Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2021 08:56 - Нова книга за Сталин ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3532 Коментари: 25 Гласове:
4

Последна промяна: 02.07.2021 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                  .....
                                                                   ...
 
  • play
  •  
  •  
  • mute
  •  
  •  
    00:03 / 12:04
  • Интервю на Петър Волгин с проф. Владимир Игнатовски в предаването ""12+3""

                          image

"Олег Хлевнюк е от младото поколение историци в Русия. Той работи в архивите прецизно, не търси пикантни подробности. В книгата има позоваване по над 700 документи. За публиката това ще бъде строго документален преглед на живота на Сталин". 

Това каза в предаването "12+3" проф. Владимир Игнатовски, преводач на книгата "Сталин, нова биография на един диктатор". 

Той допълни, че в биографията подробно е описано "как лукаво и лицемерно Сталин успява да измести всичките си възможни противници":  

"Сталин е майстор на политическата интрига. Управлява с хрумвания, с негови желания. Утопиите, които има, прокарва упорито в 

image 
живота. Когато има трудности, той предизвиква кампания за нещо... Държавата по негово време се управлява с периоди на грешки, на престъпление, на терор. По време на войната се оказва, че няма представа как се води военна наука".  

 

Игнатовски обобщи: 

"Общо взето това е един неграмотен човек със силен характер, който с умение на политическа интрига успява да извърши гигантски престъпления... Книгата е полезна със своя чисто документален характер". 

Интервюто с проф. Владимир Игнатовски можете да чуете в звуковия файл. 

https://bnr.bg/horizont/post/101491965/vladimir-ignatovski

                                                                       ... 




Гласувай:
4



1. getmans1 - Звуковият файл е в даденият линк...
02.07.2021 09:01
Звуковият файл е в даденият линк;

https://bnr.bg/horizont/post/101491965/vladimir-ignatovski

Можи би греша или така ми се е искало но др. П. Волгин остана изненадан и леко разочарован.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Истината за Сталин е, че той никак не е бил глупав - ТОЙ Е БИЛ ЗЪЛ ГЕНИЙ!
02.07.2021 12:02
Друга истина е, че още има хора, които носият вируса му в себе си, така здрава навлязъл в тях, които се делят на две основни групи.
Първата иска да се отърве от вирусан, но не може. Дадох пример в блога си с една рускиня от Украина с мъж евреин в Щатите, която се бори със себе си 30 години. Мъжът й успял, тя - не.
Втората група са тези, които приемат нацръкването на вируса на Сталин в организма им за нормално и считат, че точно там му е мястото. Тези предават заболяването си по наследство. Има един гуро, Чернопръцко, неговите школьники са от този тип. Поздпавявам ги с песента Сулико, модерна на времето както сега Нирвана кючек на Светосляв Трифонов:
https://www.youtube/watch?v=fzT7ghFvuXo
Терористите, които са войници без лице по същество са сталинисти по изяви. Както и останарите агресивни примати на високи постове, та дори в културата.
Сталинизмът е нещо, от което светът дълго ще се чисти.
цитирай
3. dobrodan - Няколко цитата с твое разрешение, Гетманс?
02.07.2021 14:12
"ДЪРА-БЪРСКИЯТ" ЕЗИК В СССР
"Неисторичен език".
Така завоалирано бяха определени мястото и ролята на тюрко-"татарския" език в СССР.
Основоположник на този възглед беше не кой да е, а корифеят на всички науки, геният на човечеството, великият вожд и учител, великият интернационалист, почетният пионер, почетният комсомолец, почетният академик, бащата на народите, величайшият гений на всички времена и народи, великият вожд на съветския народ, вождът на световния пролетариат, продължителят на делото на Ленин, великият майстор на смелите революционни решения, знаменосецът на комунизма, преобразувателят на природата, великият кормчия, великият стратег на революцията, великият маршал на Съветския съюз, великият генералисимус на Съветския Съюз, ненадминатият пълководец на всички времена и народи, най-добрият приятел на учените, най-добрият приятел на физкултурниците, най-добрият приятел на писателите, най-добрият приятел на учителите, доячките,механизаторите, колхозниците, великият приятел на жените, художниците, миньорите и актьорите, също така и на водолазите и на бегачите на дълги разстояния...
Уф...
Това още не е всичко!
Станете и да запеем всички заедно:
Мой Сталин, приятелю скъп и учителю,
към теб милиони протягат ръце.
Ти пръв си от първите в труда и борбата,
приеми нашите най-добри чувства от сърце!
(В оригинала первьiй из первьiх - от тюрко-"татарското" бер, един).
Скромен е бил другарят (товарищ)...
(Някои недопребити тюркомани твърдят, че дори тази любима на Сталин дума - товарищ произлиза от тюрко-"татарските" туар и иш. Сложиха им печат "Не!")
Погледнете документалните кадри с нашия скъп "таварищ": връх на скромността и даже мъничко (чуть-чуть - от тюрко-"татарското" чут-чут, същото значение) строг.
Ах!
Колко е скромен!!
Най-скромният !!!
Даже...
Стеснителен такъв, от излишна, умопомрачителна, феноменална скромност!!!
За да не забравят и да знаят хората, че той е въплъщение на самата скромност, по спомените на Хрушчов Сталин собственоръчно дописал към биографията си думите:
"Майсторски (от тюрко-"татарската" оста - уста, майстор) изпълняващ задачите на вожда на партията и народа, имащ всичката поддръжка на съветския народ, Сталин не допуснал обаче върху работата му да падне и сянка (оттенък-от тюрко"татарското" тен, нощ) от самомнителност, самолюбие и главозамайване."

