Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2021 09:03 - „КАПИТАНСКАТА ВОЙНА“ - Или как „Руският кинжал“ от 19 век долетя от Русия в България за 1 месец и една седмица ....
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1888 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 08.09.2021 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Укриваните архиви – Съединението отприщва руската антибългарска политика

Имперските интереси диктуват разпокъсване на българското землище, раздаване на българските земи на съседите и постепенно претопяване и унищожаване на българската народност

image

Авторът

06SEP2021   Никола Григоров

На 6 септември 1885 година българският народ 

САМ, БЕЗ ЧУЖДА ПОДКРЕПА

 извършва едно от най – великите дела в новата ни история - съединението на Княжество България и Източна Румелия. Из цялата страна отеква общият вик: „Да живее съединена България! Да живее княз Александър!”

Сбъднало се пророчеството на Биконсфилд, че затишието в българските дела няма да отиде повече от седем години! За голямо съжаление на българския народ, съединението изобщо не се харесва на Русия, която вижда в обединението на Българския народ заплаха за нейните имперски интереси на Балканите и заплаха за нейните съюзници, начело със Сърбия. Затова началникът на Азиатския департамент изпраща телеграма на управляващия руското консулство в Русчук от 8 септември 1885 година, която гласи: „Моля Ви още днес повикайте в консулството всички висши руски офицери от гарнизоните: Русчукски, Видински, Търновски и Шуменски, а така също началниците на отделните части и им предложете да решат следните въпроси: В случай на отзоваване на руските офицери от България способни ли ще бъдат младите български офицери да заместят руските и да командват бригади, полкове дружини? Има ли сред българските офицери достатъчно способни артилеристи? За колко време приблизително може да бъде приведена в бойна готовност българската армия със свикването на запаса? В състояние ли ще бъде българската войска при отсъствието на руските военни инструктори да устои на въоръжено стълкновение от страна на друга държава? Какви мерки руските офицери намират по – удобни за това, щото в настоящия момент да се затрудни положението в българската армия? Отговорът на предложените въпроси е необходимо да се оформи във вид на решение на руските офицери, съставено във Ваше присъствие. Това решение ще бъде доложено на Господаря Император. Така също Ви моля за отговора на руските офицери незабавно да ми съобщите по телеграфа и да известите генерал – майор княз Кантакузин и нашия дипломатически агент в София“!
 Добре обмислена подготовка за чуждо нападение на България. И то от държава, на която българите имат абсолютно доверие. И държава, която тогава са я считали за освободителка! Руските офицери действат много бързо и на 09 септември 1885 изготвят едно решение по въпросите, предложени им от началника на Азиатския департамент.
 „Днес, 9 септември 1885 г., ние долуподписаните командири на бригади, полкове и дружини, началници на самостоятелните и морски части и окръжни воински началници, в присъствието на управляващия руското императорско консулство в Русчук, разглеждайки предложените ни за обсъждане въпроси, дойдохме до единодушно заключение: 1.Способни ли са младите български офицери да заместят руските военни инструктори и да командват бригади, полкове, дружини и самостоятелни части? Признаваме единодушно, че от българските офицери в настоящия момент лица, способни и можещи да заместят руските военни инструктори няма! В случай на отзоваване на руските командири и заместването им с български, неминуемо при отсъствието на пълно понятие за старшинството ще се появи неудоволствие в самата среда на българските офицери. Това неудоволствие ще повлече след себе си, от една страна, отслабване на воинската дисциплина, а от друга страна ще усили партийните страсти на българските офицери и тогава армията ще бъде напълно дискредитирана и дезорганизирана. При такива условия

българският престол и народното спокойствие ще бъдат лишени от всякаква въоръжена поддръжка

