Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2021 18:49 - Какво ще ни дадеш, историйо, от поЧЕРВЕНЕНИте си страници?
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2021 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                .....

                                                                 ...

                                       
 БКП спаси българските евреи,
                                       искаше да спаси и вардарските

                                             НО ... НЯМАШЕ ЖЕЛАНИЕ

                                                                 .i. 

През 1993 г. България чества 50-годишнината от спасяването на българските евреи. Това е моментът, когато репликата “ние спасихме евреите” става национална гордост наравно с гостоприемството и толерантността на българския народ. Сериозна заслуга за популяризирането на историческия факт имат известният общественик Алфред Криспин и съветникът на президента Желев по етническите въпроси - Михаил Иванов. Хиляда деветстотин деветдесет и трета е и годината, в която е издаден документален сборник около еврейския въпрос в България. Приблизително по същото време в Ерусалим е засадена гора, наречена на името на България - това е “дишащата” благодарност на еврейския народ към нашата страна за спасените от депортиране през 1943 г. близо 50 000 евреи.

Преди няколко години по настояване на български евреи от Лос Анджелис в българската гора край Ерусалим е поставена паметна плоча на цар Борис III и царица Йоанна. Там са и мемориалните знаци на Митрополит Стефан и на зам.-председателя на 45-ото Народно събрание Димитър Пешев.

Преди дни Комисията към израелския национален фонд реши да махне четирите персонални паметни плочи от гората на България в Ерусалим и да вдигне на тяхно място нов паметник, носещ имената на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, погубени в концентрационните лагери на Хитлер.

Препоръката за сваляне на мемориала на покойния монарх е направена от специална арбитражна комисия. Структурата е формирана след острите реакции на евреите от Тракия и Македония, както и на някои български граждани. За тях остава болезненият факт, че роднините им са намерили смъртта си в газовите камери и според председателя на “Шалом” Емил Кало те са поискали демонтирането на мемориалната плоча на царя от българската гора.
Като повод еврейският лидер посочва наскоро публикуваната в израелски вестник снимка на цар Борис III с Хитлер.
В същност става дума и за едно писмо, адресирано до президента Вайцман, подписано от Благовест Сендов, Анжел Вагенщайн, Велко Вълканов, Илчо Димитров и личности, свързани с еврейската организация “Шалом”. 

Арбитражната комисия също е на мнение, че новият пантеон в памет на евреите от Македония, Тракия и Западните покрайнини ще увековечи признателността към целия български народ, който е фактическият спасител на евреите в България.

Решението за свалянето на четирите плоски мемориала е взето от неправителствена организация, посветена на съхранението на културното и историческото наследство на еврейската държава.

Въпросът с благодарността и плочите си е вътрешноизраелски, в краен случай това е проблем на еврейската диаспора. Въпреки това обаче българските партийци и този път успяха да направят от несъществуващия скандал провинциална политическа ширпотреба.
Благовест Сендов се държа арогантно, от СДС го нарекоха срамно петно, други вкараха в обращение преценки като пълни тъпотии, простотия, комплексарщина. 
/ 21.07.2000 г./

                        ... И ВСЕ ПАК ЕВРЕИТЕ В ИЗРАЕЛ И ПО СВЕТА СА ПО-БЪЛГАРИ

                            ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕБЪЛГАРИ... цитирани и не цитирани.



Гласувай:
2



1. dobrodan - Свобода, равенство, братство......за някои другари обаче.
20.10.2021 19:00
За нас България е мила Родина, за други - Татковина.....
Има нюанси :):):).
цитирай
2. getmans1 - Още по въпроса в комиксовата чер...
20.10.2021 19:01
Още по въпроса в комиксовата червена история;

https://blackpredator.blog.bg/zabavlenie/2021/10/20/bleki-suflira-na-slepite-vestonosci.1784899

Там са цитирани и „виновните“, които ще бъдат наказани с „МЪРМОРЕНЕ“
цитирай
3. getmans1 - За нас България е мила Родина, за ...
20.10.2021 19:03
dobrodan написа:
За нас България е мила Родина, за други - Татковина.....
Има нюанси :):):).


