Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2022 12:05 - Защо Китай няма да превземе Тайван ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2847 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                 ..... 

                           
 ЯВНО НА ПУТИН МНОГО МУ СЕ ИГРАЙКА НА ТРЕТА СВЕТОВНА

                                    НО ЕДВА ЛИ КИТАЙ ЩЕ МУ „СЕ ВЪРЖЕ“ НА ТОЗИ МЕРАК

                                                  И ТАКА ЩЕ СИ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА С

                                                        „МРЪСНАТА“
 ВОЙНА В УКРАЙНА..
                                                                 / по мое скромно мнение

                                  Днес думата е на един млад българин и вече анализатор,
                                  че аман от Чуковци, разни бивши генерали наши и чужди.
              Особено с такива с англосакски имена, за които тук някои „мастити“ блогари
             изръчкват НЕТ-а да прочетат и ни представят ... добра дума за Путин и Русия.

                                               Когато фактите говорят, и Сун Дзъ* би мълчал

Христо Римпопов 02 август 2022 г., 17:01 ч.последна редакция 02 август 2022 г., 18:18 ч.

image

Тайвански самолети в полет в деня на националния празник на Тайван - 10 октомври 2021 г. Снимка АП/БТА

„Балканизираните“ Балкани са откриващата сцена на Първата световна война. Конфликтите в Централна Европа предизвикват Втората световна война.

Ако Трета световна война е писано да се случи, тя вероятно ще противопостави двете глобални суперсили на нашето време – САЩ и Китай. А в сърцевината на конфликта ще е независимостта на Тайван.

Поне на това мнение е китайският държавен вестник Global Times. В началото на октомври 2021 г. той предупреди, че война между Тайван и Китай „може да избухне всеки момент“, което може да доведе до Трета световна война.

Преди да разгледаме вероятността за подобен конфликт, е редно да се запитаме – защо обединяването с Тайван е толкова важен приоритет за Китай?

                                    Тайван – част от Китай или самостоятелна държава?

Китайската народна република е създадена през 1949 г. През същата година победените войски на Чан Кайшъ търсят убежище в Тайван. Там е създадена Република Китай, която продължава да настоява, че има суверенитет върху териториите на континентален Китай.

Така формално се появяват две страни, които се възприемат за правоприемници на държавата Китай. През първите две десетилетия от съществуването си Тайпе е близък съюзник на Вашингтон, включително и заради борбата си срещу комунизма. В действителност Чан е не по-малко жесток от Мао срещу критиците и опозиционерите в страната си. Най-беглите форми на съпротива срещу властта са посрещани със смъртни присъди.

image

Президентката на Тайван наблюдава военно учение на тайванските сили. Снимка АП/БТА

Едва през 1987 г. в Тайван са проведени първите свободни избори – 12 години след смъртта на Чан. Дотогава битката за суверенитета на Китай отдавна е спечелена от модернизиралата се КНР под управлението на Дън Сяопин.

Още в началото на 70-те Никсън посещава Мао в Пекин, след като комунистическата страна се превръща в стратегически съюзник срещу СССР. През 1971 г. пък КНР официално е приета в ООН, докато Тайван е изключен.

Днес Тайван е една от най-развитите демокрации по света, докато реалното политическо либерализиране на КНР не се очаква в обозримото бъдеще.

Макар че двете страни са управлявани напълно самостоятелно една от друга, едва 14 държави заедно с Ватикана признават Тайван за независима държава. Сред тях забелязваме Парагвай, Хаити, Маршаловите острови, Белиз… липсват обаче някои от близките партньори на Тайпе от Северна Америка или Европа.

Поддържането на добри икономически връзки с гигант като Китай е приоритет за почти всички страни на Земята. За това обвързване Пекин често предлага изгодни търговски условия, но цената често се губи между редовете.

Признаването на Тайван за независима държава е „червена линия“ за КНР, която би довела до прекратяване на дипломатическите отношения с „провинилата се“ страна.

Съюзниците на Тайван упражняват одобрената от Пекин „политика за единен Китай“. Те не оспорват „принципа за единен Китай“ (позицията на комунистическата страна, че Тайван ѝ принадлежи), но де факто поддържат отношения с Тайван като със самостоятелна и независима държава.

Вашингтон не разполага с посолство в Тайпе. Но от 1979 г. на територията на столицата съществува Американски институт в Тайван. Който изпълнява всички функции на посолство.