 2.Има ли сред българските офицери достатъчно способни артилеристи? Признаваме единодушно, че по артилерийската част до този момент български офицери ,показали своите способности няма.
 3.За какво време приблизително българската армия може да бъде приведена в бойна готовност? Този въпрос следва да се раздели на две части: попълването на армията със свикването на запасняците и концентрирането на войска в боен ред в определени пунктове. Благодарение на местните условия свикването на запаса в армията в България се извършва много деятелно и бързо, така че свикването на запаса и попълването му по частите може да последва в продължение на 15 дни. Що се отнася за концентрирането на войска в боеви ред в определени пунктове, при отсъствие на нужните обози и други приспособления, то в това отношение за българската армия предстоят някои затруднения. 
4.В състояние ли ще бъде българската войска при отсъствието на руските военни инструктори да устои на въоръжено стълкновение със съседна държава? Този въпрос в едно отношение се решава отрицателно, а в друго отношение е съмнителен. В случай на стълкновение с турската бойна армия, при каквито и да е благоприятни условия да бъдат, българската войска не ще бъде в състояние да се бори против въоръжената турско сила, но в случай на стълкновение с Румъния или Сърбия, произтичащо собствено от обединението на Княжеството, то вземайки предвид въжделенията на българския народ и неговите патриотични чувства, ние намираме, че в случай на стълкновение с една от назованите държави победата на страната на последните ще бъде твърде съмнителна. 
5.Какви мерки руските офицери намират за по-удобни за това, щото в настоящия момент да се затрудни положението на нещата в българската армия ? Отговорът на настоящия въпрос се решава в следващото наше единодушно решение: ПОСТАНОВИХМЕ: 1.Взимайки под внимание, че императорското правителство не одобрява начина на действие на принц Александър Батенберг и настоящето българско правителство, признаваме за необходимо незабавното отзоваване на руските военни инструктори в България: командири на бригади, полкове, дружини, началници на самостоятелни части, а така също на окръжните войскови началници. 
2.По отношение на морските офицери и инженер – механиците от морските части на Княжеството предлагаме да се отзове цялата морска част от руски нисши чинове с отправяне в Русия на параходите, баржите и миноносците. Това е отговора на руските офицери, които до този момент са на

БЪЛГАРСКА ЗАПЛАТА, ЯДАТ БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ, СПЯТ В БЪЛГАРСКИ ДОМОВЕ, РАДВАТ СЕ НА ВСЕОБЩО БЪЛГАРСКО УВАЖЕНИЕ И ПОЧИТ

 Но подчинението си е подчинение, омразата на руските управници към България и Батенберг е безгранична! Затова следва светкавичната телеграма на Азиатския департамент до управляващия консулството в Русчук от 11 септември 1885 година: „След доклада на военния министър за отзоваването на руските офицери, намиращи се на служба в България и Източна Румелия,  и предвид на ненормалното положение в споменатите страни, Господарят Император на 10-я ден от този месец благоволи височайше да повели: Незабавно да се отзоват от България и Източна Румелия военния министър генерал–майор Кантакузин и всички намиращи се руски офицери, командири на бригади, полкове, дружини,  роти, началници на спомагателни части и окръжни войскови началници със зачисляване на споменатите офицери във войсковите части на общо основание. Парични помощи за връщането на руските части до местата за служене да се дадат от сумата на 

ОКУПАЦИОННИЯ ФОНД

 За офицерите обаче от морските части ще бъде направен специален доклад на Негово величество. За гореизложеното да съобщите на офицерите, пребиваващи в Русчукския и Видинския консулски окръг. След тези изключително красноречиви РУСКИ документи, на всеки българин веднага му става ясно, 

Кой е подтикнал сръбския крал Милан да нападне внезапно България, 

 кой му е помагал за тази коварна агресия в тила, докато българските войски очакват нападение от Турция. Но и с това не се свършва руската антибългарска политика около съединението на княжество България и Източна Румелия! Руските управници я следват твърдо и неотклонно и затова на Цариградската конферинция относно съединението през 1885 година руският представител Нелидов заявява: „Негово величество императорът високо осъди движението; правителството му отхвърли всяка солидарност с него, взе енергични мерки, да възпрепятства на дохождането на помощи отвън, и повика назад руските офицери, което не малко спомогна, за да се обезсърчат българите. Най-после, даде ми се заповед да присъствам на Конференцията, разискванията на която, по моето мнение, не могат да имат други основи, освен запазването на Берлинския договор, уважаването на правата на Негово императорско величество султана и формалното връщане на status quo ante“. 

