Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2021 10:32 - Либералният фашизъм в съвременния свят
Автор: petkohinov Категория: Политика   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЛИБЕРАЛНИЯТ ФАШИЗЪМ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ

image

https://zen.yandex.ru/media/russtrat/liberalnyi-fashizm-v-sovremennom-mire-uroki-dlia-rossii-603204ebbd729c71d10bf4c1?&utm_campaign=dbr

МОСКВА, 21 февруари 2021 г., Институт РУСТРАТ. Словосъчетанието "либерален фашизъм" звучи непознато и дори диво за много хора: мнозинството от гражданите, включително изследователи, експерти и анализатори, по инерция смятат, че съчетаването на либерализъм и фашизъм е невъзможно, противоестествено. Много хора смятат, че "либералният фашизъм" е метафора, преувеличение, силна дума, поредната фраза.

Но в същото време това не е метафора и не е високопарна дума, а настоящата реалност, заразната болест (много по-опасна от епидемията COVID-19), която се разпространява по целия свят и заплашва да го унищожи. Фашизмът във всичките му стари и нови разновидности, подобно на смъртоносен вирус, поразява една след друга страните, опитва се да оглупи и зомбира децата ни, но ние твърде често не го забелязваме.

Актуален информационен повод да поговорим за либералния фашизъм и най-сетне да разберем за какво става дума са незаконните действия в Москва и други руски градове в подкрепа на А. Навални. Най-често дискусиите тук се свеждат до оценка на фигурата или проекта, наречен "Навални", и до опити да се разбере защо тази фигура или проект така ефективно зомбират част от младежта и защо значителна част от руската либерална интелигенция се пени и подкрепя както Навални, така и незаконните действия.

Изглежда обаче, че въпросът, който трябва да се обсъжда, не е Навални - който сам по себе си е нищо - или проектът, а по-скоро явлението, известно като "либерален фашизъм", което Навални и подобните му символизират и олицетворяват.

В този феномен тясно се преплитат най-радикалните неолиберални тенденции, ярко изразеният национализъм, съчетан с нацизъм, презрението към Русия и цялата руска история и култура, както и най-новите технологии за манипулиране на съзнанието, които представляват продължение и "творческо въплъщение" на добре познатите методи на Хитлер, Гьобелс, Розенберг, Мусолини и други "класици" на фашизма.

Старите разновидности на фашизма са повече или по-малко известни, на първо място италианският фашизъм и германският нацизъм с неговите черни ризи, щурмоваци, SS, Hitler jugend и други хубави отряди от бойци.

Вярно е, че малко хора обръщат внимание на тясната връзка между тези бивши видове фашизъм и англосаксонския либерализъм. И именно Великобритания и САЩ между двете световни войни под либерални лозунги подхранват и развиват италианския фашизъм и германския нацизъм, за да ги противопоставят на Съветския съюз на всяка цена.

Именно Великобритания дава "разрешение" за пълното превъоръжаване на германската армия и флот през 1935 г., когато престарелият президент Хинденбург умира и Хитлер става и канцлер, и президент, и главнокомандващ, т.е. абсолютен диктатор, фюрер на германската нация. Преди това на относително демократичната Ваймарска Германия е строго забранено да превъоръжава германската армия и флот и да увеличава тяхната сила.

Нацисткият генерал Хайнц Гудериан, който играе важна роля в превъоръжаването на германския райхсвер, окупира Европа и се опитва да превземе Москва през 1941 г., пише в мемоарите си с изненада:

"След като издържахме през зимата, през март 1935 г. научихме, че Германия е възстановила правото си на военно самоопределение. Тази новина, която означаваше премахване на унизителните разпоредби на Версайския договор, зарадва всеки войник... На 16 март същата година бях поканен на вечеря от английския военен аташе.

Малко преди да изляза от къщи, включих радиото и чух съобщение на правителството. Това е указ за повторно въвеждане на всеобща военна повинност в Германия.

