Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2022 08:53 - След култа към Путин, Дугин предлага да бъде създадена идеология на путинизма
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2233 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 27.07.2022 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                 .....

                                         Единственият начин да бъде променено нещо в

                                                         Русия е „като обикнем Путин“

 
image

Новият цар и неговият пророк

  Ксения Кирилова, Center for European Policy Analysis

"Придворният" кремълски философ Александър Дугин призовал „путинизмът“ да бъде закрепен институционално, като държавна идеология. При това в Русия вече не една година съществува истински култ към Владимир Путин.
Един от основните идеолози на съвременна Русия Александър Дугин вече не едно десетилетие призовава за създаването в Русия на особена „евразийска“ идеология. 
В новата си статия той поясни, че има предвид не просто лоялност лично към Путин, а 

„институционализация на курса на Путин“

"Това предполага утвърждаването на нова идеология, своего рода „путинизъм“, в който да бъдат узаконени основните принципи на интегралния суверенитет. А след това трябва от тях да бъдат изведени останалите политико-административни механизми“, пише Дугин.
Всъщност „путинизмът като идеология“ съществува в Русия доста отдавна и започва с установяването на официална цензура и пропаганда. След това идва формирането на имиджа на „вожда“: Путин-джудист, супергерой, новият християнин и така нататък. В същия ред трябва да се постави и създаването на прокремълските младежки организации „Наши“ и „Млада гвардия“.
И въпреки това към 2011 година въпросът съществува ли в Русия култ към Владимир Путин остава дискусионен. Към онзи момент мнозинството анализатори смятаха, че „за путиномания може да се говори в началото на управлението му“, но даже тя принципно се различаваше от култа към Сталин, основан на страх и уважение.
Кореспондентът на ВВС Артьом Кречетников дори веднъж коментира, че доброто отношение към Путин в зората на неговото управление носи леко ироничен и явно фамилиарен характер. Женски групи пък пееха, че „искат такъв като Путин“, а мъжете виждаха в него „свой човек“.
Имиджът на "наше момче“ може да бъде наречен ключов за позиционирането на Владимир Путин пред руснаците до 2012 година. Той беше призван да създаде в съзнанието на руснаците достоен за възхищение образ на „мачо“ и „истински народен лидер“, но заедно с това позволяващ известна ирония.
На екраните на телевизорите по това време все още присъстват, макар и не остри, но пародии на Путин, а критиката на властта все още не се възприема като престъпление.
Следващата крачка в развитието на култа към личността на руския диктатор става 

позиционирането на Путин като „по-малкото зло“

 На фона на стихийните народни протести от 2011-2012 година против фалшификацията на парламентарните избори, вече сформираната държавна пропаганда започва активно да играе със страховете на хората.
Пропагандистите внушават на руснаците, че смяна на властта в страната неизбежно ще доведе до разпад на Русия, кървав хаос и война. Населението беше убеждавано, че сценарият „Блатната революция“ е създаден от ЦРУ, което готви на Русия съдбата на Либия и Сирия.
На този фон пропагандата опитва да представи Путин като, макар и не идеален, но в текущите условия единствено възможният човек, способен да предотврати този сценарий.
Опозиционните журналисти отбелязват, че през февруари 2012 година най-често звучащият аргумент става въпросът: „Кой, ако не Путин“.
Все още е допустимо "националният лидер" да бъде „сдържано“ критикуван, но призивите за оттеглянето му вече се оценява като „работа за врага“.
Мирът, стабилността и суверенитета в този момент вече са толкова силно свързани с личността на Владимир Путин, че хората започват да вярват, че „без него няма да я има и Русия“, а това означава, че борбата с Путин директно води до заплаха за съществуването на страната.
"Вождът" може да бъде критикуван само от ултрапатриотични позиции за недостатъчна твърдост и за това, че не е отишъл до край в разрива със Запада, както често прави по това време Александър Дугин.
Впрочем, и тази критика бързо е коригирана. В частност започват активно да се разпространяват конспирологичните теории на депутата от „Единна Русия“ Евгений Фьодоров, който твърди, че „днешна Русия е частично окупирана от САЩ чрез многобройните си агенти във властта“.
С тези агенти е в състояние да се справи само „истинският патриот“ Владимир Путин, и само ако руският народ му даде всенародна подкрепа. По този начин, вината за продължаването на „американската окупация“ пада върху народа, който недостатъчно силно подкрепя своя „национален лидер“.
От 2014 година тази линия става доминираща. Путин вече не е „по-малкото зло“, а 

