Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2021 14:23 - Защо българите не желаят да се ваксинират срещу Ковид-19
Автор: dmihailov Категория: Политика   
Прочетен: 1747 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2021 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След близо 2 години пандемия този въпрос не получава достатъчно внимание и не спира да тревожи (ваксинираната част от) обществото. По данни на Pharmaceutical technology от 3.09.21, едва 16,8% от българите са напълно ваксинирани спрямо 28,3% на световно ниво. Ако се съди по докладите на някои отделни страни, данните на Pharmaceutical technology представят ситуацията със закъснение и са някъде от около средата на юли 2021 г.. Но по-важно е сравнението между страните, което дава храна за размисъл върху факторите за ваксинация по света и у нас.

С най-висок дял ваксинирано население (над 70%) са страни като Малта (85,4%), Обединени арабски емирства (77,1%), Катар (76,6%), Исландия (74,6%), Португалия (74,2%), Сингапур (73,9%), Дания (72,6%) и Бахрейн (69,4%). Тук са и малки офшорни държави като Остров Ман (74,3%) и Каймановите острови (77,1%), както и страни като Чили (72,9%), Уругвай (72,9%) и Монголия (66,2%). Водещите позиции на страните на шейховете напомнят, че ваксините са с пари. Но общото между Катар, Монголия, Сингапур и Дания е, че 1) това са сравнително малки страни с мащаб, който позволява добър обхват и 2) че за тях е характерно здраво управление и действащо върховенство на закона - независимо дали законът е основан на ислямски или демократичните ценности.

С висок дял между 50% и 70% от населението са повечето от богатите страни с развита научна инфраструктура и висок дял на заетите лица в отрасли с висока добавена стойност. Това е групата на развитите демокрации и доброто управление; страни с модерна икономика и силни социални системи. Тук са Белгия (69,7%), Канада (68,8%), Великобритания (64,5%), Испания (63,8%), Нидерландия (62,1%), Израел (61,9%), Италия (61%), Германия (60,8%) и Австрия (58,9%) и разбира се, Китай (55,8%) и САЩ (53,4%). В тази група са и повечето от останалите страни на ЕС, включително Гърция (53,6%).

Между 20% и 50% са страните, които формират групата на догонващите в полето на ваксинацията. Това са страни, които се класифицират във финансовия свят като „възникващ пазар“, но са с по-висок кредитен рейтинг от развиващите се страни. Това са страни в преход към демокрация или страни с преход от „ресурсна“ икономика към икономика с по-висока добавена стойност. Тук са повечето страни от Източна Европа като Полша (49,5%), Словения (43,9%), Естония (41,3%), Словакия (40%) Хърватска (39,3%) и други. Останалите съседи на България са също в тази 3-та група: Сърбия (40,1%), Турция (45,4%), Румъния (26,4%), както и „братската“ Северна Македония (25,9%), която така и не получи ваксини от България.

България (16,8%) се нарежда в групата на изоставащите страни с ваксинирано население между 10% и 20%. Тя е наред с Ливан (16%), Непал (16,6%), Коста Рика (17,3%), Тунис (18,6%) и Молдова (19,5%). Малко по-ниски в сравнение с България са равнищата на ваксинация в Индия (11,2%), Зимбабве (11,5%), Индонезия (13,6%), Беларус (11,6%), Филипините (13,2%) и Венецуела (11,6%). На пръв поглед между тези страни няма нищо общо, освен че са назад в повечето класациите по икономическо развитие и добро управление. Всъщност, има и страни с по-ниски нива на ваксинация от България, които следват в най-висока степен посланията на проф. Чорбанов, според когото ваксините “нямат обществена функция” и “не спират разпространението на Ковид-19. Това са страни с под 10% ваксинирано население като Ботсуана (9,2%), Украйна (8,8%), Пакистан (8,5%), Гамбия (5,5%), Ямайка (5%), Сенегал (3,6%), Ангола (3%), Габон (2,5%) и Гана (1,4%) и Гвинея Бисау (0,2%).

Едно от най-честите обяснения по форумите за антиваксерската истерия в България е ироничното „защото българите са най-умните“. Тезата тук е че, българите притежават особен манталитет, в който ниската обща и особено здравна култура е съчетана със себичност, мнителност, опростачване, андрешковщина и консерватизъм. Това обяснение е оправдано, ако се съди по резултатите на сравнителните образователни изследвания (PISA), но все пак българският интелектуален капацитет е едва ли толкова по-нисък от този в изредените страни с по-високи нива на ваксинация. Все пак, България е една от страните с най-бързо растящ брой професори на глава от населението!