В тази най-хуманна империя на Сталин, където диктатурата, т. е. "самодържавието" са били повдигнати на квадрат, ако не и на куб; където всички са били равни до умопомрачение, където на младите навсякъде са давали път, а възрастните били почитани (до старини са доживявали само отделни единици), в тази суперполицейска държава с маскировъчен костюм тип "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" нашият "татарски-дърабъра" език почти не се забелязвал сред събратята си (някои недопребити пантюркисти твърдят, че думата брат идва от бер атадан - от един баща; думата съществува и като берадар.)
Корифеят на науките "на око" определил, а окото му било като от елмаз (тюрко-"татарската" дума алмаз) - на каква възраст е нашият език.
При управлението на този величайший гений на всички времена и народи като двуглав орел разперил криле великият и могъщ руски език. Край него се виели като соколи (от тюрко-"татарското" сук кул) и като орли, горди (от тюрко-татарското горур) и важни птици - езиците на съветските съюзни републики.
На грузински език (на който понякога пророкувал този планински орел) са разменяли мнения за строителството на социализма и комунизма самият другар Сталин и близкият му приятел другарят Берия, също и много от любимите му таварищи - Орджоникидзе и Енукидзе. И още много и много другари (таварищи).
Докато не ги "покосил" (коренът кося, от тюрко-"татарската" дума кису) техният любим приятел и другар, "най-човечният човек на света" (така пишело за него всеки ден във вестниците) Йосиф Джугашвили - Сталин.

Такива унизителни и злобни анекдоти за Сталин никой не разказва.
Но защо?
Защото и до днес се страхуваме от него.
Това не се поддава на логично обяснение. Сталин отдавна го няма, а хората се боят от
него като от огън!
Ето...
Казвам ви - тук човешките определения и метафори са неприложими. Трябва да се спуснем долу, в бърлогата на звяра. Там, където е животинското начало в човека.
Малките зверчета се боят от...
Големия Звяр!
Затова не търсете думи, с които да разказвате за Сталиновите времена!
Човешките думи ще са безсилни. И безполезни.
Йосиф Прекрасни спусна страната до дъното на падението.
При самия Звяр...

Джугашвили...
Кавказец, който на бала с маски, организиран от болшевиките в 1917 г. се преоблече като
руския Сталин и не свали маскарадния си костюм до смъртта си.
Пиел е цял живот.
И никой не го нарича алкохолик макар и отдавна да не е сред живите.
Хе-хе...
Излъга всички ни тоя паразит.
Построи... дявол знае какво. Вероятно от махмурлук (след изтрезняване на човек хората наоколо са му виновни без причина) изби всички, които бяха най-грамотни, силни, умни, съвестни, както и така наречената Ленинска гвардия. Изби и всички работливи селяни.
ФАКТИЧЕСКИ УНИЩОЖИ РУСКОТО СЕЛО. Нашият наивен руски народ и до днес не знае за това велико престъпление на Йосиф Прекрасни. Народът мисли: абе някак си така от само себе си се получи, такава им била съдбата - във времето, когато изклаха милиони при колективизацията, а останалите ужасени бягаха от селата както ги е майка родила...
Хе-хе...
И какво смешно има пък сега?
Ами това, че народът не знае... Кой го откъсна от земята!
Народът на Русия до днес си няма представа кой съсипа селското стопанство!
И какво му е смешното?
Това, че и сега живеем така - В СТРАНА БЕЗ СЕЛСКО СТОПАНСТВО!
Разби го не някой друг, а точно Йосиф Прекрасни.
***
И нарече Йосиф Прекрасни своето куцо (от тюрко-"татарското" кису) творение - социализъм!
И му повярваха!
Хе-хе...
Какъв социализъм?
Чакайте малко, господин-таварищ.
Гладен народ, който се чуди къде да се дене и как да оцелее...
За какъв социализъм може да става дума?
Бедността, нищетата и безизходицата са синоними на социализма, така ли?

