Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2021 18:11 - Едно нямо кино - „Х-АМЕРИКАНСКИ ИЗРОДИ“ ВЪВ ВИЕТНАМ“...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1145 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2021 20:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               ... ПРЕДИСТОРИЯТА;

За легендарния майор Буанг Ли или защо Кабул зловещо напомня за американския кошмар от Сайгон 1975

Евакуацията на виетнамеца и семейството му е влязла в историята на „Мидуей“

 
image

29 април 1975 г. Майор Буанг Ли, след като е получил овации от летци и моряци на «Мидуей»

 

Васил Данов

На 27 януари 1973 г. в Париж е подписано известното мирно споразумение, подготвено от Хенри Кисинджър, за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам.

Според клаузите на документа, Въоръжените сили на Съединените щати са задължени да прекратят бойните действия срещу армията на Северен Виетнам и частите на Виетконг, като се изтеглят от територията на Южен Виетнам не по-късно от 60 дни след датата на споразумението.

Северен Виетнам се задължава да освободи американските военнопленници. „Гордостта“ на Хенри Кисинджър не предвижда нито изтегляне на северновиетнамските войски от Южен Виетнам, нито условия за прекратяване на военната помощ от комунистически Виетнам за партизанските части на Виетконг.

След като американските войски напускат Южен Виетнам, а Конгресът на САЩ приема резолюция, с която забранява на президента да оказва помощ на правителството в Сайгон(?), армията на Северен Виетнам нарушава примирието, прегазва демилитаризираната зона и нахлува в Южен Виетнам. Войските на Севера са напомпани с огромно количество оръжие и техника от СССР: 2 000 танка, 1 700 бойни машини на пехотата (БМП) и бронетранспортьори (БТР) и 7 000 оръдия. За всеки случай в настъплението участват и 6 500 военни „съветници“ от Червената армия, предимно генерали и старши офицери, които помагат на командирите и щабовете на виетнамците, предават им разузнавателни данни и координират получаването на нови военни доставки от СССР. 
В предишните години на войната Северен Виетнам получава значителна материална и военна помощ и от комунистически Китай.

Южновиетнамските войски оказват упорита съпротива, но без американска подкрепа и деморализирани от предишните поражения, отстъпват пред по-силния и по-многоброен противник.

На 21 април 1975 г. след огромни загуби, хаотично отстъпление на войските и паника сред населението, президентът на Южен Виетнам Нгуен Ван Тхю подава оставка. В драматичното си прощално слово президентът Тхю обвинява правителството на САЩ и лично Хенри Кисинджър в предателство: «...нашият  велик съюзник и лидер на Свободния свят Съединените Щати не удържаха думата си, постъпиха нехуманно и безотговорно.

САЩ не изпълниха обещанието си да се сражават в името на свободата във война, в хода на която самите те загубиха 50 000 свои синове. В момент, когато ние се сражаваме срещу СССР и Китай, сме принудени да молим за помощ, сякаш сме просяк на пазар. Вие, американски воини, бяхте 500 000 на виетнамска земя. Никой не можа да ви победи, но вие избягахте от бойното поле...
Никога не бих могъл да си представя, че държавният секретар Хенри Кисинджър ще подготви договор, който ще се окаже смъртоносен капан за нас».

image

Евакуация на американци и на виетнамски бежанци от покрива на американското посолство в Сайгон на 29 и 30 април 1975 г.

... 
image

«Мидуей» през април 1975 г

... 

image

Бъдещият адмирал Лари Чембърс

... 
image

Доброволци от екипажа на «Мидуей» изблъскват хеликоптери от главната палуба, за да освободят място за кацане на майор Буанг

... 

               image

Част от щастливото семейство Буанг през 2014 г. Майор о. з. Буанг Ли (най-възрастният) е в средата с бадж на ризата

 ... А СУБТИТРИТЕ В КОМЕНТАР






Гласувай:
0



1. getmans1 - А, СУБТИТРИТЕ ТУК;
29.08.2021 18:12
А, СУБТИТРИТЕ ТУК;

https://faktor/bg/articles/politika-na-vseki-kilometar-za-legendarniya-mayor-buang-li-ili-zashto-kabul-zloveshta-napomnya-za-amerikanskiya-koshmar-ot-saygon-1975

На 27 април 1975 г. започва финалното настъпление срещу Сайгон. Стотици хиляди южновиетнамци се опитват да се измъкнат от горящата столица. Никой не храни илюзии, че ако остане, ще избегне смъртта. Още от пролетта на 1968 г. всеки жител на Южен Виетнам знае за събитието, станало известно като «клането в Хюе». Тогава американски и южновиетнамски войски освобождават гр. Хюе, окупиран само за 26 дни след вероломно настъпление на комунистите по време на религиозния празник Тет.