За разлика от институциите в Португалия и Малта, в България управляващи и медии, съзнателно или не, насаждат недоверие във ваксинацията. На експерти с негативни внушения към ваксинацията беше дадено широко поле за изява, а след това бяха привлечени като здравни остриета в щабовете на политически партии. Според доц. Мангъров, усложненията след Ковид са най-често психосоматични (т.е., са резултат от самовнушения), пневмониите не следва да се лекуват с антибиотици, а високата смъртност се дължи на общото лошо здраве на нацията. Лошото здраве на нацията може да има смисъл когато България се сравнява с други страни, но смъртността драматично расте за една година сред същата тази болна българска нация. Последната теза на Мангъров е, че ваксинираните лица боледуват повече от прекаралите вируса, а най-новата теза на Чорбанов е, че Ковид-ваксините „не са ваксини“. Макар и да не подкрепят тези внушения, останалите политически партии не смеят открито да ги критикуват.

Водещата причина обаче е тоталната ерозия на доверие в българските държавни институции. Най-високият дял ваксинирани хора е там, където има здрава институционална среда, подходяща за организирани и ефективни здравни интервенции. Във всички тази страни от първите две групи, гражданите вярват на управляващите или се страхуват от тях, но резултатът и в двата случая е над 70% ваксинация. България, особено в последните 20-30 години е в процес на пълзяща деинституциализация. Уважението в България към парламент, правителство, полиция, пенсионна система, съдебна система, а напоследък и към училището и здравната система, ден след ден прогниваше през последните десетина и повече години. Докато мърмореха срещу всички и срещу всичко, неусетно гражданите останаха без държавата си. Зад всяко институционално действие вече се привижда (или наистина има) опит за корупция, корпоративен, тясно партиен или личен интерес. И когато действията на тези институции наистина бяха (или поне малко искаха да бъдат) в обществен интерес, повечето граждани не повярваха на институциите. И една част от тях за съжаление починаха.

Източници на данните:

https://www.pharmaceutical-technology.com/covid-19-vaccination-tracker/

 



Тагове:   ваксини,   ковид,


Гласувай:
4



1. ivanik - Аз не съм от българите с "ниската обща и особено здравна култура е съчетана със себичност, мнителност, опростачване, андрешковщина и консерватизъм"
05.09.2021 14:54
Аз съм от тези, които анализират и синтезират морето от информация и най-вече, чии интереси стоят зад това. В случая - всички, които се занимават със здравеопазване.
Накратко - поводът е Ковид-19, причините - пари и власт. На никой от тях не му пука за моето здраве!
цитирай
2. vmir - Представата на повечето българи за държава и общество е на племенно равнище.
05.09.2021 15:14
Хитър и лукав в краткосрочните комбинации с моментен ефект, типичния отракан българин вярва, че мъдростта е в умението да надлъгваш останалите като назидателно заемаш всезнайковски или морализаторски пози.

Пристрастеността му към краткосрочните аванти не му позволява да признае, че правовия ред е обществен, а не само личен инструмент за предявяване на претенции. Същата генетична крадливост го принуждава да живее в менторски пози и да вярва, че е достатъчно умен за да поучава света и останалите чрез случващото се с него.

Естествено, че докато лично не се зарази, за него заразата е една от многото измислици, която той не би пропуснал да пусне в обръщение, ако беше измислил как да печели от нея.
цитирай
3. truthful - Съблогъре dmihailov, а Вие проч...
05.09.2021 18:22
Съблогъре dmihailov, а Вие прочетохте ли официалните описания на ваксините на сайта на МЗ? Или само пействате неща от нета? Сигурен съм, че не сте.
Ето част от тях:
- липидни наночастици(не се разтварят във вода и проникват в КЛЕТКИТЕ)
- аденовирус В26 и аденовирус от ... шимпанзе
- етаноли
- трометамол
- натриев ацетат трихидрат
Знаете ли какво правят тези неща в човека или ....? И това е само част от официалната. А тази която е неофициална? Със съмнителни приказки за графен?
Но и без тях с горните неща тези ваксини не помагат на човека, а му правят такава вреда, че Вие изобщо не трябва да пишете/пействате такива неща, защото нямате и грам представа за нещата и се нареждате до тези които лъжат.
А лъжата драги съблогъре е грях и много трябва да внимавате, когато я използвате.
Лесно е да пействаш, трудно е да прочетеш и анализираш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dmihailov
Категория: Политика
Прочетен: 49662
Постинги: 16
Коментари: 23
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031