За него съчиняваха хвалебствия всички: председателите на колхози, председателите на
селсъветите, ръководителите на предприятия, партийните секретари от различен мащаб,
секретарите на комсомолските организации...
Защо да ги изреждам?
Всички ние...
Даже и най-низшият кадър, например бригадир в някой колхоз, беше длъжен в изказването си на поредното събрание да спомене и възвеличи името на др. Сталин.
Накратко, поредното "цвете на злото" в Русия...
Сами го посадихме!
Поливахме го!
Отгледахме си го!

Не ме съдете прибързано. Ще го кажа направо: в историята на тази проклета война няма ни един руски поет с такава биография като на тези двама "татарски" поети-герои.
Поправете ме ако греша. Но нямам право да го премълча. За съдбата на Героя на Съветския Съюз Муса Джалил хората повече или по-малко са информирани. Виж, за "татарския" поет Фатих Карим освен "татарите" в Русия почти никой нищо не знае.
***
През паметната 1937 г. Фатих Карим, като човек талантлив и отгоре на всичко имащ и съвест, естествено бил арестуван. Четири години този човек е пропилял в сталинските лагери. Каква вина е имал Фатих Карим? Ами една такава... Обща. За всички живеещи по това време в СССР. Един болен Нерон на власт (болестта си старателно прикривал като
пуйчата наука "марксизъм") навсякъде халюцинирал за предатели и шпиони.
Зад завесата... Под кревата (от тюрко-"татарската" дума карават). В гащите. Зад вратата.
В Уфа. В Украйна. В Москва. В Казан. Фатих Карим живеел в Казан.
И са го задържали... заради това!
***
Веднъж на Севера около град Молотовск сталинските соколи-чекисти изкарали на буксир в Бяло море, като отначало запалили, а после и потопили шлеп със затворени в трюма (от тюрко"татарската" тЮрем, затворена постройка) заключеници.
(Това била доволно разпространена практика на сталиновите соколи - народ в затвора премного... Храна няма. Къде да ги денеш?... Удавяш ги като слепи котета!)
От този шлеп на смъртта се спасили двама. Единият от изплувалите от леденото море върху парче дъска бил Фатих Карим.
***
Все пак го освободили от съветските лагери, след като не намерили в произведенията му "антисъветщина", за която разтръбили по цяла "Татария" чрез пресата извънредно
бдителните "приятели" и "активисти" - също "татарски" писатели. Да, точно "приятели -
писатели" съчинили доноса срещу него.
Когато героят на поемата му Аникин, граничар (граница, кырый - покрайнина) стои на пост (от тюрко-"татарското" посу, посьiп тору - стои скрит, засипан, посипан), в този момент той в никакъв случай не трябва да си спомня за близките си и любимата си, както пише синът на мулла Фатих Карим. Защото такъв отговорен пост му е поверила партията!
Като съветски граничар той е длъжен да оправдае високото доверие на съветския народ - да стои мирно и дори да не мига, а да си спомня само цитати от трудовете на великия вожд на съветския народ, корифея на всички науки, гения на човечеството, великия интернационалист, почетния пионер, почетния комсомолец, почетния академик, бащата на всички народи, величайшия гений на всички времена и народи, вожда на световния пролетариат,
продължителя на делото на Ленин, великия майстор на революционните решения...
Уффф...
Това още не е всичко... знаменосеца на комунизма, преобразувателя на природата, велик кормчия, великия стратег на революцията, най-добрия прител на учените, най-добрия приятел на писателите, най-добрия приятел на физкултурниците, най-добрия приятел на учителите, доячките, механизаторите, колхозниците, велик приятел на жените, миньорите,
художниците, актьорите, а също и на водолазите и бегачите на дълги разстояния - Йосиф Висарионович Сталин... И цялата му команда башибозуци и скрити алкохолици!
Не, това не е по нашенски, не е по пролетарски, не е по комсомолски и по комунистически - да мислиш за любимата, когато стоиш на пост! Вземете, моля, мерки срещу този подлец, двуличник и класов враг, двуног паразит и преструван, който се е окопал в нашите редове и позори името на всички честни писатели на червен "Татарстан"!...