През 26-дневното си господство другарите от Северен Виетнам са избили по предварително съставени списъци (като след 9 септември 1944 г. в България) около 6 000 южновиетнамци. Сред жертвите са чиновници, пленени и болни военнослужещи, полицаи, чужденци, свещенослужители и учители, симпатизанти на САЩ и по-образовани хора, имали нещастието да не подкрепят комунистите. Избити са не само „виновните“ мъже, но и семействата им, без да се гледа възрастта на децата. По телата на мнозина от жертвите са оставени следи от чудовищни мъчения.

Рано сутринта на 29 април летището на Сайгон е подложено на ракетен и артилерийски обстрел, след който самолетната евакуация става невъзможна. След няколко часа американците започват най-голямата си операция „Поривист вятър“, в хода на която само с хеликоптери евакуират повече от 7 000 дипломати и служители от американското посолство, виетнамски и чуждестранни граждани.

Сред корабите, които участват в евакуацията, е и самолетоносачът «Мидуей», върху чиято палуба на всеки 45-60 секунди кацат спасителни хеликоптери.
На 29 април над „Мидуей“ са надвиснали ниски облаци, видимостта е ограничена до 150 м, силен вятър хвърля капки дъжд в лицата на моряците. В този момент над кораба прелита двуместен самолет «Чесна» («Bird Dog») с включени светлини за кацане. Самолетът е управляван от майор Буанг Ли, офицер от ВВС на Южен Виетнам. Сутринта Буанг Ли е натоварил съпругата и петте си деца на летището на о. Кон Со в Южнокитайско море и е поел огромния риск да търси американски самолетоносач в открито море.

buang_li_midauei3_1_.jpg

«Мидуей» през април 1975 г.

При лошата видимост, страничния вятър и дъжда кацането става изключително трудно. Палубата на «Мидуей» е претъпкана с хеликоптери. Американците се опитват с жестове да подскажат на пилота, че би било по-безопасно самолетът да се приводни близо до кораба, чийто катери бързо ще извадят офицера от водата. Но скоро дежурните наблюдатели докладват, че в двуместната „Чесна“ са натъпкани поне петима души, така че приводняването се оказва невъзможно. Самолетът би потънал твърде бързо преди да излязат съпругата и децата на пилота. Опитите да бъде установена радиосвръзка също се провалят.

След три неуспешни захождания за кацане южновиетнамският офицер успява да хвърли върху палубата поясока и кобура си, в който е сложил кратка бележка до командира: «Моля ви, преместете хеликоптерите от главната палуба, за да мога да кацна. Имам гориво за не повече от час. Моля ви да ни спасите! Майор Буанг, съпругата и петте им деца».

Командир на «Мидуей» е не кой да е, а капитан I ранг Лари Чембърс, първият афроамериканец в историята на САЩ, комуто е поверено командването на самолетоносач. По-късно той става и първият чернокож американски адмирал. Капитан Чембърс нарежда всички хеликоптери, които възпрепятстват кацането на „чесната“, да бъдат изблъскани в морето.

Най-старши офицер на борда на «Мидуей» е командващият американската военноморска групировка в Южнокитайско море адмирал Уилям Харис, който обръща внимание на капитан Чембърс, че едва ли ще може да разчита на успешна кариера офицер, наредил да бъде хвърлена зад борда толкова скъпа бойна техника.