Комунистическата страна напълно доминира дискурса за Тайван и от десетилетия принуждава международната общност да стъпва на пръсти всеки път, когато се повдига въпросът за статута на малката държава.

Проблемът е, че докато Тайван съществува самостоятелно като независим субект на международните отношения, винаги ще виси заплахата за легитимността над властващия режим в Пекин.

Затова КНР не изключва възможността да превземе Тайван със сила. През последните месеци Китай проведе рекорден брой военни учения в близост до Тайванския пролив – над 150 бойни самолета нахлуха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван. Само на 1 октомври 38 китайски бойни самолета пресякоха „горещата“ граница в две вълни.

През октомври 2013 г. Си Цзинпин подчерта, че политическите разногласия между Пекин и Тайпе трябва да бъдат разрешени и че въпросът за обединението не бива да бъде подхвърлян „от поколение на поколение“.

Цяло чудо е в такъв случай, че докато напрежението в Тайванския пролив ескалира, повече внимание се обръща на климатичните промени и пандемията от коронавирус.

Истината е, че въпреки честите заплахи и демонстрации на военна мощ, Тайван си остава все така недостижима цел за Пекин.

Си Цзинпин е изправен пред големи предизвикателства, за които трябва да намери решение, за да се пребори за обединението на Китай.

                                                     Тайван вече не е Република Китай

Според проучване на Националния университет Ченгчи през 1991 г. 17,6% от жителите на Тайван се определят като тайванци, 25,5% като китайци, а 46,4% приемат за своя идентичност и двете етнически групи (10,5% отказват да отговорят).

30 години по-късно 63,3% се определят като тайванци, 31,4% са тайванци и китайци, а едва 2,7% посочват, че са китайци. С отдалечаването от епохата на диктатурата отслабва и ехото от радикалните претенции, че Република Китай е „истинският“ Китай.

Проучването на „Ченгчи“ през 2021 г. разкрива също, че 25,8% от жителите на Тайван подкрепят „съхраняването на статуквото и придвижването към независимост“. През 2018 г. те са били 15,1% от анкетираните. Общо привържениците на обединяването с КНР, било то веднага или постепенно, са малко над 7 процента.

Според депутат от управляващата Демократическа прогресивна партия, коментирал проучването пред „Тайпе Нюз“, жителите на Тайван са притеснени от репресиите на КНР в Хонконг и не вярват на гаранциите на най-големият търговски партньор на Тайван за мирно съвместно съжителство. Струва си да се отбележи, че проучването е публикувано през юли – месеци преди Китай да увеличи военните си учения край територията на страната.

Дали тези данни означават, че Тайван върви към открита декларация за независимост, която, ако се съди по заплахите на Китай, ще доведе до война?

Не. Над 50 процента от жителите на Тайван все още подкрепят съхраняването на статуквото: половината от тях окончателно, другата половина – за близкото бъдеще. Това напълно устройва Либералната прогресивна партия, която усърдно „тайванизира“ страната и избягва всякакви преки асоциации с Китай.

image

Тайвански танкове. Снимка АП/БТА

 

Тайпе не подценява заплахата от атака на КНР. В доклад на министерството на отбраната, представен през септември 2021 г., министърът на отбраната Чиу Куп Чен предупреди, че китайската армия е в състояние да „парализира“ Тайван. Затова за модернизирането на отбраната на страната ще бъдат заделени допълнителни 9 милиарда долара през следващите 5 години.

„Новите оръжия трябва да бъдат с голям обсег, прецизни и мобилни, така че врагът да усети, че сме подготвени веднага щом изпрати своите войски“, обяви министърът.

Тайван няма желание да преминава под контрола на КНР и няма се даде без бой. Затова е редно да си зададем въпроса – доколко Пекин е склонен да предприеме рискована офанзива?

                                                           „Внимавай какво си пожелаваш“…

Ако опитът на САЩ във Виетнам и на СССР в Афганистан ни е научил на нещо, то това е, че военното надмощие не гарантира победа. Нещо повече – главоболията често започват след окупацията.

И все пак, нека не избързваме. Според специалиста по международна сигурност Ричард Фишър, който е сътрудник към американския мозъчен тръст Международен център за оценка и стратегия, Китай ще загуби поне 50 000 души при война. И то в оптималния случай – при бърза изненадваща атака след мобилизирането на хиляди кораби и самолети, без намесата на партньори на САЩ.