Хе-хе... Днес е смешно. Тогава за всичко смешно са вкарвали в затвора. И дори са убивали... Още нещо искам да кажа. Завистници има навсякъде и винаги. Този боклук е предостатъчно. Във всички народи, нации и племена. Стои и чака своя час, часа "хикс" за
нападение. Така че - хора, бъдете бдителни, казва чешкият мъдрец Юлиус Фучик. И, както пионерите, бъдете "винаги готови" да отразите бясната им атака. Като правило се маскират на "приятели" и "другари". Много зло е дошло на света от завистниците! Времето на войни и революции е истински рай за тях!
"Сталинизъм" преведено на човешки език означава... Хе-хе...
Власт на завистниците! Начело с главния завистник!
Има ги винаги. Има ги навсякъде. Във всички народи и вероизповедания. Днес могат да се маскират като "учени". Като "инженери". Като "юристи". Като "лекари". Като "свещенослужители" в различните религии. Като "политически и обществени дейци". И като "артисти", "певци", "режисьори" и "журналисти". Защото човешкият мошеник днес вече е грамотен.
Не се е изменил много. Станал е само по-коварен. Това е грубата истина на нашето време. Ще дойде нов Сталин, нова война, нова революция - и като таралежите в мъглата завистниците ще излязат да ловуват.

Живял през трийсетте години още един "татарски" поет, Хасан Туфан.
Много голям поет. Дори и за руските мащаби. (Мащаб - от мастаба, египетска гробница).
Шестнайсет години Хасан Туфан е прекарал в сталински затвор. През 1942 година "тройката" го осъдила на смърт. Един месец е прекарал изолиран в карцера. После го помилвали и му дали десет години...
Стиховете си Хасан пазел между парчетата сухар. На това го научил вече опитният в това отношение Фатих Карим, с когото се запознали през 1940 г. в Казанската тюрма.
От неминуема смърт го спасили пратките, които правела жена му; артистката от "Татарския" Академичен Театър Луиза Салиаскарова.
Луиза Салиаскарова успяла да спаси поета, чието име днес в "Татарстан" носят улици и големи градски проспекти...
Не успяла да спаси себе си... Изгонили я от работа, а колетите в затвора изпращала, като дарявала кръв. Станала донор. Бушува война, няма работа, няма нищо за ядене, как може човек да бъде донор?!
Оказва се, че може.
Така и умряла Луиза Салиаскарова - красавицата и артистката, докато изпращала кръвта си на Хасан Туфан...

Из "Великият тюркски език", Рафис Салимжанов......
Дори и сега плача, като чета :(:(:(......
цитирай
4. starforlife - ~
02.07.2021 17:49
В постинга ти, Радо, написа:
Интервюто с проф. Владимир Игнатовски можете да чуете в звуковия файл.

https://bnr.bg/horizont/post/101491965/vladimir-ignatovski

Хайде сега да пуснем хронометъра - 17:49 ваше време.

Та:
17:51 - аудиото вече е изгеглено. Както и двете снимки от посочения адрес.
17:53 - вече е конвертирано във видео и вече се качва в Ютюб.
17:55 - Ха честито! При желание - можеш да го вградиш, Радо.

https://www.youtube.com/watch?v=G42-62lYyww


................................................................................................ StarForLife™ ·1767812~7.04-281·
цитирай
5. getmans1 - ДО - 3. dobrodan - Няколко цитата с твое разрешение, Гетманс? 14:12
02.07.2021 18:00
Даа, тъжна работа, а доста хора продължават да си искат „героя„ ореола и приказката ... пак ще претендират, че те и именно те, знаят историята и са си направили правилните изводи ... виждаме ме го всеки ден в живота и в блога.
Истина е, че разровили се историята наистина мирише и най-мирише нагласеното, конюкторно напъхъното в нея ... заради това, такива като Я. Гочев ще са омразни а покрай него и ние дето го четем и предлагаме за дискусия или споделяне... Видя какво стана вчера с Раковски.
цитирай
6. getmans1 - Интервюто с проф. Владимир Игна...
02.07.2021 18:04
starforlife написа:
В постинга ти, Радо, написа:
Интервюто с проф. Владимир Игнатовски можете да чуете в звуковия файл.

https://bnr/horizont/post/101491965/vladimir-ignatovski

Хайде сега да пуснем хронометъра - 17:49 ваше време.

Та:
17:51 - аудиото вече е изгеглено. Както и двете снимки от посочения адрес.
17:53 - вече е конвертирано във видео и вече се качва в Ютюб.
17:55 - Ха честито! При желание - можеш да го вградиш, Радо.

https://www/watch?v=G42-62lYyww


................................................................................................ StarForLife™ ·1767812~7.04-281·


... ГОТОВО СТАР ... даже сега ще проверя какво се получило.