Най-грандиозното

 ОБЩОБЪЛГАРСКО САМОСТОЯТЕЛНО ДЕЛО СЪЕДИНЕНИЕТО

 е огромна пречка на руските интереси и на интересите на руските съюзници на Балканите начело със Сърбия. Които интереси диктуват максимално разпокъсване на българското землище, раздаване на българските земи на съседите ни и постепенно претопяване и унищожаване на българската народност! Каквато политика Русия води от векове, провежда я и по време на Съединението, провежда я и досега. Като най висок връх в тази политика е организирания от Русия погром на България през 1913 година! А извършеното съединение от нашите героични деди ни задължава да помним българската история, да помним Съединението и да направим всичко възможно и днес за опазване на човешките правдини на всички българи на Балканите и по целия свят. 
  Б.А. Използвани източници: Окупационен фонд за създаване на руско дунавска област, Русе 1993 г. и Протоколите на цариградската конференция по работите в Изт. Румелия, София 1886 година.  



Гласувай:
4



1. ramone - здрасти гетманс,
08.09.2021 10:47
За съжаление, у нас битуват две тези за ролята на Русия в българската политика - едната е, че Русия не само няма как, но и е някак длъжна да защитава българските интереси. (всякакви аргументи против тов се отхвърлят на чисто емоционална основа). Втората е, че Русия е някакъв, ама много голям враг на българската независимост, която ден и нощ се занимава единствено с въпроса как да сложи българите под ботуша си.
И двете тези са инфантилни и показват абсолютно непознаване на европейската политика по това време.
Но да дадем малко по същество.
Отзоваването на руските офицери е съвпадение. Русия по това време не протежира Сърбия, защото послледните от известно време са се ориентирали към Австро-Унгария. Т.е. зелената светлина за нападение срещу България идва от Австро Унгария (това става впрочем по една случайност, но тук е дълго да я обяснявам).
Второто нещо е, че Русия е била просто длъжна да не признае Съединението. Тя е нямала друг ход (ама никакъв друг). Да го обясня накратко - Съединението заварва Великите сили абсолщтно неподготвени как да реагират. То е сензация! Поради няколко причини дълго време никой не излиза с официално становище по въпроса.
Първата идея, която им идва, е че е организирано от Русия. Което впрочем, ако беше така, би означавало война. Затова Русия бърза да се разграничи (акта с отзоваването е част от това). Русия обаче, предупреждава Турция да не си и помисля за нахлуване в Румелия (това е не от любов към България, а чисто руският интерес го е налагал - просто в случая има съвпадение).
Междувременно, Англия разбира, че Русия няма участие, което решава въпроса за позицията и - Англия ще заеме противоположно на Русия отношение (каквото и да бъде това последното). Това е обусловено от изострените отношения между Русия и Англия в този период.
От останалите Велики сили (те са Австро Унгария и Германия) австрийците имат интереси на Балканите, но изчакват да се ориентират в ситуацията, а Германия, която няма никакви, е готова да търгува.
цитирай
2. ramone - ...
08.09.2021 11:00
Обяснението на събитията около Съединението (имам предвид чисто дипломатическото обяснение) се крие в Берлинския договор.
Има два мита - Санстефанска България и Берлинския конгрес, които, не знам защо, са много погрешно интерпретирани в нашата история - документация има достъпна и преобилна по въпроса.
Тия два мита, са донесли на България най-малко три войни и две национални катастрофи и разделение между българите (тази тема е ил'страция).
В какво се състоят те?
Първият е, че няма такова нещо Санстефанска България (част от областите , които влизат в нея са били меко казано спорни), а Берлинския конгрес (обратно на това, което пише в читанките) е блестяща победа на руската дипломация.
Дълго е, а и невъзможно за обяснение накратко. Ще опитам по-късно да напиша нещо по въпроса.
цитирай
3. getmans1 - До - 1. ramone - здрасти гетманс, 10:47
08.09.2021 11:36
Да такова е и мнението на Симеон Радев, това разпознавам в коментара ти. В случая аз съм постнал друго подобно мнение с автор, който според мен също се позовава на свиделства от съвременници на събитията и по-скорошни разкрития на факти от историята ни.
Любознателност, какво да правиш и учудването ми е, че науката просто го кара на приципа „Кучето си лае, кервана си върви„ а от такова положение като народ нямаме никаква полза.