Но по закон и по традиция командирът на кораба е първият след Бога и екипажът изпълнява заповедта на капитан I ранг Чембърс хеликоптерите UH-1 «Иерокез» с обща стойност 10 млн. долара да бъдат изхвърлени от главната палуба. После командирът развръща кораба срещу вятъра и вдига скоростта до 25 възела (46 км в час), за да облекчи кацането на майор Буанг. Докато трае подготовката, на „Мидуей“ кацат още пет хеликоптера с евакуирани. След като хората слизат от летателните апарати, те също са блъснати в морето.

buang_li_midauei4.jpg

Доброволци от екипажа на «Мидуей» изблъскват хеликоптери от главната палуба, за да освободят място за кацане на майор Буанг

Миниатюрната «Чесна» елегантно каца в средата на огромната палуба, посрещната с бурни овации от свободните от задължения моряци, летци и технически персонал. От самолетчето слизат майор Буанг, жена му и четири от децата. Най-малкото, още ненавършило година, лежи увито в ръцете на майка си. Капитан I ранг Чембърс, започнал службата си в морската авиация, поздравява храбрия летец и го нарича «най-мъжествения човек, когото съм срещал през живота си».

buang_li_midauei5.jpg

Бъдещият адмирал Лари Чембърс

Екипажът е толкова впечатлен от смелостта и майсторството на виетнамския пилот, че събира солидна сума, която позволява на майор Буанг и на семейството му да започнат приличен живот в Съединените щати.

През 2010 г. на тържествено честване, посветено на 35-годишнината от най-невероятното кацане на палубата на «Мидуей», който вече се нарежда сред най-посещаваните музеи в Сан Диего, запасният майор Буанг Ли още веднъж благодари на страната, която спасява семейството му от гибел и съобщава на американския народ, че семейство Буанг се е отблагодарило на Съединените щати по възможно най-достойния начин. Трите дъщери на летеца са станали лекари, а двамата му сина вече са генерали от Военновъздушните сили на САЩ!

buang_li_midauei6.jpg

Част от щастливото семейство Буанг през 2014 г. Майор о. з. Буанг Ли (най-възрастният) е в средата с бадж на ризата

Точният брой на южновиетнамците, избити в превзетия от комунистите Сайгон през април 1975 г., все още не се знае.
Според някои историци, са били изклани не по-малко от 200 000 души.

Видеозапис от кацането на майор Буанг:

цитирай
2. getmans1 - И МАЛКО КОМЕНТАРИ ИЗПОД ВИДЕОТО...
29.08.2021 19:01
И МАЛКО КОМЕНТАРИ ИЗПОД ВИДЕОТО;

Wow! That little baby (facing camera and holding a fruit) in the women's arm (also facing camera) is me and my mother (video 00:05:25:00). Too bad the video only shows a portion of my father's head. I never thought I would ever spot my family in these documentaries! Thanks for posting this.

...
csgxcdsbv
преди 5 години
Да.... Историю надо изучать и знать

... Robert Freeman
преди 4 години
Howdy...I was there on the Midway working the flight deck when this happened and witnessed this landing. Quite an event. The whole event was hard especially with all the families that had to leave their country. We were dumping aircraft over the side since there was no room. Watching aircraft ditch in the water as well. Along with rice, pigs and chickens.. their few possessions. How many firearms we confiscated accumulated quickly. One of those life long memories for sure

... Robert Freeman
преди 4 години
Howdy...I was there on the Midway working the flight deck when this happened and witnessed this landing. Quite an event. The whole event was hard especially with all the families that had to leave their country. We were dumping aircraft over the side since there was no room. Watching aircraft ditch in the water as well. Along with rice, pigs and chickens.. their few possessions. How many firearms we confiscated accumulated quickly. One of those life long memories for sure