„Ако Китай не успее да изненада с нападението си, а САЩ и Япония успешно организират контраатака по море и въздух, Китай може да загуби 100 000 бойци“, отбелязва Фишър пред 19FortyFive.

Тези 100 000 бойци имат близки, роднини и приятели, които няма да приемат благосклонно саможертвата им и ще търсят отдушник на яростта и скръбта си. Подобна национална трагедия може да се окаже катализатор за мащабно разклащане на политическата сцена, нещо, което Си със сигурност не иска да предизвиква.

Потенциалното обединяване на Тайван чрез сила ще може да се осъществи по военен път. В случай на успех националният герой няма да е Си, а влиятелна фигура от армията.

„Генерал Х. – Обединителят на Китай.“ Винаги ще съществува възможността този национален герой (или група от герои) да поведе популистко движение, което да свали настоящия лидер.

Сред партийния елит на Китай няма консенсус по всички въпроси. Едно от големите разделения минава по линията дали Китай трябва да продължи мащабните си икономически проекти в чужди страни, или да фокусира по-голяма част от ресурсите си в страната. Си трябва да е напълно сигурен в победата, за да предприеме атака срещу Тайван, защото титаничен провал може да окуражи партийните лидери да се обединят и да го изхвърлят от властта.

Във всеки случай нападение срещу Тайван окончателно ще изтрие образа на Китай като миролюбива страна, която единствено иска да развива икономическите си връзки. Дори да не се притекат в помощ на Тайпе, САЩ и Европа ще потърсят по-тясно сближаване срещу агресора – като доброто старо време през Студената война.

За Си ще е по-удачно да премисли и да остави този „горещ картоф“ за следващото поколение. Тайван все още е твърде голям залък дори за могъщата паст на Поднебесната империя.

                                А още дори не сме обърнали внимание на „слонa в стаята“.

                                                            Чичо Сам, моят приятел

Готовността на Тайван да се защитава и тежките последици за Китай дори при победа са предизвикателства, на които Си трябва да посвети много години, за да разреши.

                                           Но последното препятствие е непреодолимо.

САЩ ще се намесят, за да защитят Тайван в случай на китайска атака. Това обяви президентът Джо Байдън в началото на октомври. По-късно от Белия дом отбелязаха, че продължават да спазват „политиката за единен Китай“.

Но сякаш дори в този пасивен уточняващ коментар е скрито предизвикателство към КНР – Америка подчертава, че подкрепя съхраняването на статуквото.

Като част от него тя приема поддържането на близки неформални отношения с Тайван. От Джими Картър насам Щатите са снабдили Тайван с военно оборудване за милиарди долари. Само през 2020 г. Вашингтон продаде на Тайпе оръжия на стойност 5,1 милиарда долара.

Ескалацията на напрежението в Тайванския пролив през септември 2021 г. настъпи няколко седмици след като Байдън сключи сделка с Тайпе за продажба на 40 нови самоходни оръдия M109 на стойност 750 милиона долара.

Още при Доналд Тръмп Пентагонът обяви, че възприема Китай за основна екзистенциална заплаха. Ситуацията не се е изменила особено при Байдън. Мисията по спасяване на Тайван е мисия и на самите САЩ.

image

Доналд Тръмп и Си Цзинпин. Снимка АП/БТА

 

Тази мисия е споделяна и от държави като Австралия и Обединеното кралство, с които Америка сформира новия пакт AUKUS. Съюзът, който веднага получи подкрепата на Тайван, де факто се стреми да противодейства на агресивните действия на Китай в Южнокитайско море.

Ако КНР атакува Тайван, това без съмнение ще предизвика реакцията на САЩ. И ще ни очаква продължителна война между ядрени държави, която почти сигурно ще се разшири извън зоната на Тайванския пролив и в която вероятно ще загинат милиони. Защото нито Китай, нито САЩ могат да си позволят да загубят. Ако КНР се предаде, това ще е краят на режима. Ако Америка отстъпи, тогава ще се срути цялата съюзническа система, която САЩ упорито градят от средата на XX в. насам и на която се крепи американското геополитическо господство.

Светът продължава да стъпва на пръсти около Китай по въпроса за Тайван. Но има достатъчно основания да вярваме на Байдън, когато ни уверява, че Чичо Сам ще подкрепи Тайван в случай на атака. Нито да сме загрижени, че посещение на Нанси Пелоси в Тайпе ще предизвика „масирано възмезди“ от континентален Китай.