Тази вечер разговорът ми с моя английски приятел и шведския му колега беше особено оживен. И двамата господа бяха съпричастни към удоволствието, с което възприех тази отлична новина за германската армия" (Гудериан. Мемоари на един германски генерал. Москва: Издателство "Центрополиграф", 2013 г. С. 33).

Английските "приятели" подкрепят германския нацизъм по всички възможни начини: първо дават Рейнската област на Германия и позволяват да се осъществи аншлусът на Австрия, а през 1938 г., когато властта на Хитлер започва да се колебае, услужливо бързат да подпишат Мюнхенското споразумение с него, като му дават Чехословакия с нейната мощна военна индустрия, което позволява на Хитлер да разпали Втората световна война.

Големите корпорации и банки на Великобритания и САЩ подкрепят и финансират Хитлер, нацистките щурмоваци и превъоръжаването на германската армия по всички възможни начини. За Хитлер и въоръжаването на нацисткия Райхсвер работят неуморно до май 1945 г. около 5 хиляди американски фирми, компании и корпорации, сред които такива големи като Ford, General Motors, General Electric, Standard Oil, ITT, Американският федерален резерв и други финансови структури.

Самият Хенри Форд неведнъж е казвал, че Америка трябва да бъде управлявана от някой като Хитлер. Не без основание в САЩ е имало мощно прохитлеристко лоби от големи олигарси, не без основание САЩ до последно не са искали да влизат във войната с Хитлер (Хитлер е принудил САЩ официално да влязат във войната през декември 1941 г., когато е обявил война на САЩ).

През 1942 г. американски журналисти разкриват важна "секретна" информация и избухва скандал. Оказва се, че Union Banking Corporation (UBC), нюйоркска инвестиционна банка, е една от основните организации, участвали в прането на нацистки пари. В резултат на разследване на ФБР е доказано, че тези инвестиции са позволили на German Steel Trust да произвежда 50% от желязото, произвеждано в Третия райх, 35% от експлозивите, 38% от поцинкованата стомана и 36% от стоманените листове.

По това време Прескот Буш, дядото на бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши, е член на борда на UBC, което още веднъж свидетелства за неизменността на експанзионистичната политика на американския елит, който не се свени да си сътрудничи с всякакви разновидности на фашизма. Не е изненадващо, че САЩ отлагат откриването на втория фронт до юни 1944 г., когато вече е ясно, че СССР ще смаже нацистка Германия.

Възможно е да се проследи пряката генетична връзка между "класическия" нацизъм и съвременния либерален фашизъм. След Втората световна война САЩ не само приемат масово бивши нацистки престъпници, различни видове "експерти", които са работили неуморно за Третия райх (като шефа на нацистката агентурна мрежа Райнхард Гелен или "бащата" на ракетите "Вау" Вернер фон Браун, който бомбардира Англия) Но те наследиха основните цели и принципи на нацистката идеология - див антикомунизъм, пещерна русофобия, най-разрушителните методи на психологическа война, пропаганда в стил Гьобелс, превръщане на хората в обекти на манипулация и пълното им опростяване, власт над целия свят и поробване на всички страни.

Да, преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г. управляващите елити на САЩ и другите западни страни трябваше да ограничат апетитите си и да не се намесват толкова явно в делата на всички останали народи, защото СССР играеше ролята на противовес, на реална алтернатива на Запада и западния либерален фашизъм. Но след разпадането на Съветския съюз ограниченото стана неограничено, тайното - явно, лъжата - безсрамна и явна, намесата - брутална и безмилостна, а поробването и зомбирането на човека - цинично и разрушително.

Но да се върнем към нашето "днес" и може би "утре". Какво имаме? Първо, имаме яростен неолиберален тоталитаризъм в Съединените щати, Великобритания, страните от ЕС, който изповядва агресивна идеология (смесица от американска или европейска изключителност, разрушаване на семейството, феминизъм, еднополови бракове, пренаписване на собствената си и чуждата история, повсеместно доносничество, нагла намеса в делата на други държави) и преследва всички, които не са съгласни, организира "лов на вещици", уволнява нежелани журналисти, цензурира медиите, социалните мрежи, интернет платформите и т.н. п.