...
Deanna Seder-Massengale
преди 5 години
Amazing piloting of the Cessna by Maj. Bung Ly! The mission to get as many people out of Saigon before it fell, must have been a daunting one. Many at-risk Vietnamese did not get to safety and faced torture and murder just because they worked with Americans or French. I wonder how many of the people seen in this video are still around to give first-hand accounts of their harrowing evacuation?
цитирай
3. vencivaleri1951 - Гетьо,
30.08.2021 08:20
Фактологично всичко е вярно. Какво иска обаче да ви каже, или мвуши авторът.
Че Кисинджър бил наивен? Че "северняците", китайците , руснаците не спазили договорките? Че янките благородни, а онези непочтени!?
Това не е федербал или волейбол за да спорите дали е пипната мрежата , или си престъпил в полето на противника. Това е война в която виетнамците сражавали се срещу САЩ и Виетконг дават милион и отгоре жертви. При това жестоки смърти, заличени пълностно селища от бомби и напалм. На масата на преговорите можеш да подпишеш всичко и да изглежда добре и хуманно, но не можеш да спреш многобройна армия и милиция жадуваща за мъст, поради факта , че почти всеки е загубил близък човек. Американците аплодират, кацане на добър летец и самопожертвователен и смел родител. А биха ли го аплодирали селищата над които е летял? Има много благородни и героични примери във всяка армия, има повече обаче мерзости и жестокост. И второто е така, защото във и след военно време , човешкият живот няма стойност. Всеки ден умират до теб хора-близки и не толкова близки-дмои и чужди. Ставаш безразличен и искаш да отмъстиш за близките, за селището си, за страната си...Тези специализирани съдилища са именно за да пренасочат страстите на хората и това е било винаги. Режат главите на везири, да успокоят аскера Режат главите на аристократи и царски особи , да успокоят въстаналите-примери много. В първите дни обаче нищо не може да спре хората да мстят по свои си разбирания. "Зъб за зъб, око за око" Изпълнените присъди от Народния съд /смъртни присъди/ са около 300, а без съд и присъда над 3000/Според числото на получената кръвнина след 10 ти ноември/
И това е навсякъде. Човешката психика и нагласа навсякъде е почти еднаква. Подписват едно, а знаят , че ще стане друго. Точно за това според мен, а и не само, резон има да се изтеглят първо съюзниците, след това войската Нито във Виетнам щеше да има кланетата , нито в Авганистан
цитирай
4. getmans1 - Разбира се, че за мен войната не е ...
30.08.2021 10:02
Разбира се, че за мен войната не е федербал и това съм го показвал нееднократно ... Аз не пиша сърцераздирателни и фалшиви лицемерни постинги, не кълна и проклинам и не заплашвам с ОСТЪКЛЯВАНЕ и ЗАЛИЧАВАНЕ.

Старая се и намирам нормални и по човешки разумни доводи, които да противопоставя на твоите фалшиви лицемирни изблици ... И сега ми е чудно, че се налага да те корегирам и за да съм още по-коректен ще те оставя сам да определиш дали САЩ са „НАХЛУЛИ„ в Народно-демократичната Република Северен Виетнам ... мисля, че така се наричаше Северен Виетнам ...
- Т.е. ти сам определи какво правят САЩ в официалната тогава ДЪРЖАВА ЮЖЕН ВИЕТНАМ - можеш за модел да ползваш примера СИРИЯ - РУСИЯ от 2016г.
- „Миролюбци„ като тебе много обичате да изтъквате на преден план една наказателна акция от март 1968 год. където са избити 500 човека мирно население от американците НО УДОБНО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ ПОВОДА - „КЛАНЕТО В ХЮЕ„ и ПОДЛОТО НАПАДЕНИЕ НА СЕВЕРН ВИЕТНАМ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА на „ТЕТ„ - тяхната нова година. - ОПИСАНО ВЪВ ВТОРИЯТ АБЗАЦ В КОМ.1 и сега ще го допълня;

„Атака по новолуние
Офанзивата започва по време на виетнамската Нова година. Дотук оръжията винаги са замлъквали за празниците. Три месеца по-рано Северен Виетнам е потвърдил, че ще спазва временното прекратяване на огъня. Но в нощта срещу 31 януари 1968 година комунистическият Север напада масирано Южен Виетнам - на ожесточен огън са подложени почти всички по-големи населени места.„ - В ТАЗИ ПОДЛА АТАКА И СЛЕД НЕЯ ВИЕТНАМСКИТЕ КОМУНИСТИ И ИНОСТРАННИ СЪВЕТНИЦИ ПО СПИСЪК ИЗБИВАТ НАД 6000 ЧОВЕКА - над 10-12 пъти повече от „подлите Хамериканци„ които по-късно убиват ... друг е въпроса защо тези хорица са изоставени от „храбрите комунисти„...

- Значи според договора КИСИНДЖЪР американците за два месеца се изтеглят от ЮВ и вероятно оставят там съветници а до Т.Н. ПОЗОРНИ КАДРИ ОТ БЯГАЩИ ОТ ВИЕТНАМ АМЕРИКАНЦИ има разлика от почти две години в които напомпания с оръжия и техника, и съветници от СССР, Китай и др. соц. страни /вероятно и България - ТИ НЕБЕШЕ ЛИ СЕ ПОХВАЛИЛ, ЧЕ БАЩА ТИ БИЛ ТАМ ... знам, сега ще отречеш/ ... та през това време СВ превзема държавата Южен Виетнам, която си има законно правителство.