Край Китай има начертани „червени линии“, които комунистическата страна не бива да преминава, ако не иска да се изправи срещу най-могъщата армия на Земята и нейните съюзници.

Рутинните нахлувания на китайски бойни самолети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван не е предвестник на Трета световна война. То е демонстрация на безпомощност пред асиметричния баланс на силите. Тоест – пред фактите.

Дори китайски шамани да възродят Сун Дзъ, резултатът при конфликт ще бъде все така трагичен за КНР.

                                                       И Си Цзинпин много добре знае това.

---

* Сун Дзъ е китайски пълководец, стратег и мислител живял през IV-V век пр.н.е. Той е автор на прочутия трактат за военна стратегия „Изкуството на войната“.

---

Този текст е публикуван в списание "Клуб Z" през декември 2021 г. Публикуваме го днес с незначителни осъвременявания, заради неговата актуалност.




Гласувай:
4



1. morskipesni - Точно една хапка
03.08.2022 12:09
и в търбуха на Родината-майка. Няма два Китая, както етнически нямаше две Германии.
цитирай
2. getmans1 - За две минути прочете и се ... изака, бравос
03.08.2022 12:28
morskipesni написа:
и в търбуха на Родината-майка. Няма два Китая, както етнически нямаше две Германии.


... Мислех да те забърша ама после размислих ... простотията трябва да се показва „за урок„
цитирай
3. starforlife - Радо, държа да повторя, че снощи изтрих едного не заради изопачаването както винаги на чуждите думи, а заради отново както винаги интригантстването!
03.08.2022 13:56
Интригата беше да се опитва отново и отново да вменява, че чужд профил е мой.
И това при условие, че е канен да се убеди с очите си, че това не е вярно.

А изопачаването, за което обаче не бих го изтрил, беше, какво казва Биб и то вече е точно по темата!
А тя никъде не казва Тайван да е призната от ООН през 1971-ва. Никъде.




А сега да продължа вчерашния си постинг, който косвено е по темата с това защо нормалните хора за нищо на света не искат да живеят в комунистическа държава и това най-видимо в момента го доказват украинците.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Гетьо, защо не направиш забележка на Гочето , че непрекъснато ти оспамва постингите
03.08.2022 14:22
дори , когато са полезни като този.
А към него. Кога и от кого е признат Тайван. Коя европейска и Северноамериканска страна има дипломатически отношения с Тайван. През 1971 г Тайван е изключен като член на ООН и е приет Китай . Това че негови представители могат да присъстват на разисквания, мероприятия и прочие не е признаване. Няма как и да бъде признат, при ветото , което има Китай. Всяко признаване на Тайван , води до дипломатическо прекъсване на отношенията с Китай. И в постинга на Гетьо много добре е описано, но как авторът да не бъде съгласен тужур с Звездното Гоче?

ПП Гетьо, чета , че Колев 1938 подобно на мен и след мен и написал за демонстрация на съпричасност към Украйна от "неголи тайванци" /В тайланд имат този навик, Тайван , а и Китай са доста консервативни в това отношение/ при посрещането на Нанси Пелоси.
Не го репликираш с панаири и прочие...
цитирай
5. starforlife - ~ 4. vencivaleri1951
03.08.2022 15:54
Виж сега, лицемере:
Първо:
Отношението към един човек е такова, каквото е заслужил, а не каквото на някой (идиот) му се иска! Та не дръж сметка на хората, които са завършени индивидуалности със собствени критерии и опитите да им налагаш своите само показват що за боклук си!
Второ:
Точно теб трябва да те питам сега за разликата м/у ЛНР и ДНР и Тайван.
Защото едно е да те признаят както сам казваш 20 и то най-сериозните държави, съвсем друго е да те признаят 2 и то най-смотаните!

Кой нормален (не говоря само за тайванец) ще иска да замени:
~ БВП на човек от населението почти 60 000$ (за Тайван) с такъв от 21 000 (за Китай, а за "великата" ти Русия е няма и 13 000$! САЩ са с 78 000$!)?
~ Продължителност на живот 81 години (за Тайван) с такава от 77 (за Китай, а за "великата" ти Русия е няма и 66 години! САЩ са с 79.)?
~ Детска смъртност под 5 на 1000 (за Тайван) с такава от над 8 на 1000 (за Китай, а за "великата" ти Русия е с над 7 на 1000! САЩ са с под 6.)?

