Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2021 07:07 - БравУс ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2070 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                  .....



   „Пионерчета“ извадиха портрета на Тато и направиха баничката 5 стотинки

 

 
image  

Учениците от четирите девети класа на СУ "Петко Рачов Славейков" върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма. Идеята е на Школа "ИстОрика" към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти родителите им. Темата се превръща в централна за семействата им - разказват им спомени, вадят от раклите предмети от това време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне. Димов споделя, че нито един ученик или родител не е реагирал отрицателно на идеята, по-скоро всички се запалили от раз. Самата подготовка за участие във възстановката и открития урок "Миналото днес" не може да мине без участието на поне две поколения от семейство. Пионерските връзки, грамофоните, старите радиоприемници, касетофони, газени лампи, портрети на известни в близкото минало държавни водачи, книги, будилници, дървени сечива и много други предмети, които в съвремието не използваме. Особено голямо внимание от страна на публиката предизвикаха лозунгите от онова време, бозата, локумените вафли, милинките, баничките и кифлите. Учениците ги продаваха на присъстващите на символичните цени от 5, 10 и 15 стотинки, както е било преди. Два от класовете пък бяха осигурили автомобили „Лада“ и „Жигули“, паркирани като музейни експонати, предаде rodopi24.bg

Проявата е предвидена не само като възстановка, но и като открит урок по гражданско образование, както и конкурс. В един момент се сформира жури, което да определи победителя. Със задачата да преценят кой клас е най-подготвен са определени директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров и директорите на училищата-гости по Национална програма "Иновации в действие" - Весела Иванова от ПГЧЕ "Васил Левски" - Бургас и Иванка Ваклинова от ПГ "Иван С. Аксаков" - Пазарджик. Членовете на журито задаваха въпроси по представените предмети и разкази на учениците, за да определят победител. В края на краищата обаче не се наеха с тази отговорност поради изключителното старание на всички.

За деветокласниците това е ново предизвикателство, но за по-големите ученици в Школа "ИстОрика" подобно събитие вече се е случвало. Затова и те получиха правото да излъчат победителя. Теодора Шанева от 11"а" обяви решението на "по-старшите историци". Единодушно те определят за първенец 9"б" клас - единственото чавдарче, ниските цени на хранителните продукти и "Лада"-та накланят везните в тяхна полза. Наградата е еднодневна екскурзия до избрана от тях историческа забележителност в България в удобно време и според противоепидемичните мерки.

Учениците нарекоха своята проява музей на открито "Миналото днес". Те споделят идеята, че за да напредва и да се усъвършенства както трябва, човек трябва да познава миналото и да се учи от него. Да уважава предците си и да проучи всяка гледна точка. Времето, което никога няма да се върне, е повлияло настоящето по неповторим начин, затова трябва да се знае.

Фрапиращо е, че децата се възпитават на откровени подигравки от времето на социализма, но в уроците по история, както и на подобни мероприятия не се споменава и дума за кошмарните концлагери, за политическите убийства и за погубените от режима горяни.



... 



Гласувай:
4



1. batogo - !!!:))) Новите "другари" се опитват да връщат миналото, което е абсурд, Гетманс!
04.06.2021 09:23
Скоро може да поискат и връщането на знамето със сърпа и чука, с което "другарите" подмениха националното знаме по онова "светло" време?!?!
цитирай
2. getmans1 - Скоро може да поискат и връщането на ...
04.06.2021 09:45
batogo написа:
Скоро може да поискат и връщането на знамето със сърпа и чука, с което "другарите" подмениха националното знаме по онова "светло" време?!?!