„спасителят на Русия“

 и единствената и надежда в бъдеще. Култът вече не допуска ироничност или критика.
"Патриотичната младеж“ в стила на хитлерюгенд моли Путин да и даде команда, за да се разправи с враговете му, а бившият опозиционер, а днес радикален пропагандист Антон Красовский уверява, че единственият начин да бъде променено нещо в Русия е „като обикнем Путин“.
Особено силно започва да се насажда култ към Путин сред децата. На 23 февруари 2017 година децата от парамилитаристичната организация "Юнармия" участват в концерт по държавната телевизия, посветен на празника на руските въоръжени сили и скандират: "Армия! Россия!". През март 2021 година в Наказателния кодекс на Русия е добавен член за наказателно преследване в случай на „публично оскърбление или клевета с използването на интернет спрямо президента“. 
Според едно проучване от октомври 2021 година повече от една четвърт от руснаците признават, че в страната има култ към личността на Владимир Путин. 
След началото на войната в Украйна, пропагандата окончателно създаде на Путин 

образа на „цар“,

 „непогрешим главнокомандващ“, чиито авторитет е безусловен.
Даже пропагандистите започнаха да говорят за „изконно руската“ политическа система, в която главната роля играе царят, опиращ се на желанията на народа.
При това, началото на войната с Украйна се обявява за „истинско царско решение“, което „народът е очаквал от властта“.
Аналогия на Путин с царя е звучала и преди, при това съвсем не иронично. Например, още през 2012 година президентът на Татарстан Рустам Минниханов казваше, че „страната трябва да бъде управлявана от мъжествен цар, а най-добрият вариант е Владимир Путин“.
Тогава подобни теории не получаваха подкрепа от широките маси, докато сега мнозина от тези, които подкрепят Путин, виждат в него именно цар.
В документалния филм на Андрей Лошак „Прекъсване на връзката“ руснаците подкрепящи така наречената „спецоперация“, наричат Путин „нашият баща“ и не крият, че мнението им означава за тях много повече, отколкото това на собствените им деца.
И е трудно да си представим за каква допълнителна институционализация на путинизма настоява Дугин.
Напълно е възможно да става дума не за засилване на и без това достигналия „сталинско ниво“ култ към личността, а напротив, за институционализация на съществуващата диктатура, за да може режимът да преживее Путин и да не рухне със смъртта му.
Като се имат предвид настроенията и очакванията на руското общество, които в тези години бяха пределно деформирани от пропагандата, подобен риск е твърде голям.

Превод: Faktor.bg
                                                                                  ...  



Гласувай:
5



1. marana69 - ...ахаам, тези, са Новите шамани..
27.07.2022 09:23
а ,ТОЗ, е Главният, прилича на Борн,абела..сякаш..ммммм...?

ако,още, не си разбрал.ТЕ, ще СПАСЯТ СВЕТА..от '' западното'' зло)))
цитирай
2. planinitenabulgaria - Не знаете за предложението на Рамзан Кадиров пред Думата -
27.07.2022 09:31
той е внесъл законопроект, според който Путин да бъде до животно президент, а ако реши да се откаже, да не му се разрешава. Вместо това разумно решение, което устройва суверена на света, в Думата прриеха корекцията на една космонавтка, което му дава право да президентства еднолично до 2034 г. Глупачка!
За една такава глупачка суверенът на СССР написа съветска народна песен:

"За полет космический
Валентина Терешкова получила от Хрушчова
гуй автоматический!"
цитирай
3. raders - Не се учудвам. Страна болшая и ид...
27.07.2022 11:26
Не се учудвам. Страна болшая и идиоти много. Ще има и такива, които ще предложат да не му се разрешава да умира.
цитирай
4. getmans1 - В този постинг освен ..... в началото и тези ... в края друго от мен няма . НЕ ЛЪЖИ И НЕ КЛЕВЕТИ Кръстоносецо лицемерен
27.07.2022 14:11
... АЗ НЯМА ДА ТИ ВЛЯЗА „В ТОНА„ - ДА ТИ ПРИПИСВАМ МОИ МИСЛИ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ И ФАНТАСМОГОРИИ ... МРЪСОТИИТЕ НЕ СА МИ В НАТУРАТА..