Та велика е една нация не когато е втора икономика (след САЩ) в света, но "великите" китайци живеят средно 11 години повече от "великите" руснаци, а тази, на която нацията живее още 4 години отгоре!
Велика е тази нация, на която индексът на Джини е 34 (Тайван), а не 47 (Китай).
И няма как първата да иска да се равнява с и да е част от втората!
цитирай
6. getmans1 - Гетьо, защо не направиш забележка ...
03.08.2022 16:42
vencivaleri1951 написа:
Гетьо, защо не направиш забележка на Гочето , че непрекъснато ти оспамва постингите
...
ПП Гетьо, чета , че Колев 1938 подобно на мен и след мен и написал за демонстрация на съпричасност към Украйна от "неголи тайванци" /В тайланд имат този навик, Тайван , а и Китай са доста консервативни в това отношение/ при посрещането на Нанси Пелоси.
Не го репликираш с панаири и прочие...


... ПЪРВО, ако ти снощи или днес си посетил него постинг сигурно ще видиш и моята реакция ... Ще видиш и как хубаво познах каква възможност ти дава именно неговата реакция - „да се изсулваш„ ... като мокра връв. Иначе, много добре знаеш, че при мен е свобода на словото докато другаде е свобода на ... КЛЮКАТА И ЗЛЕПОСТАВЯНЕТО, където не те виждам толкова принципен.
Тайван не е изключван а се съгласява да бъде представляван от КНР - нещо с което по късно Големият започва да злоупотребява.. Ще се повторя, разликата между Тайван и Украйна е огромна .
СЕГА ДА НЕ ВЗЕМЕШ ДА МЕ УБЕЖДАВАШ, ЧЕ И „ПО НЕГО ВРЕМЕ„ТОЛКОВА МНОГО СИ ХАРЕСВАЛ КИТАЙ, ОСОБЕНО ТИ.

... ВТОРО;
- Сега пак иди при Колев 38 и прочети постинга му ... после прочети твоя си постинг и моята реплика ... И АКО НЕ ВИДИШ РАЗЛИКИТЕ СИ Е ТВОЙ ПРОБЛЕМ - Аз от моите реплики не се отказвам, ... нито съм обличал тайванците с украински носии, нито съм ги събличал.

- Съдиш ме че не съм го репликирал ... „ докато аз сладко съм си спинкал „

ТЪПО Е, ЧОВЕЧЕ ... ТЪПО Е, да правиш такива елементарни интриги ... чети, разумявай и тогава пиши, съди и обвинявай.


цитирай
7. getmans1 - . . . Точно теб трябва са те питам сега ...
03.08.2022 17:01
starforlife написа:
...
Точно теб трябва да те питам сега за разликата м/у ЛНР и ДНР и Тайван.
Защото едно е да те признаят както сам казваш 20 и то най-сериозните държави, съвсем друго е да те признаят 2 и то най-смотаните!


... Абсолютно несравними субекти са, Тайван от една страна и ЛНР, ДНР, че и КРИМ ... И това, Огнян Гърков ДОБРЕ го обяснява ... ето тук;

https://getmans1.blog/politika/2022/08/01/krim-nash-t-e-ruski-ili.1828977

... А, горе в постинга автора е показал статистики от които ясно личи, че в Тайван са готови от китайският си корен да се откажат но не и с комунисти власт да делят - Хонг Конг им е пресният пример.... да не говорим за Тибет и „вътрешните„ монголци и др.
Отделно, че Русия нагледно им дава урок...
цитирай
8. librarian - По постинга и в тон с тези коментари на Стар!
03.08.2022 17:45
starforlife написа:
А изопачаването, за което обаче не бих го изтрил, беше, какво казва Биб и то вече е точно по темата!
А тя никъде не казва Тайван да е призната от ООН през 1971-ва. Никъде.
Точно така!! Никъде не съм твърдяла, че Тайван е призната през 1971 г., а защо vencivaleri1951 така нагло лъже, да ни отговори той!
Дала съм линк към постинга ми! Този: https://librarian.blog.bg/izkustvo/2022/06/19/oshte-za-quot-inteligentnite-quot-trolove-tetevenci.1822922
Под него ясно съм обобщила в първи коментар, самоцитирам се:
Още през 1998-ма година ООН "Решава да отмени част от решенията, съдържащи се в неговата резолюция 2758 (XXVI), изключващи Република Китай от Организацията на обединените нации и да позволи на Република Китай от Тайван да участва в Организацията на обединените нации, като по този начин възстановява на правителството и народа на Република Китай всичките им законни права в Организацията на обединените нации и във всички организации, свързани с нея."

