Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2021 20:12 - Избави ни от Лукавия
Автор: prostoprikazki Категория: Политика   
Прочетен: 1423 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От известно време Слави Трифонов е нещо повече от застаряващ водещ на късно предаване. След прословутия референдум, иницииран от него и екипа му, той се превърна в рупор на народния глас. Отводник за общественото недоволство. Изведнъж достигна нива на популярност, на които не се е радвал от времената на атомното Ку-Ку. Всички знаят за новия, хаплив Слави. Будният “обикновен” гражданин, с ясно изразена про-демократична позиция. Пръв враг на родните олигарси. Нима човек, който се е заобиколил с колосалните умове зад задълбочени персонажи като Шишо Бакшишо, може да е нещо друго, освен Спасител на измъчения български народ?

Българинът е дарен със завидна търпеливост. Дали търпим от страх, мързел, или просто защото толкова можем и повече не може да се очаква от нас, трудно е да се каже. Някои политически корифеи съвсем открито си го казаха, материлът е лош. Може и вярно да е. Защо иначе да свеждаме глава дори когато става въпрос за личната ни сигурност? Чини ми се, че проблемът се корени в начина, по който разглеждаме миналото си. Самото изговаряне на имената Левски и Ботев като че ли призовава духовете им, горди и силни, непоклатими дори и отвъд гроба, а всеки опит личността им да бъде принизена до нещо човешко и просто бива разглеждан като същинско светотатство. Те не са хора, те са явления, символи на естествения поток на историята. Това ще рече, че, бидейки свободни българи, ние разглеждаме освобождението като неизбежен факт, и разглеждайки миналото хронологично, фигури като Левски и Ботев се явяват основен катализатор на историческите събития довели до настоящата ни действителност (а тя, естествено, е единствената, която познаваме и следователно е тази, която използваме като база за анализ). От тази отдалечена гледна точка, събитията изглеждат подредени и логически последователни, сякаш действащите лица са пратени точно там, в този момент, на това място, свише, с ясна цел и дори с точно определен “срок на годност” т.е. продължителност на живота. И именно в това се корени манталитета на модерния българин. Отговорността не е моя. Не е на човека, който чете тази статия, или пък на най-добрия му приятел. Няма и как да бъде. Промяната, си казва българинът, ще бъде доведена от някой специален, един човек, който струва колкото хиляди. Никой не знае точно кой, но всички си мислят, че ще го разпознаят, когато го срещнат. И ето на, всеки си избира личен Месия. Тази година, и идните предполагам, основен фаворит е богатият шоумен Слави. Това няма да трае дълго. Защото българинът иска полубог, а тук на земята има само хора. Преди повече от десетилетие спасението трябваше да бъде Симеон Сакскобургготски. Царят щеше да ни избави от остатъчните ефекти на комунизма и да ни превърне в държава, подобна на останалите, в които семейството му от векове си е впило ноктите. Къде е Симеон сега? Отчаяно съди държавата с надеждата да му бъде върнат един парцел земя, а дворецът му е в толкова окаяно състояние, че части от него са напълно негодни за обитаване. И синята кръв не те прави безсмъртен.

Преди години, когато всички се бяха вторачили в Делян Пеевски, лозунгът на протестите против правителството на Орешарски беше “КОЙ?”. Мисля, че този въпрос доста добре сумира подхода на българина към хода на събитията. Като че ли сме се отказали напълно от това да разбираме проблемите си като част от някаква по-всеобхватна и обширна система. Няма идеологии, няма икономически практики или политически доктрини. Интересува ни лицето, човекът, който служи за фасада на тези сложни процеси. И когато постигнем фиктивната си победа, когато човекът бъде премахнат от общественото пространство и заменен от някой по-лицеприятен, се прибираме тихичко по домовете си и се връщаме към търпеливото си недоволство. А междувременно, нищо не се променя.




Гласувай:
4



1. jupel - искам да припомня
07.04.2021 20:15
любовната и всякаква връзка на Борисов с чалга певиците -Ивана най-вече,както и Лепа Брена, Цеца,и подръжката която даваше и дава на "Пайнер" разбира се под напора на Пеевски който има съпруга чалга певица Цветелина-съвсем посредствена с майка народна певица.

Както и симпатиите му към циганите и циганията ,номерата им, номерата му...

като този номер с този Ви профил?!
цитирай
2. prostoprikazki - любовната и всякаква връзка на Б...
07.04.2021 20:29
jupel написа:
любовната и всякаква връзка на Борисов с чалга певиците -Ивана най-вече,както и Лепа Брена, Цеца,и подръжката която даваше и дава на "Пайнер" разбира се под напора на Пеевски който има съпруга чалга певица Цветелина-съвсем посредствена с майка народна певица.

Както и симпатиите му към циганите и циганията ,номерата им, номерата му...

като този номер с този Ви профил?!


някъде да видяхте подкрепа за Боко? Или просто сте от онези "специалните" дето смятат, че всеки, който не е с вас, автоматично е срещу вас? Запазете ментално равновесие поне малко...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prostoprikazki
Категория: Политика
Прочетен: 24121
Постинги: 15
Коментари: 19
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031