Това разни комундели тогава и сега наричате „ВИЕТНАМ ПОБЕДИ САЩ„ ... Да ви е честита такава победа.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Не няма да отрека, а и не мога
30.08.2021 15:11
Има иск и той е уважен-по тази причина с година по рано бе прекратен мандата му в Париж. Аз много знам за Виетнам. Ще ти споделя нещо от първа ръка.
Имахме колега от Виетнам/Южен/ , която не влизаше по часовете по физическо. Не бе и длъжна-за чужденците бе по избор. Направи ни впечатление защото виетнамците масово посещаваха тези часове. Момичето настинало но не отива на лекар, а с бабини илачи се лекувало и развива пневмония. Бърза помощ и лъсва причината. По тялото и рисувани с нож петолъчки, нецензурни думи-била е под 18 годишна.
Това , което си видял по филми, да гонят богаташи човек като дивеч, във Виетнам/Южен Виетнам/ е било практика с пленени от съпротивата
И как раздели Севера от Юга? Съденението Гетьо /Нашето/ е също нарушение на международен договор
Обединението на ГДР и ГФР също е нарушение на договор. Косово е нарушение на Суверинитет и Конституция, Крим също, Северна и Южна Осетия също, Тайван е висящ...но нещата са такива , каквито са. Рано , или късно народите се събират , или изчезват.
И понеже питаш защо СССР/по правилно е Варшавския договор/ е в Северен Виетнам, то отговорът е защото САЩ беше вече в Южен и мачкаше съпротивата на южнячите.
Темата обаче е друга и тя е Афганистан.
Руснаците например не правят грешките които направиха там. Можеха спокойно да стоят встрани, дори да подпомагат авганистанците които са радикални против САЩ. Нали янките правеха същото против тях преди години-те създадоха Бен Ладен като сила.Не, Путин откликна на Байдън, макар, че онзи публично отговори с Да, на въпроса дали е Путин убиец? И "убиецът" започна да преговаря с талибаните . Американците имаха възможност да договорят изтеглянето първо на застрашените и съюзни афганистанаци и след това да се изтеглят те. На практика , те оставиха "своите " авганци , като щит, както направиха и във Виетнам. Тоест, Русия се поучи от грешните си, а и от грешките на янките, а последните не.
Това за "топенето" не го казвам аз , а Путин. Той каза на пресконференцията си, че войната вече е друга, и че който си мисли че може да "накаже" с военни похвати Русия е много далеч във Времето. Три държави в момента са били готови да стопят, всяка точка на планетата-предположих че трите държави са САЩ, Русия, Китай...Не съм чул , някой да му опонира по този въпрос


[quote=getmans1]Разбира се, че за мен войната не е федербал и това съм го показвал нееднократно ... Аз не пиша сърцераздирателни и фалшиви лицемерни постинги, не кълна и проклинам и не заплашвам с ОСТЪКЛЯВАНЕ и ЗАЛИЧАВАНЕ.

Старая се и намирам нормални и по човешки разумни доводи, които да противопоставя на твоите фалшиви лицемирни изблици ... И сега ми е чудно, че се налага да те корегирам и за да съм още по-коректен ще те оставя сам да определиш дали САЩ са „НАХЛУЛИ„ в Народно-демократичната Република Северен Виетнам ... мисля, че така се наричаше Северен Виетнам ...
- Т.е. ти сам определи какво правят САЩ в официалната тогава ДЪРЖАВА ЮЖЕН ВИЕТНАМ - можеш за модел да ползваш примера СИРИЯ - РУСИЯ от 2016г.
- „Миролюбци„ като тебе много обичате да изтъквате на преден план една наказателна акция от март 1968 год. където са избити 500 човека мирно население от американците НО УДОБНО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ ПОВОДА - „КЛАНЕТО В ХЮЕ„ и ПОДЛОТО НАПАДЕНИЕ НА СЕВЕРН ВИЕТНАМ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА на „ТЕТ„ - тяхната нова година. - ОПИСАНО ВЪВ ВТОРИЯТ АБЗАЦ В КОМ.1 и сега ще го допълня;

„Атака по новолуние
Офанзивата започва по време на виетнамската Нова година. Дотук оръжията винаги са замлъквали за празниците. Три месеца по-рано Северен Виетнам е потвърдил, че ще спазва временното прекратяване на огъня. Но в нощта срещу 31 януари 1968 година комунистическият Север напада масирано Южен Виетнам - на ожесточен огън са подложени почти всички по-големи населени места.„ - В ТАЗИ ПОДЛА АТАКА И СЛЕД НЕЯ ВИЕТНАМСКИТЕ КОМУНИСТИ И ИНОСТРАННИ СЪВЕТНИЦИ ПО СПИСЪК ИЗБИВАТ НАД 6000 ЧОВЕКА - над 10-12 пъти повече от „подлите Хамериканци„ които по-късно убиват ... друг е въпроса защо тези хорица са изоставени от „храбрите комунисти„...