Второ, имаме Украйна с нейния либерално-нацистки режим, изцяло финансиран и въоръжен от "либералните" Съединени щати и страни от ЕС, с бойците от Силите за национална сигурност, в които най-откровените нацисти се сражават под прикритието и близкото ръководство на американските и европейските кукловоди.

На трето място, САЩ, Европейският съюз и други "борци за олигарси" се опитват да извършат държавен преврат в Беларус и Русия, като използват смесица от либерална и националистическа реторика и пропаганда.

В този смисъл либералният националист Навални олицетворява синтеза на неолиберализма и национализма, като безпроблемно се превръща в либерален фашизъм. И Тихановска, и Навални са само първите пробни балони, които разклащат вътрешната политическа и икономическа ситуация. Те неминуемо ще бъдат последвани от други проекти на новите либерално-националистически водачи.

И така, какво представлява либералният фашизъм днес? Това е неограничена власт, диктатура на най-големите транснационални корпорации (включително IT-корпорациите), глобални финансови структури и криминално-мафиотски организации, на които служат армии от корумпирани и безпринципни политици, журналисти, блогъри, "звезди" от шоубизнеса, заедно с терористично-милиционерски отряди и "пушечно месо" като зомбирана, необразована и социално-инженерна младеж.

Тази "мека", неусетно "обгръщаща" съзнанието на хората, се опитва да имплантира свои собствени, единни за всички страни и народи ценности, общи норми на поведение, общи закони, общи стандарти, общи правила на живот.

А за нарушаването на тези общи ценности, норми и правила диктатурата вече наказва и ще наказва всички, които не са съгласни с тях - с фактическо изхвърляне от публичното пространство и от политиката, със затвори, с "превъзпитание" в наказателни лагери (както вече се предлага в САЩ по отношение на поддръжниците на Тръмп и в Украйна по отношение на онези, които не искат да се подчинят на националистическата идеология и нацисткия режим), с използване на морален и физически терор до степен на унищожение.

Нещо повече, днешният либерален фашизъм всячески се опитва да опрости и смачка човека и да го превърне в напълно контролиран и биоробот от всички страни. Не напразно антизападно настроеният режисьор Константин Богомолов пише в своя манифест "Отвличането на Европа 2.0:

"Всъщност днес Западът се бори с човека като сложна и трудна за контролиране енергия. В тази борба функциите на съдене, преследване и изолиране не се премахват, а се делегират от държавата на обществото. Държавата под формата на полиция и служители на реда се "хуманизира" и "очовечава", но условно прогресивното общество поема ролята на нови щурмоваци, с чиято помощ същата държава се бори с инакомислието по свръхефикасен начин.

И след това най-важното: "Съвременният западен свят се оформя в Нов етичен райх със собствена идеология - "нова етика"... Традиционните тоталитарни режими потискаха свободата на мисълта. Новият неконвенционален тоталитаризъм е отишъл по-далеч и иска да контролира емоциите. Ограничаването на свободата на емоциите на индивида е революционната концепция на Новия етичен райх" (Богомолов К. Отвличането на Европа 2.0. Манифест на режисьора. - Нова назета. 10 февруари 2021 г.).

Към това можем само да добавим, че сегашният Запад, с неговия победоносен либерален фашизъм, е не само Нов етичен райх, но и Нов естетически райх, принуждаващ грозотата, която създава, да бъде възприемана като красота, и Нов интелектуален райх, унищожаващ и смазващ из основи всички "неправилни", "политически некоректни", "неприемливи" мисли и идеи. Днес в Съединените щати и Европа доносите и постоянното донасяне за близки, бащи и майки, съседи и колеги, които изразяват "неправилни" възгледи, далеч надминават практиките на всички бивши тоталитарни режими, включително нацисткия режим на Третия райх.