ПП
Е, ТВАЙЕ, Гурото си е гуро ... хахахахахах
цитирай
7. krumbelosvet - Мръсен престъпник е Сталин
02.07.2021 20:24
Наследи една Русия, обрулена от военни поражения в ДВЕ войни - 1905-та от Япония и 1918-та от Германия, плюс Гражданска война и ПЪЛНА РАЗРУХА.
Оставил същата Русия, под име СССР, като атомна държава, една от двете световни свръхсили.
Междувременно, по негово време, но "без никаква негова заслуга", неговата държава успява в сложна стратигическа военно-политическа игра ДА СПЕЧЕЛИ ЗА СЪЮЗНИЦИ САЩ И АНГЛИЯ, да мобилизира докрай вътрешните си ресурси и да ПОБЕДИ РАЙХА, разбил като на шега Полша и Франция, прогонил Англия от континента и мобилизирал тоя континент за войната със СССР. Победил след тежки поражения и милиони пленници в началото, но без това катастрофално начало нямаше да има антихитлеристка, а... АНТИСТАЛИНСКА КОАЛИЦИЯ.
Сичкото туй "случайно" и "въпреки тъпотата на злодея". Аферим на "историка".
А, да не пропусна ЕПОСА доброданов. Да живее Туран. НЕМА славянски, камо ли руски език, сичко е произлезло от турския, еле па българския. Затова, с Добродан, да посрещнем Ердоган като Султан!!!
цитирай
8. vencivaleri1951 - За Сталин е писано много-автори всякакви
02.07.2021 20:42
Едни го превъзнасят, други го сатанизират, много са малко тези които трезво разсъждават за този сложен период в който Сталин е начело-гражданска война, локални войни, Световна война , два пъти изграждане на държава. Безпристрастните автори преди всичко са чужденци. Много неща съм прочел за Сталин, но никога , че е бил необразован.
Сталин е връстник , горе долу на Освобождението ни . Тоест между дядо ми и прадядо ми по възраст. Сталин е завършил духовната семинария в Тбилиси. Не е допуснат до Академията, под претекст че е пропуснал изпит, но истината е , че не става студент заради политическите си увлечения. Получава диплом и право да е учител и репетитор-тоест частен учител, чиито оценки са валидни в училище. Не се и "постригва"-няма коментар, дали е собствен избор, дали не му позволяват църковните власти.
Творчеството на Сталин е сериозно, и не само това след 17 та година. Той публикува преди това/ още изселен/ много сериозен труд по националния въпрос. Изучаван е и се изучава и днес в много университети. Политическото му творчество е известно.
Ще се спра на неща които малко се знаят
Сталин пише не лоша поезия в младите си години. Публикува в "Кавали"-списание за поезия и под ръководството на голям грузински поет. Нямам памет за името му, но в руската уйкипедия ще се намери-творчество Сталина
На Сталин се възлагат големи надежди По късно превежда на руски поема на Руставели-голям грузински творец С Редактора на Кавали и ракета носител се скарват, когато Сталин публикува стихове в ляво списание. Сталин продължава да пише стихове на революционна тематика/ до тогава е лирик/, които не му се получават според мнозина. Престава и да пише, поне да публикува.
Друго което се знае малко, е че Сталин къде с убеждение, молби , а и резък тон , възлага на Пастарнак да преведе огромно част от грузинския епос. И не само прави поръчка, но и е активен участник в процеса. Пастарнак пише в дневника си за честите скандали които има със Сталин върху превода- с часове са се карали за отделни думи, внушения и т н
Днес повечето преводи на грузински автори са от руски и за това заслугата е на Сталин
За 70 годишнината на Сталин по поръчка на Берия, Тараковски и Пастернак започват да подготвят луксозно издание от публикувани вече стихотворения на Сталин и двамата почват да го превеждат. Сталин разбира стопира изданието. Същото впрочем прави и с отсечения на негово име орден.
Пиша тези неща , да да обясня на стопанина на този блог защо Волгин е гледал с изненада интервюирания
Много укор може да има по отношение на Сталин, но не и против образоваността му, против ерудицията му, против визионерството му.
Препоръчвам да потърсите стихове на Сталин-уверявам ви, че ще бъдете изненадани
цитирай
9. dobrodan - Крумче, нерде Сталин, нерде Ердоган........
02.07.2021 21:44
Сега.....днес ти правя подарък, ама много голям. Нито си получавал такъв, нито някога пак ще получиш.
И така. Докато търсех едни хански имена......не щеш ли......да видиш какво излиза......
Дукум. В ЕВЕНКСКИ ЕЗИК - ПРЕДСТАВИ СИ, ТОЧНО КАКТО В ЛАТИНСКИЯ - ЗАПИСВАЩИЯТ, ВКАРВАЩИЯТ В СПИСЪКА.
Цог. Налична в монголски език. ПРАКТИЧЕСКИ СЪЩОТО ЗНАЧЕНИЕ КАТО ТУРСКАТА ЧОК.
Работим по Диценг. Нещата отиват към китайското Ди Ченг, Круме белобради......
Ди в буквален превод е животински огън. За Ченг си търси сам, да ти се не види и мрънкалото :).
цитирай
10. getmans1 - Пиша тези неща, да да обясня на ст...
02.07.2021 23:36
vencivaleri1951 написа:
Пиша тези неща , да да обясня на стопанина на този блог защо Волгин е гледал с изненада интервюирания
Много укор може да има по отношение на Сталин, но не и против образоваността му, против ерудицията му, против визионерството му.
Препоръчвам да потърсите стихове на Сталин-уверявам ви, че ще бъдете изненадани