СПОРЕД МЕН ПРАВИЛНАТА ДУМА ЗА ТЯХ НЕ Е Татковина а, ... ТАКОВИНАТА ИМ
цитирай
4. vencivaleri1951 - Хайде , след като и ако Сендов комплексар, то широко скроени българи
20.10.2021 21:33
останаха само Гетьо и Добродан
А широко скроените българи Гетьо и Добродан, случайно да са чели
Законът за защита на нацията -гласуван от НС и утвърден от НВ Борис трети.
Да припомним , че в този закон се отнемат на практика повечето граждански права на евреите, правото на труд на общински и държавни позиции, правото на предприемачество и търговия , правото на недвижима собственост над минимална квадратура жилищна площ , задължително носене на жълти звезди. Репресивния апарат ще бъде безучастен към погромите, които ще бъдат извършвани от легионерите/организация субсидирана от бюджета на България/ спрямо еврйското население.
Да, Едва ли Борис и голяма част от кабинета и народното представителство са фундаментални антисемити , и едва ли да искали смъртта на евреите, но законът е факт. Ограбването на българските евреи съгласно този закон също е факт.
СДС направи два, три безумни реституционни закона, но в нито един от тях не видяхме и запетайка дори, която да възмезди евреите ,загубили всичко по закона за защита на нацията. Цинизмът стигна до там, че бяха иззети наново градски имоти, върнати след девети на еврейски собственици и наследници. Тоест парламентарното мнозинство на СДС на практика призна за законосъобразен ЗЗН. Тоест внуците на депутатите приели този нацистки закон , ,,сложиха повторно,, жълтите звезди на внуците на евреите от 40те години на миналия век и също със закон ги ограбиха. За какво възпоменателни плочи ? Нашите профашисти, не да били така зловещи, като унгарските фашисти например, но по келепирджийството не са им отстъпвали много
цитирай
5. getmans1 - Хайде, след като и ако Сендов ком...
20.10.2021 22:34
vencivaleri1951 написа:
Хайде , след като и ако Сендов комплексар, то широко скроени българи ... останаха само Гетьо и Добродан


... ПОДЛЕЦИЛЪЖЕЦ 1951, къде прочете да пише, че Сендов е КОМПЛЕКСАР, а???

vencivaleri1951 написа:
А широко скроените българи Гетьо и Добродан, случайно да са чели
Законът за защита на нацията -гласуван от НС и утвърден от НВ Борис трети.


... Даа, закона е факт - 50 000 също са факт ... ФАКТ е и това;

„В страната под ръководството на партията / БКП / се разгърна масова акция в защита на еврейското население и правителството беше принудено да се откаже от предявеното искане ... евреите в България да бъдат депортирани в Полша.„

... И ТАКА ЦЯЛ УРОК, НАЛИ ТОВА УЧЕХМЕ С ТЕБ ПО ИСТОРИЯ ... това учеха и децата ни.

... Колкото до СДС и законите им, веднага след това можехте да поправите НЕПРАВДАТА - Още повече че тогава си бил фактор в партията дето не си и бил член ... АМА ЯВНО СТЕ СЕ УСЕТИЛИ КОЛЦИНА ОТ ВАС СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ С ... ПЛЯЧКАТА.

цитирай
6. vencivaleri1951 - Гетьо,
21.10.2021 00:00
Извинявам се, че не схващам къде опонираш на СДС , че арогантния Сендов не е срамно петно и комплексар.
БКП не може да е била водеща в каквото и да е решение в България, защото е извън закона, и физически унищожавана. От друга страна и задграничното и нелегалното ръководство в страната излизат с остри становища срещу въпросния закон . Малко се знае , но именно нелегалните комунисти инициират практика български семейства да приемат еврейски деца и да ги представят за свои. Ето една лъжа за постинг утре на ,,Гочето,, Мама имаше колега и приятел Рахила Любомирова , която бе взета и представена като своя от едно пернишко семейство. Разбира се , че това е измислица, както е измислица, че доц Любомирова бе уволнена като директор на Софийската градска библиотека, за фалшиви документи с цел материално облагодетелстване. И фалшът се състои в това, че тя разбирайки сравнително късно, 12, 13 годишна за станалото не се отказва от приемното семейство и го счита за свое и не иска да последва биологичните си родители в Израел. Вменено и е като вина, че заради бъдещи облаги тя не споменава в автобиографията си за истинските родители, а представя за такива, работническото си семейство, като черпи от това изгода , а от там и позицията на директор. Съдът приема становището на общинския съвет и Кметът Софиянски и потвърждава с това правилността на уволнението. Разбира се всичко това е ст моите измислени случки., Макар , че е проверимо и фактично.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6140145
Постинги: 2777
Коментари: 26679
Гласове: 9696
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930