Както и преди, целта на новото издание на фашизма е да се установи глобално господство над целия свят, да се превърнат всички хора в послушни роби, да се отгледат немислещи, зомбирани маси, да се разчлени и унищожи Русия и други държави в името на неограниченото ограбване на ресурсите на всички страни и народи. Средството е война, този път информационна, психологическа, културна, идеологическа, икономическа, технологична, "студена", която се превръща в "гореща".

Фашизмът винаги е война за унищожаване на човечеството - война, която бушува по целия свят и набира скорост с всеки изминал месец. В същото време спецификата на съвременната хибридна война с либералния фашизъм е, че фронтовата линия минава навсякъде - в Украйна, в Донбас, в Крим, в Москва и други руски градове, в Беларус, в Приднестровието, в Сирия, в Хонконг, във Венецуела, в Куба, в Европа, Америка, Азия и т.н.

Но главната фронтова линия се намира предимно в умовете и душите на хората. В тази война основните врагове на Запада, където се е установил нов вид фашизъм, са Русия и Китай, които се осмеляват да се противопоставят на либералния фашизъм. Затова те се опитват да ги взривят отвътре и да ги унищожат, като активно използват "петата колона" в елитите, в регионите, сред предприемачите, журналистите, блогърите, учителите, студентите, личностите от шоубизнеса.

Най-опасното е подценяването на опасността от либералния фашизъм за Русия и за целия свят. Такова подценяване на фашизма се случи през 30-те години на миналия век и то завърши, както знаем, с най-ужасната война, концентрационни лагери, газови камери, геноцид, убийството на десетки милиони цивилни, да не говорим за смъртта на десетки милиони войници.

Съвременният либерален фашизъм, подобно на италианския фашизъм и германския националсоциализъм навремето, е насочен преди всичко към младежта, към създаването на "нов човек" от децата и тийнейджърите. Следователно основният обект на либералния фашизъм са децата и младите хора, докато днес, както и през 30-те години на миналия век, основното бойно поле са училищата, висшето образование, семейството и културата.

Училището, висшето образование, семейството, религията, културата и моралът са това, което либералният фашизъм се стреми да унищожи преди всичко с помощта на социалните мрежи, украинските и балтийските забрани на руския език, образователните "реформи", насочени към премахване на истинското образование, пренаписването на историята, насърчаването на еднополовите бракове, правата на транссексуалните и педофилите, Холивуд, псевдоизкуството, постмодернизма и т.н.

Особена роля тук играе разрушаването на религията и църквата чрез създаването на разколи и секти, започнати от западните структури. И много неща се получават - в Съединените щати, Европейския съюз и постсъветското пространство. Русия все още се съпротивлява, затова получава основния удар. Но значителна част от руската младеж (разбира се, не цялата) вече е изложена на мощно "радиоактивно облъчване" от социалните мрежи, либералната и националистическата пропаганда, фалшификатите, възпитаването на презрение към по-старите поколения, към семейството, историята, културата и страната.

И да подценяваме тази заплаха, да се преструваме, че не се случва нищо особено (конфликтът между "бащи" и "деца" винаги е съществувал и преди), вече е като смърт. Защото сега този конфликт е изпълнен с пълен разрив между поколенията и с пълното им неразбиране едно на друго.

И така, какво трябва да се направи? Първо, да разпознаем, разберем и дълбоко да почувстваме смъртоносната заплаха от либералния фашизъм, който, както всеки фашизъм, се облича в "белите одежди" на свободата, противопоставянето на "дивите варвари" от Изтока, "социализма" (нека си спомним, (Нека не забравяме, че нацистката партия се наричаше "Националсоциалистическа партия на Германия", въпреки че нямаше нищо общо със социализма или работническото движение, а днешните "леви" либерали и неорусисти в САЩ и Великобритания също активно използват социалистически лозунги), патриотизъм, защита на човешките права и т.н. п.