Аз винаги съм благодарен на коректната информация и мнения.
цитирай
4. ramone - ...
08.09.2021 11:54
вероятно се припокриваме със Симеон Радев :) навремето за изпитите в университета от там четох.
Това, което четох наскоро обаче са мемоарите на Бисмарк. Изключително ценно нещо, което обяснява логиката на събитията, от устата на главният режисьор.
Разбира се, там той не се занимава с България, във фокуса му е Германия и оттам световната политика, а Балканите са едно от нещата, което той е винаги охотно готов да изтъргува.
Макар и изклщчителен политик, Бисмарк е изигран на Берлинския конгрес от руската дипломация, която органисзира една брилянтна комбинация. Когато пише мемоарите си (години след това) той май, се досеща за това, макар че не го казва в прав текст. Не му е била чужда суета и на него :))
цитирай
5. getmans1 - До - 4. ramone - ... 11:54
08.09.2021 14:10
Нищо чудно и С. Радев да се е запознат с мемоарите на Бисмарк пък да не говорим за историците.
От коментар 4 си вадя заключението, че ключовата дума в слачая е „навремено„ и тогава възниква въпросът, защо тогава русофил-политиканите а, и почти всички у нас смятат, че Берлинският договор е несправедлив към Бъргария.

Според всички сериозни източници Санстефанският мирен договор е просто примирие и няма силата на договор с който да се определят международно признати граници и това го прави Берлинският договор.
И аз съм чел, че там Русия е „блестящ победите„ но си спомням и, че в последствие лорд Солзбъри казва „Всеки получи каквото искаше, а там ваши хора нямаше.“ - и на подписването на примирието в Сан Стефано също не е имало а в същото време доказани български революционери с образование и авторите са били на служба в щабовете на руската армия.

Според мен това не са маловажни факти и с основание будят съмнение, че сме „представени„ достойно от Освободителката и поради тази причина си мисля, че в това отношение учените-историци са в дълг към народ и държава.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Безполезно е!!! В България е "поръчано" да се смята , че Русия през цялото си съществуване
08.09.2021 14:58
, главната и цел е да навреди на България.
Естествено, че никой не очаква от руските преговарящи, че Сан Стефанското примирие/тук с домакина съм съгласен/ ще се превърне в окончателен мирен договор.
Служи обаче като отправна точка за преговори. В края на краищата това , което получаваме от Берлинския конгрес не е никак малко. Длед Съединението България ще е най голяма на Балканите-румънците не ги броя. Имаме две морета и териториядоста по голяма от не една европейска страна днес.
Всички цитират първоначалното недоволство на Александър3ти, но не и думите му пред патриарха ни и Гешов. Тук вой се надигна, че Йотова коленичи през руския патриарх, но никой не споменава, че руски монарх коленичи и целува ръка на българския патриарх тогава. И човекът ве крие огорчението си , че на своя глава правиме такъв важен и в нарушението на договора акт, че сме могли във война да вкараме империята, но че от тук натам не може и да иде реч за промяна на станалото.
В края на краищата именно Александър 3ти ще плати на Турция за инвестициите и в Източна Румелия и от тези пари ние няма да върнем нито копейка-Ленин ни опрощава дълга, анулирайки всички външно- търговски спогодби на империята.
И също опорка е че са ни готвили за губерния, но никой не казва защо ни създават наши администрация, армия , банка. Защо участват в създаването на конституция, която впрочем е много по модерна от тяхната. Създават парламентарна монархия и страна от граждани.
Другите внушения- Левски и Захари Стоянов убити по поръчка на руския "Двор"
Като четем руската история и като научаваме, че Екатерина разбира за Емилиян Пугачов едва когато територията между Сибир и Урал "гори" и Пугачов е сформирал около 150000на армия, можем да направим заключение, колко са били наясно в двора за нашите комити. И после, как посланикът на една победена наскоро от турците страна/Русия в Кримската война/ има възможности да спаси Левски, а не например посланиците от страните съюзници на Османската империя в същата война. Още повече, че Игнатиев има не голяма канцелария с ограничен брой тех и дипломатически персонал, а западните страни с внушителни легации? Светиня ни е Левски, един от най-големите българи, но истината е , че няма Европейска страна тогава , която за престъпление по същият като на Левски състав/убийство при опит за грабеж/ да не произнесе същата присъда-в половината щати на САЩ и днес

