Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 07:23 - КАЗАНО ОТ СТЕФАН СТАМБВОЛОВ - СТРОИТЕЛЯТ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1475 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 01.02.2021 07:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   "Да се не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата"

                 Памет за големия държавник и строител на съвременна България

    image

 

 

Стефан Стамболов

6-ий декемврий 1886

„В борбата ни с турците за нас Россия беше свята, на нея ни гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея чакахме да ни помогне…
Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните, които високо викаха, че Россия не иде да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне… Кой българин вярваше на тия немско-английски палаври,(така нарича европейците, б.р.)?


А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за българската независимост и народност, като гледа какво вършат русите в България и навън, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави, и уместни.


Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“


„И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…
Аз вярвам, че България ще излезе цяла и невредима от днешната криза, мене ми шепне един глас, че скоро държавният ни кораб ще влезе в добро и безопасно пристанище и че покровител на всичките моряци и кораби, българският светец Св. Никола, ще пази нашия кораб.


Да се не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата.


Россия ще влезе в капана, който отколе й се гласи, ще се почне една общоевропейска война, в която по всяка вероятност Россия ще бъде разбита.


Затова нашите братушки ще сторят много добре да си понамалят претенциите и ограничат апетитите, а така също и да не бият котката в затворена стая, защото тя може да се хвърли на врата им и тогава не са знае що може да стане – или котката ще бъде пребита, или калугера удушен.”

Димитър Маринов предава думите на Стефан Стамболов отправени към княз Александър Батенберг :

 „– А кръвта на руския народ? – възрази княз Александър с болна ирония.

„- Ох, да оставим тая кръв. Ако русите проляха кръв, и ние не проляхме вода. Стомилионна Русия изгуби 40 000 войници и два милиарда лева. За избитите си синове те взеха Бесарабия и цяла област в Азия, а за изхарчените рубли те взеха тройно военно обезщетение от Турция, за окупацията те взеха и от нас двадесет милиона.
А ние? От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души; опустошенията и пепелищата погълнаха цели натрупвания от векове, чиято стойност надминава десет милиарда.
И какво получихме? Отечеството ни – разделено на пет части и раздадено по милост на различни държави. И още – едно натрупано опекунство, което ни души всеки час, което ни спъва на всяка стъпка. Не, ние ще хвърлим туй опекунство и Ваше Височество трябва да останете начело на тая борба.”



Гласувай:
13



1. анонимен - Безродните путински блогови че...
01.02.2021 09:21
Безродните путински блогови червеи не обичат Стамболов.
Те обичат Путин
woonder,Хисаря,2021
цитирай
2. morskipesni - Сцепиха ли му канчето- сцепиха го.
01.02.2021 10:22
На зла круша- зъл прът. Прогресивните хора си отдъхнаха - но ЗАЩО ЛИ, изродите подължават да венцеславят проваления революционер и ПРЕДАТЕЛ, нескопосния стихоплетец, алчния КЪРВАВ ЗЛОДЕЙ.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за тази навременна публикация, приятелю!
01.02.2021 10:58
Великият български държавник, всеотдаен борец за националната свобода и независимост на Обединена България, е казал Цялата Истина, която е преживял и осъзнал с будното си, родолюбиво и отдадено на националната кауза и интереси съзнание!
Дълбок поклон пред тази велика, прозорлива личност, отдала цялата си енергия и живота си за Свободата, Целостта и Независимостта на Отечеството ни – България!
Чест, почитания и мир на родолюбивата му душа!
цитирай
4. vmir - "Бисмарк на Балканите"
02.02.2021 03:18
Няма как да бъде харесван от цоц-лумпените, идеалът на които е да бъдат овластени с чуждестранен терор, за да заграбят имоти, пари и постове на хората, посветени на България, а после да се гаврят и с останалите читави и кадърни, за да наложат простащината си. Как да му простят дистанцирането от Русия - първоизточникът на терора, покровителстващ най-пропадналите и некадърни типове, за които да вредят на държавата си е начинът да се издокарат пред недоброжелателите й.

Поклон пред Стамболов, без държавническите дела на който днес може би нямаше да сме европейци, а мужици с дворищни тоалетни от дълбоката руска провинция.

Ето реализирана мечтата на цоц-лумпените:
https://modernotorobstvo.blog.bg/photos/194128/original/Collage%202020-05-24%2021_33_01.jpg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6080095
Постинги: 2743
Коментари: 26510
Гласове: 9637
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031