Второ, както и по време на Втората световна война, е необходимо да се обединят всички сили, които могат да се противопоставят на фашизма в новото му издание - вярващи и атеисти, консерватори и социалисти с комунисти, републиканци и монархисти, хора от различни националности и вероизповедания, за да се създаде единен антифашистки фронт. Ако това не бъде направено, всички, които не са съгласни с новата глобална диктатура, ще бъдат последователно и систематично унищожавани.

Трето, по никакъв начин не бива да се поддаваме на каквито и да било фюрери и техните подръжници, не бива да се поддаваме на какъвто и да било натиск от страна на спонсорите на тези фюрери от чужбина и отвътре, трябва да им дадем навреме жесток отпор и да покажем своята сила, а не слабост.

Четвърто, трябва най-накрая да се заемем с образованието на младите хора, голяма част от които, поради разрушаването на семейството и образователната система, са изоставени на капризите на социалните мрежи, управлявани от големи корпорации и интернет платформи, които пропагандират идеите и практиките на либералния фашизъм.

Необходимо е да използваме по нов и творчески начин съветския опит в обучението на децата и младежите, както и съвременните подходи, които се развиват в някои руски училища и университети. Филмите трябва да се създават и финансират от държавния бюджет и да се прожектират в училищата, без да се разчита на търговска възвръщаемост (въпреки че повечето зрители в кината и в интернет са тийнейджъри и млади хора и някои филми определено ще се изплатят).

Трябва да променим начина на преподаване на история и литература в училище - те трябва да станат един от основните предмети, тъй като възпитават човека и гражданина. Трябва най-накрая да въведем общ учебник по история, да премахнем от учебната програма крайно идеологическия Архипелаг ГУЛАГ и да учим учениците не само за репресиите, но и за великите постижения на дореволюционна Русия и Съветския съюз.

Трябва да преподаваме историята на европейските страни и САЩ критично, а не с извинение, да говорим за многобройните престъпления, войни и колониална експлоатация, за робството и търговията с роби, отнели стотици милиони човешки животи, да покажем, че под лозунгите за "свобода" и "демокрация" в западните страни процъфтява и се развива властта на олигархията, която понякога е преминавала и сега преминава в открита фашистка диктатура.

Докато това не бъде направено, не бива да се учудваме как руската младеж е заблуждавана и каква "мозъчна каша", умножена по невероятно невежество, цари в главите на доста ученици и студенти.

И накрая, пето, сега има възможност и необходимост да се освободи руският елит от най-яростните и радикални поддръжници и покровители на либералния фашизъм в различните му проявления. Разбира се, не става дума за "чистки", а за система от законодателни мерки, които да стимулират "национализацията" и "суверенизацията" на руския елит, за по-тясно взаимодействие на чиновници, предприемачи, представители на творческите професии със собствената им страна и с техните граждани.

Ситуацията е нетърпима, когато многобройни представители на елита се отнасят с презрение към собствената си страна, считайки я само за хранилка, източник на ресурси, пари и крадени стоки, за да изпратят капиталите и семействата си на Запад. За да променим това положение, трябва да установим контрол върху движението на капитали в чужбина и върху незаконно придобитите свръхпечалби.

Игор Василевски

Елена Панина, директор на Института за руски стратегии - RUSSTRAT: Каня всички на личния си канал в телеграм. Най-острите проблеми на руската икономика, дейността на Държавната дума, новите законопроекти, оценката на геополитическите процеси в света и ролята на Русия в тях - за всичко това можете да прочетете в канала TG https://t.me/EvPanina . Нека го прочетем и се абонираме за него!

Институт за руски стратегии - РУССТРАТ: Ако искате да имате обективен поглед върху международните процеси, да разберете кой стои зад дълбоката държава, кога започва гражданската война в САЩ, какво се случва на пазара на нефт и газ, кой стои зад ваксинирането на световното население, да получавате обзорни материали за държави и индустрии, прогнозни анализи - четете TG-канала РУССТРАТ https://t.me/russtrat .

Превод от руски: DeepL.com/translate




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petkohinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6975
Постинги: 3
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930