... Ти остави на мира „стопанина на блога„ а вникни в казаното в интервюто ... остави настрана и с какво впечатление съм останал за Волгин ... това са маловажни неща.
Толкова моловажни колкото е изказаното от теб ... защото в интервюто става въпрос за ... „грамотноста„ за управление на държавата, а ти ми говориш за визионерство.

Аз към двете книги, които вече имам да прочета сигурно ще прибавя и тази повлиян не твоята убеденост и препоръка а от категоричноста с която проф. Игнатовски говори за нея а, той не е кой да е.

Прослушай пак клипа и дано схванеш какво искам да кажа.
цитирай
11. krumbelosvet - Дайте да плюем Сталин
03.07.2021 01:08
докато България загива като ПЛЕННИЦА на САЩ, НАТО и ЕС. И се стопи от 9 на 6 милиона...
И светът загива от либерастия, с белия човек на първо място.
цитирай
12. vencivaleri1951 - Аз не споря с проф Игнатовски за Сталин като лидер,
03.07.2021 01:14
а и е безсмислено. Сталин е син на обущар, Игнатовски е с дворянска кръв.
Лично аз съм минал по отношение на Сталин от пълно отрицание, до различен прочит днес. Опонирам му единствено в изричението че общо взето Сталин е "неграмотен човек" Напротив силно грамотен е бил, с отлични познания на грузински, гръцки, руски...Споделих и малко известното за увлечението му по поезия в младите му години.
Иначе колкото отрицатели автори има Сталин, толкова и почитатели. Нито е първият професор , който се изказва и изучава грузинеца , нито ще е последният. Сталин и Наполеон са най-изследваните лидери и най-много литература им е посветена
Елементарните хора не предизвикват този интерес. Имало е репресии, имало е политическа престъпност...в това няма спор, както няма спор за верските престъпления на Борис 1ви. Днешен прочит на действията на Свети Борис са престъпление срещу човечеството на религиозна основа, а човекът е държава създавал, при това една от най-старите в Европа. Преминаването от езически обряди към християнство е революция, както революция е и през 17 та, както гражданската война в САЩ, боржуазните в Европа. Всички те са с много кръв. Няма смяна на вяра , или собственост без кръв. Промяна с еволюция е игра на рими и думи. Сталин ако не се е справил с Троцки, Каменев и Зиновиев, те са щели да затрият него. Такива са даденостите -"революциите изяждат децата си"
цитирай
13. getmans1 - . . . Сталин е "неграмотен ч...
03.07.2021 07:56
vencivaleri1951 написа:
... Сталин е "неграмотен човек" ...


... САМОЦИТИРАМ СЕ ОТ ПРЕДНИЯТ МИ КОМЕНТАР;

„Толкова моловажни колкото е изказаното от теб ... защото в интервюто става въпрос за ... „грамотноста„ за управление на държавата, а ти ми говориш за визионерство."

... ЗАТОВА СПОРОВЕТЕ С ТЕБЕ СА ИЗНЕРВЯЩИ, БЕЗМИСЛЕНИ И ИЗЛИШНО ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ ... после делиорманците прости и неграмотни опс, да не пропусна и ... панагюрците, ХАХАХАХА
цитирай
14. dobrodan - Венци, мога да ти дам една домашна работа.
03.07.2021 10:33
http://www.mediafire.com/file/b4ex1oxa04amok1/%25D0%2592%25D0%25B5%25D0%25B
B%25D0%25B8%25D0%25BA%25D0%25B8%25D1%258F
%25D1%2582_%25D1%2582%25D1%258E%25D1%2580%25D0%25BA%25D
1%2581%25D0%25BA%25D0%25B8_%25D0%25B5%25D0%25B7%25
D0%25B8%25D0%25BA/file


Наместо да се чудиш от кой кладенец вода да донесеш, пускам ти направо ручей. Не е чак много дълга, вярвам, че до понеделник ще се справиш.