ramone написа:
вероятно се припокриваме със Симеон Радев :) навремето за изпитите в университета от там четох.
Това, което четох наскоро обаче са мемоарите на Бисмарк. Изключително ценно нещо, което обяснява логиката на събитията, от устата на главният режисьор.
Разбира се, там той не се занимава с България, във фокуса му е Германия и оттам световната политика, а Балканите са едно от нещата, което той е винаги охотно готов да изтъргува.
Макар и изклщчителен политик, Бисмарк е изигран на Берлинския конгрес от руската дипломация, която органисзира една брилянтна комбинация. Когато пише мемоарите си (години след това) той май, се досеща за това, макар че не го казва в прав текст. Не му е била чужда суета и на него :))

цитирай
7. blackpredator - туй,
08.09.2021 15:21
да напишеш у Гетювия блог,
за "блестяща победа на руската дипломация",
е се едно да присадиш свински уши,
на Черният камък в Каабата..
цитирай
8. ramone - я, червената армия пристигнала:)) привет орли
08.09.2021 17:09
Драснах няколко реда, както бех обещал на гетманса. Ако имате време идете вижте.
Отдавна не съм сядал тук и установих , че не виждам вече :)))
а, не ми се слагаха очила, ма май ше требва и тук :))
цитирай
9. getmans1 - Ааа, РАМОНЕ, туй е ЧА на ЧП интеле...
08.09.2021 21:09
Ааа, РАМОНЕ, туй е ЧА на ЧП интелексолдатин цитира учебниците като устав а командУХвашият, хФали и сочи где са гадовете ...
цитирай
10. krumbelosvet - Евалла getmans,
29.09.2021 18:00
Евалла get, че не си изтрил Венци. Който свежда до нула твоята русофобия.
Бих добавил само, че УСЛОВИЯТА за съединението са подготвени от Русия по БЕЗСПОРЕН НАЧИН.
Съгласно Берлинския договор е трябвало в Румелия да има ТУРСКИ ГАРНИЗОНИ. Русия обаче, без да отрича договора предупреждава турците, че не гарнизони, а само един турски войник ако стъпи в Румелия, тя влиза в Армения. Султанът преглъща добре премерения руски ход. Без тоя ход какво прайваха Захари и Чардафон? Ами НИЩО не прайваха. Със Съединението ние загубихме завинаги Македония. Захари обра ЗЕЛЕНИ плодовете на Освободителната война.
А Русия не може да не е знаела това което е знаел Times, че след Освобождението в България винаги ще има една силна проруска партия. Светът не би позволил на Русия да присъедини България, но за Русия каква да е България не е ли по-добре от Турция?
А за България кое е по-добро - младши СЪЮЗНИК на Русия или стара РАЯ на Турция?
Да на си говорим глупости. НЯМА абсолютно независими държави. Но големите са по-малко зависими и с повече "степени на свобода". Малките - обратно. Сега независими ли сме? Смешен въпрос. А като съюзници на кайзера през ПСВ и на Хитлер през ВСВ бяхме ли независими? Пак смешен въпрос.
Но нашите психо-десни русофоби без око да им мигне наричат Борис ||| "обединител". Обедини Добруджа, която баща му загуби заедно с Беломорието, линията "Мидия-Енос, Западните покрайнини и две трети от Македония. А заради попарата надробена до 9-ти, можеше и да няма повече България, ако не бяха партизаните, Димитров и Сталин, който ни позволи да воюваме заедно с Трети Украински Фронт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074236
Постинги: 2742
Коментари: 26500
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031