vencivaleri1951 написа:
ити си защитен от обида и клевета в НПК. Къде виждаш култ в това че съставът за държавен глава е изведен в отделен състав.
Ти можеш да наклеветиш Владимир Владимирович , можеш да го обидиш, че е хомосексуалист например и т н , и той ако реши че си накърнил чест, име...може да поиска удолетворение по обичайния съдебен път
Ти обаче, ако се изразиш по същия начин за президента на РФ, то държавното обвинение може да те изправи в съда за обида на институцията президент
В повечето страни за обида на пряпорец, химн, държавен глава и т н съставът е по утежняващ . В някои страни има и смъртно наказание-страни от последната обиколка на Байдън, който именно заради изпълнението на такава присъда се бе зарекъл да направи саудитите бедни хора. Но не, преглътна и отиде на поклонение.
Впрочем в САЩ за обида на президентската институция съставът е сериозен.
И обърни внимание, че журналистите например открито се подиграват с човека Байдън и не си позволяват да го направят с президента Байдън
И за цензурата
Русия си позволи да въведе термина "чуждестранен агент", както и правила за такива агенти и веднага я обвиниха . А действието е огледално на Западното третиране на "чуждестранен агенти" и не предвижда наказателно преследване за нарушаване на правилата, както е в САЩ например. При това имаме ефективни присъди срещу рускиня като "чуждестранен агент"
Да не говорим, че Конгресът, Европейският парламент правят невиждана цензура на руски медии и отделни журналисти, артисти, творци и т н
Колкотодо Путин, той никога не е крил сантиментите си към СССР и към Руската империя. До СССР няма да го докара, но ако върне бившата "Нова Русия" в РФ, то империята ще е налице.
Ние още си бленоваме за България на три морета, тачим Борис1, Симеон, Калоян, Аспарух-а те са били завоеватели и сме били втората империя след франките, и го споменваме с гордост. Всички го правят Защо руснаците да са изключение? Ще е и прецедент-първата реставрирана империя. Може и да не стане, но мечтите никой не е забранил

цитирай
5. marana69 - ....Гете, Венцо, не е виновен / толкова, може..инак, за Финикийските мурафети, му давам ++
27.07.2022 15:05

..Дорогой, мой @
от: marana69

...изглежда така, че, ти, не умееш, да боравиш, логично...
с бълг.литературен език, и, възприетата, научно популярна.лексика..

...личноо, на мен , си ми интересен..защото.си..''дървено желязо''...
а, аз си падам.по ДВОЙНИТЕ стандарти @ 69 ))
признавам си го,
но..Йезуит като теб, не може да подмами, такава
обиграна..софистка.като мен..)
никога...
цитирай
6. getmans1 - . . . . Гете, Венцо, не е виновен / т...
27.07.2022 15:57
marana69 написа:
....Гете, Венцо, не е виновен / толкова, може..инак, за Финикийските мурафети, му давам ++

..Дорогой, мой @
от: marana69

...изглежда така, че, ти, не умееш, да боравиш, логично...
с бълг.литературен език, и, възприетата, научно популярна.лексика..

...личноо, на мен , си ми интересен..защото.си..''дървено желязо''...
а, аз си падам.по ДВОЙНИТЕ стандарти @ 69 ))
признавам си го,
но..Йезуит като теб, не може да подмами, такава
обиграна..софистка.като мен..)
никога...


... Разбира се, че не е виновен ... То ако „ГЕТЬО - Делиормана„ не беше подкокоросал другаря Луканов и сие да свалят Т. Ж. той сега министър можеше да бъде ... с тази правилна биография и яката Же-точка....
цитирай
7. vmir - "принципи на интегралния суверенитет"!?
27.07.2022 16:47
хаха, и тук са изпреварени от другаря Ким Ир Сен с "идеите чучухе".
Пък и с плагиатството могат да разсърдят внука му и да ги тресне с някоя опитна ракета, че са му бамбашка.
цитирай
8. starforlife - Хайде сега, Венци, да оставим тролещите ти празнодумия и изсмукани от пръстите твои "познания" и да се съсредоточим в/у нещо по-близко.
27.07.2022 17:19
Например да ни кажеш какво разбираш ти под това една държава да е империя?
Защото аз оставам с убеждението, че някои опорки на Кремъл за измъкване от смешната ситуация колко жалка се оказа, показа и доказа Русия ти пасват добре на зоната на ментален комфорт и си склонен да повярваш, че ЕВЕНТУАЛНОТО отнемане на някакви мижави като географски територии земи от Украйна и ЕВЕНТУАЛНОТО им присъединяване към Русия, превръща последната в империя!
Смях!
цитирай
9. getmans1 - СТАР, на мен друго ми е по-смешно, ...
27.07.2022 17:58
СТАР, на мен друго ми е по-смешно, как така наследниците на храбрите ни антиимпериалисти се чувстват комфортно от възраждането на една нова империя...

Британската ли империя ще догонват, че те и сега си живеят като тогава ... с малки и незначителни изключения ...

От дълго време му цитирам т.н. Британска общност или по ново му ОБЩЕСТВО НА НАЦИИТЕ ама така и не възприе две страници да прочете, че и разликата да види..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6072552
Постинги: 2742
Коментари: 26493
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031