- Значи според договора КИСИНДЖЪР американците за два месеца се изтеглят от ЮВ и вероятно оставят там съветници а до Т.Н. ПОЗОРНИ КАДРИ ОТ БЯГАЩИ ОТ ВИЕТНАМ АМЕРИКАНЦИ има разлика от почти две години в които напомпания с оръжия и техника, и съветници от СССР, Кит
цитирай
6. blackpredator - абе Гетьо,
30.08.2021 16:43
да ни пействаш Фактор, се едно да пействаш Славейче
ни за Дружинка, ни за Септемврийче става
никъде не прочетох, как ръководителя на полети,
приел майор Буанг Ли, даде старта на самальота,
пратил Нго Дин Дием у орбита
не че жаля за цървула, жаля за цървулите од Фактор..

като казах самальот па се сетих
ко пише Фактор, заради осадката на союзен самальот?
стотици декари без противоградова защита
виетнамците у пловдивско ДГД..
цитирай
7. getmans1 - ОТ „Имахме колега от Виетнам/Юж...
30.08.2021 19:37
ОТ „Имахме колега от Виетнам/Южен/„ НА СЕТНЕ БЯХ ГОТОВ ДА НЕ ЧЕТА НО СЕ НАСИЛИХ и не напразно за да установя, че все пак нищо не си разбрал от постинга или коментарите ми ... продължаваш да се държиш като „оня Кришан с краставицата„

ОСТАВИЛИ БИЛИ „ЖИВ ЩИТ„ - А МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ КАК МОГАТ ДА ИЗТЕГЛЯТ МИЛИОНИ ХОРА ... Направи го ако можеш ... За Афганистан е същото - ЩЕ ТВЪРДИШ ЛИ, ЧЕ ТИЯ ТЪЛПИ БЕЖАНЦИ ОТ АВГАНИСТАН СА БИЛИ ВСЕ „ВЕРНИ СЛУГИ„ НА АМЕРИКАНЦИТЕ, А..

... ТИПИЧЕН КОМУНИСТИЧЕСКО-ТАЛИБАНСКИ ПОДХОД ... В Бъргария, а и във Виетнам комунистите избиват достатъчен брой народ „да вземат страха на народа„ и тогава ще направят „ЧЕСТНИ„ избори ... Така направиха талибаните след СССР, ТАКА И ЩЕ НАПРАВЯТ СЕГА - още повече, че КИТАЙ и РУСИЯ вече им обещаха помощ ... А ПОДХОДА ТРЯБВА ДА Е СЪВСЕМ ДРУГ - „Помощ срещу демокрация„ пък била тя и от някакъв мюсулмански тип.

ТОВА Е СМИСЪЛА НА МОИТЕ ПИСАНИЯ ... Е, ЧП дава един пример, Нго Дин Дием, ноже и да е бил удобен на САЩ но след случилото се в ХЮЕ през 1963 год. едва ли биха го подържали НА ВСЯКА ЦЕНА.

... Ти често ми казваш, че гледам и чета руски опозиционни сайтове ... хем е така и хем не е ... Путин колкото и да съм критичен към него няма този речник който ти му приписваш ... ЯВНО ТИ СИ ЛЮБИТЕЛЯ НА КЛИПЧЕТА ЗА ПИЯНИ ТРОЛИ-ДУРАЦИ ... като от този тип дето се възмущаваше;

СРОЧНО! 24.08.21 Болгария перешла красную линию
и Кремль мгновенно показал болгарам где раки зимуют
23.08.2021 г.

/ Made im ФАБРИКАТА ЗА ТРОЛИ НА ПРИГОЖИН /


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6069728
Постинги: 2741
Коментари: 26484
Гласове: 9632
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031