Прочети тая книга внимателно. Ако и после почнеш да балалайкаш колко е било нужно това и онова и защо един луд пияница е трябвало да постъпи еди как-си, а друг пък трябвало да прави държава - ми то си я е имало вече - даже повече от една и две - и лекар няма да ти помогне.
цитирай
15. planinitenabulgaria - Към Коментари №8 и 12:
03.07.2021 10:39
Авторе на коменнтарите!
Мисля доста по-интерен от тези Ваши мисли ще бъде Ваш постниг с причините, поради които дамите, заменящи естествените контакти с мъжете с писане на постинги, никога не правещи смисъл, получават едно заболяване, популярно с името МЛЕЧНИЦА. Напишете нещо повече за това заболяване. Посочвам Ви и сламка от къде да черпите информация, дисертацията за проофесор на доктор Генадий Гламидиев.
Наблюдаващият Ви опиративен работник на Центъра инхормира за променено Ваше намерение за коя партия да си подадете гласчето - сега сте възлюбил ПП "БЪЛГАРИЯ НА ТРУДА И РАЗУМА" - БТР. Честито завръщане на комунизма!
цитирай
16. vmir - Понеже един от коментиращите горе пропуска тук да каже защо за него Сталин е
03.07.2021 17:17
върховен учен, поет, визионер, пълководец и прочие, да напомня негови аргументи в тази насока: Много просто: Ако Сталин не се е сетил да нападне на запад (Финландия, Прибалтиките, Полша) той щял да се окаже по думите на коментиращия "пълен некадърник"... Очевидно същото важи и за изтрепването на вътрешнопартийната опозиция, иначе "те са щели да затрият него"...

Ако някой се зачуди - ама как може агресивността и презрението към правилата и живота на толкова много хора да е разделителната линия между гениалност и пълна некадърност - може, може как да не може - нима Сталин не е очевадещото доказателство за това? "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" - грях им на душите на академиците от Нобеловия комитет, че не са наградили Сталин за това откритие с нобелова награда за мир. И не ги е срам даже!
цитирай
17. krumbelosvet - Това за човека и проблема
03.07.2021 17:50
го казва Слави, а не Сталин.
Никой "не се сети" да критикува моята забележка КАКВА РУСИЯ НАСЛЕДИ СТАЛИН И КАКВА ОСТАВИ.
Наследи разруха и хаос, остави една от двете свръхсили на света. И междувременно успя ЗАЕДНО С ЕДНИ ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ, ДА БИЕ ГЛАВНИЯ ВРАГ. За целта даже деца и жени са произвеждали боеприпаси, често под открито небе, преди да се построят халетата.
Като Одисей, който първо построил сватбеното си ложе, а после сватбения чертог покрай ложето. Бързал е човека да направи мъжествен син преди да отиде на война...
цитирай
18. getmans1 - го казва Слави, а не Сталин. Никой ...
03.07.2021 17:58
krumbelosvet написа:
го казва Слави, а не Сталин.
Никой "не се сети" да критикува моята забележка КАКВА РУСИЯ НАСЛЕДИ СТАЛИН И КАКВА ОСТАВИ.
Наследи разруха и хаос, остави една от двете свръхсили на света. И междувременно успя ЗАЕДНО С ЕДНИ ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ, ДА БИЕ ГЛАВНИЯ ВРАГ. За целта даже деца и жени са произвеждали боеприпаси, често под открито небе, преди да се построят халетата.
Като Одисей, който първо построил сватбеното си ложе, а после сватбения чертог покрай ложето. Бързал е човека да направи мъжествен син преди да отиде на война...