... ЗДРАВЕЙ БАТОГО, те, не са и спирали да се опитват да завъртят колелото наобратно ... Русофилите на Ст. Шопова, Шаренкова и Ал. Малинов са се окупирали яко в училищата и министерството на образованието полулегално, и почти нелегално.
Аз през годините имам постинги за работата на Отворено общество и отделно за русофилските организации ... едните са с регистрациите си, адреси, екипи и планове а другите с кухи офиси но доста агресивни на терен.
цитирай
3. morskipesni - Само ако знаеха, колко добре се живееше..
04.06.2021 13:21
.. е, НЯКОИ добре си живееха. Също като сега (пак добре-за НЯКОИ)! Демек, по същество- голия пак гол, бития пак бит. Навремето барем ги нямаше гангстер-политиците, престъпленията и педерастията от последните 3 десетилетия!
цитирай
4. vencivaleri1951 - Какви русофили са окупирали училищата?
04.06.2021 13:51
Учениците , или учителите имаш предвид?
Ти кога за последен път си влизал в училище? Настоятел ли си? Познаваш ли поне един такъв от училищата на внуците си? Във какви извънкласни занимания участваха-кръжоци, самодейност, училищен спорт? Внуците ти в какви олимпиади участват, къде организирано летуват-у нас, в чужбина? Каква е средната възраст на учителите им?
Не е ли близка до твоята? Колко пъти класен ръководител е посетил домовете им?
Когато другарите наистина управляваха всичко това беше налице, вкл и кифлите , бозата , столовото хранене за дребни пари. Когато другарите управляваха ние с теб сме се образовали малко , или много. Лично аз не съм бил добър ученик, но освен за руските и съветските автори знаех за творчеството на много западни автори, при това една не малка част от авторите можех да сричам в оригинал. А за да мога да сричам нашите плащаха под 20 лв на тримесечие в Алианса. Днес не малко учители взимат тези пари за час. Алианс няма-реституираха го и в някои от канцелариите се помещават от Отворено общество. На Алабин, срещу Рила...там имат канцеларии , а не във Факултето и Филиповци, чиито интереси защитават. Те и не стъпват там
И попитай внуците си за Шилер, Гьоте, Шекспир, Юго, Бърнс, Сартър, Лорка, Сервантес или за поколението на "сърдитите млади мъже"- Селинджър, Стайнбек, Ъпдайк...Руснаците остави...те не струват. Питай ги за западняците
Другарите ни "разпитваха" и ние ги знаем...Децата ни горе долу...внуците нищо...
Когато бяха другарите, бяхме марка в образованието, днес сме лидери в липсата на такова. Внуците са отличници, вероятно и твоите, но с моите тройки и четворки в гимназията съм като интелектуалец пред тях. Имам презвид познанията които имах след гимназия и познанията , които имат днес те
Аз при другарите, те при господата
цитирай
5. getmans1 - А ти, Многознайко, помниш ли кои ...
04.06.2021 15:18
А ти, Многознайко, помниш ли кои години започна реформа в образованието по която най-вероятно са учили децата ни ...
... Даже още когато бяха в детс. градин ни викаха на родителски срещи да ни инструктират колко и как да оставим образованието на "специалистите".

В случая менторският ти тон няма ти помогне секретарю, ...

И да ти припомня, че този постинг не е за образованието въобще .... Ако имаш проблеми с възприемането на текст проблема си е лично твой ... Имал съм постинги за Отворено общество и Америка за България, както и за дейноста почти нелегална на русфилските организации ... спорили сме там с теб, претеглил съм ти багажа по въпроса и най-неудачното в случая е да ми се правиш на "капацитет".

Дърти комуняги създали нейде си клуб или школа "ИстОрика" с едничката цел да лъжат и тровят децата ... дори и с цената на баничката ... За тях важно да излъжат няколко да ги пратят на лагер в Русия и там докато сглобяват и расглобяват АК47 да се научат "що е патритизъм" даа, там в Русия ... давал съм подобен линк за док. филм на наша журналистка, да си го гледал.

Ти ще ме поучаваш мене, по-добре си гледай внуците като хората ... че, теб излагат и заради тях се ивиняваш като с мен се оправдаваш ... Орева блога, че съм псувал ... рева повече от псувните ми а ката деня ме дърпаш за езика.

цитирай
6. vencivaleri1951 - Не казвам , че зная много,
04.06.2021 22:09
но за образованието знам повече от средностатистическия българин-майка и съпруга в тази сфера, бил съм настоятел, участвал съм и с фирма и лично като дарител в училища
мкл и в твоя град. Можеш да псуваш комунистите 24 часа, но покойният Калчев като кмет не пускаше поръчка, без да си вкарал средства в града. Вкл и съпругата му даряваше. / Говоря за първата, която беше нелош търговец на горива/
След това клеветиш достойни хора. Какво непрекъснато ти пречи Шопова? Познаваш ли я, работил ли си с нея...Имаш ли представа къде е тя , къде си ти във формирането на брутния продукт на страната или принос към фиска. Та ръководи строежа на едно уникално селище, ръководи още два , три сериозни строежи, бе управител на банка, сериозна дарителска дейност има. Един ред, една дума да си чул , или прочел за некоректно поведение като ръководител контролиращ много милиони ? В не малка степен може да се каже същото и за Малинов-сериозен и коректен предприемач и по никой начин никога не е бил уличаван във врътки от рода на тези за които четем и гледаме по т в. Има си своите идеи човекът, прпагандира си ги, но всичко това го прави със собствени средства и дава , а не взима за за говори. Дя той се отказа от народен представител, от ръководството на БСП зарадистерендиант и възпитаник на Отворено общество- Станишев.
Бил е винаги за по тесни връзки с Русия, бил е против членството ни в НАТО и го е правил публично и от години. Спретнаха му съдебно преследване за неща , които са разписани в програмата на партията му, а партията е утвърдена от административния съд. Това е нон сенс
Този свят се развива от хора които вървят срещу течението, а не от тези които са се пуснали по него. Ние сме на това дередже защото както конюктурно викахме преди КПСС -БКП, така днес Бог да пази Америка
Идеологическата артилерия на Отворено общество в България е родена основно в идеологическите катедри и студия пред 10 ти ноември.
цитирай
7. getmans1 - Ай сиктир от тука бе наглец и откр...
04.06.2021 23:07
Ай сиктир от тука бе наглец и откровен лъжец ...