... Критикув се "нещо" а се игнорира, нищо ...
цитирай
19. vmir - 17. krumbelosvet,
03.07.2021 20:15
Свръхсила??? Защото има ракети да унищожи света??? Коя друга държава се гордее с таква печална способност??? Парадирането с убийства е практика на терористите, те са онези, които не ценят нито своя, нито чуждия човешки живот, защото се смятат недооценени и нямат скрупули да прилагат човешки щитове от жени и деца, за да докажат колко са непобедими и велики. Пази Боже света от аутсайдери с ракети и мания за величие.
цитирай
20. krumbelosvet - Драги вмирчо,
03.07.2021 23:14
За да произвеждаш атомни и водородни бомби, космически кораби, да пращаш космонавти, да повишаваш непрекъснато жизненото равнище, за да произвеждаш всичко това, трябва да произвеждаш още хиляди неща - трактори, комбайни, тъкачни станове, камиони, локомотиви, кораби... И да създадеш... система от държавни стандарти, например. И да създадеш ОБРАЗОВАНА НАЦИЯ (безспорно достижение на СССР, както и на НРБ).
Но за всичко това нито Гласът на Америка, нито бесните подскачащи митинги са споменавали, та го не знаеш.
Самият Алберт Айнщайн счита за доказано, че първа грижа на СССР е благоденствието на гражданите му.
цитирай
21. getmans1 - . . . Вмире умната, че на тоя лично ...
03.07.2021 23:32
... Вмире умната, че на тоя лично Айнщайн МУ говори...

анонимен написа:
Свръхсила??? Защото има ракети да унищожи света??? Коя друга държава се гордее с таква печална способност??? Парадирането с убийства е практика на терористите, те са онези, които не ценят нито своя, нито чуждия човешки живот, защото се смятат недооценени и нямат скрупули да прилагат човешки щитове от жени и деца, за да докажат колко са непобедими и велики. Пази Боже света от аутсайдери с ракети и мания за величие.

цитирай
22. vmir - 21. getmans1 - . . . Вмире умната, че на тоя лично ...
03.07.2021 23:53
getmans1 написа:
... Вмире умната, че на тоя лично Айнщайн МУ говори...



Добре, че не беше роден малко по-късничко, за малко да го припозная с прероденият Айнщайн. Заради благоденствието, което още не съм забравил.
цитирай
23. vladtepes - За семинарията
05.07.2021 12:24
Семинарията в царска Русия е била почти единствената възможност за момчетата от бедни семейства от покрайнините да получат добро образование и положение в обществото, ако не броим военните училища, но в тях е имало привилегии за младежи от аристократичен произход и достъпът на останалите е бил труден. Като резултат конкуренцията е била сериозна и образованието е било на доста високо ниво практически полувисше, завършилите са можели да продължат обучението си в Духовна академия без изпити стига да са благонадеждни. Реално Сталин не е бил глупав и е бил доста образован, системно се е занимавал със самообразование. Успява да измести противниците, тъй като радикалните идеи на Троцки като военен комунизъм, трудови армии и т.н. се провалят и повечето комунисти са изплашени от радикализма му, повечето комунисти не приемат и либералните идеи на Бухарин, Чаянов, Томски, Риков и т.н. и Сталин успява да създаде силна центристка коалиция в борбата за власт - обединява всички уплашени от радикализма на Троцки и не приемащи либералните идеи. Ако Троцки беше надделял Русия щеше да е в положението на Камбоджа при червените кхмери.
цитирай
24. krumbelosvet - Имам биография на Айнщайн от американски автор
06.07.2021 07:19
От нея черпя цитати, както и от др. ДОКУМЕНТИ. А биографията съм препрочитал няколко пъти с "приписки" за по-важните неща на заглавните страници.
цитирай
25. getmans1 - Семинарията в царска Русия е била ...
06.07.2021 09:00
vladtepes написа:
Семинарията в царска Русия е била почти единствената възможност за момчетата от бедни семейства от покрайнините да получат добро образование и положение в обществото, ако не броим военните училища, но в тях е имало привилегии за младежи от аристократичен произход и достъпът на останалите е бил труден. Като резултат конкуренцията е била сериозна и образованието е било на доста високо ниво практически полувисше, завършилите са можели да продължат обучението си в Духовна академия без изпити стига да са благонадеждни. Реално Сталин не е бил глупав и е бил доста образован, системно се е занимавал със самообразование. Успява да измести противниците, тъй като радикалните идеи на Троцки като военен комунизъм, трудови армии и т.н. се провалят и повечето комунисти са изплашени от радикализма му, повечето комунисти не приемат и либералните идеи на Бухарин, Чаянов, Томски, Риков и т.н. и Сталин успява да създаде силна центристка коалиция в борбата за власт - обединява всички уплашени от радикализма на Троцки и не приемащи либералните идеи. Ако Троцки беше надделял Русия щеше да е в положението на Камбоджа при червените кхмери.


... Преводача говори за "грамотността" за управлението на държавата" а вие говорите за "грамотност" въобще.
Вътрешнопартийните борби са определени от същият този преводач като интриганство, явно, че такъв е бил прочита на документите и тълкуванието им от автора...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6148784
Постинги: 2779
Коментари: 26684
Гласове: 9698
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930