Ти, имаш право на мнения а аз, не ....
Малинов има право на изразяване на идеи а аз, не... пък и партията му регистрирана доста след т.н. „спретване„ ... на кого ги дрънкаш тука лъжите си

ТИ НАРЕД ЛИ СИ БЕ, АМПИЛИ КУ-КУ ...

Калчев ще ми даваш за пример ... като кмет забогатя а Русе обедня, лепна му прякора КАЛЧЕВБУРГ, и след смърта си го опозори още един път ... с павенюшкото си желание ... еба си ненормалната паплач дето я изпълни ... „ последно сбогом„ с хеликоптер над владението си ... ТОЯ през трупове за пари гази ... продаваше италиански обувки осигурени от един „низвергнат„ от вас праведните другар ... услуга която в последствие забрави като седна в директорския стол стол на местния клон на банката на мултигруп и още повече като кмет.
За него старите русчуклии казваха, че е срам за баща си ...

А, ЗА ШОПОВИЦА И ОНАЗИ ДРУГАТА НЕ МИ ГОВОРИ ... безродни мърши
цитирай
8. vmir - Не се ядосвай излишно, Гети,
05.06.2021 02:17
да ти припомня, че за бот Венцо и онази шумкарка, която беше разпоредила да заколят 13 годишно дете беше "прекрасна" или нещо подобно... Тези типове претендират за морал единствено за да измамят балъците и смятат това за похвално.

p.s. Плачат за вафла от 5 стотинки при 1000 лева пенсия, а мен разубеждава, че пенсията на баба ми не е била 15 лева. Какво да очакваш от безсъвестни мошеници?
цитирай
9. dobrodan - Гетманс? Ти очакваш комунист да признае вина ли??????
06.06.2021 18:35
Няма ли кой да покаже на децата и другата страна на монетата?
Бахти безумието, дето са го спретнали таварищите.........
Родителите къде са бе?
Никога не бих разрешил детето ми да участва в тоя юдомасонски сатанински цирк!!!!!!!
Точно това е идеята на таз червена връзка, дето сърца, в говна увити, пръска! Имитация на ритуално жертвоприношение, нищо различно!!!!!
И това ли трябваше да доживея да видя пак?!
цитирай
10. apostapostoloff - Тоя дарил, оня дарил. Това за
06.06.2021 19:41
комунягата май е голям подвиг.

А истината е една: ВСЕКИ, който се занимава с благотворителност е отвратителен мръсник!

Да ви напомня ли колко милиона дари Пеевси наскоро? Дари пари от кредити, които прибра от КТБ и ББР. Тоест, направи дарение с нашите пари.

Да видим дари ЦРУ в крайна сметка няма да опатка и него, така както опатка и Луканов?!...
цитирай
11. getmans1 - Гетманс? Ти очакваш комунист да ...
07.06.2021 00:38
dobrodan написа:
Гетманс? Ти очакваш комунист да признае вина ли?????
Няма ли кой да покаже на децата и другата страна на монетата?
Бахти безумието, дето са го спретнали таварищите.........
Родителите къде са бе?
Никога не бих разрешил детето ми да участва в тоя юдомасонски сатанински цирк!!!!!!!
Точно това е идеята на таз червена връзка, дето сърца, в говна увити, пръска! Имитация на ритуално жертвоприношение, нищо различно!!!!!
И това ли трябваше да доживея да видя пак?!


... ТОЧНО БЕЗУМИЕ ... и по-лошо се очертава да стане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070568
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031