Така, че.....
Така, че ТАЙВАН Е ПРИЗНАТ ОТ ООН КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА, А ЗАЩО НЯКОИ ПОСТОЯННО ВИ ТРОЛЯТ ТРЯБВА ДА ПОПИТАТЕ ТЯХ!
Аз предполагам, че е понеже Тайван е много по-напред икономически от руSSия и то не само при високите технологии, а във всички области и това обостря фрустрациите нечии!

Както и по другите думи на Стар
starforlife написа:
~ БВП на човек от населението почти 60 000$ (за Тайван) с такъв от 21 000 (за Китай, а за "великата" ти Русия е няма и 13 000$! САЩ са с 78 000$!)?
~ Продължителност на живот 81 години (за Тайван) с такава от 77 (за Китай, а за "великата" ти Русия е няма и 66 години! САЩ са с 79.)?
~ Детска смъртност под 5 на 1000 (за Тайван) с такава от над 8 на 1000 (за Китай, а за "великата" ти Русия е с над 7 на 1000! САЩ са с под 6.)?
Та велика е една нация не когато е втора икономика (след САЩ) в света, но "великите" китайци живеят средно 11 години повече от "великите" руснаци, а тази, на която нацията живее още 4 години отгоре!
Велика е тази нация, на която индексът на Джини е 34 (Тайван), а не 47 (Китай).
И няма как първата да иска да се равнява с и да е част от втората!
Реално подкрепящи моите за преднината на Тайван пред Китай и особено пък Русия!
Прехвърлям и друго казано там от мен в пети коментар! Защото отново е по темата на постинга и сега то пък подкрепя и допълва вторите цитирани думи на Стар:

5. librarian - 3. getmans1
19.06 11:55
Тя лакомията на КНР към РК е ясна. Същата като лакомията на руSSия към Украина. И предимно е насочена към технологиите, които основно ВЕЛИКИТЕ Съединени американски щати наляха в Тайван и в последствие същите развиха и създадоха много свои.
Само където всички високотехнологични звена от тайванската икономика са защитени със система за самоунищожение, та дори Китай да нападне Тайван (а те едва ли ще посмеят, защото САЩ ще им набият канчетата:-):-), нищо няма да получат от това, към което са мераците им.

Колкото до инвестициите на Тайван в Китай, то само "интелигентните" не знаят, че Тайван е един от най-големите инвеститори в Китай. Между 1991 г. и края на май 2021 г. ОДОБРЕНИТЕ инвестиции в Китай са 44 577 на брой на обща стойност 194 милиарда долара! През 2021 г. стойността на търговията пък е 186 милиарда долара!

Шигео Кобаяши: "Дори тайванските фирми да продължат да инвестират в Китай, този фактор няма да доведе до обединението на Китай и Тайван. Тайванските бизнес инвестиции в Китай се разширяват в момент, когато народът на Тайван изпитва нарастващо чувство за тайванска националност.
Въпреки промените в бизнес средата, тайванските компании продължават да инвестират в Китай. Възможно е разширяването на икономическия обмен и частните контакти между Китай и Тайван да доведат до постепенно облекчаване на политическото напрежение."
цитирай
9. vencivaleri1951 - Тук много бъркаш
03.08.2022 18:20
Няма как да не знаеш онзи симпатяга където представяше времето-емо чолаков. Е неговия дядо бе първи секретар на Смолянски окръг. Бяха добри приятели с баща ми, а и с близки идеологически разбирания. Без да се впускам в подробности ,Чолаков бе свален от поста си за промаоистки уклон и бе преместен или в някое от СБАтата , или в някой от ловнорибарските съюзи/окръжни/ Баща ми бе лашнат като аташе, после директор на Институт-без наказания з. Общо взето аз бях доволен, защото и двете му служби бяха почивка в сравнение с това което правеше преди това, а и по добре платени. Жена ми много си имаше приказката с баща ми и с голям интерес беше към Китай. Дисертацията и беше свързана с ревизията на китайската културна революция Критика , но и симпатия. За мен последвалото /Дън/ бе чисто и просто НЕП на Ленин , на китайска почва. Аз защитих кандидатска за половин час и всичките "топчета бяха бели" А дисертацията писах между другото и без кой знае какви напъни-3 месеца предсрочно. Жена ми я писа 4 години, защитава я 5 часа и защите с 5 бели и 4 "черни" топки. По време на защитата и щяха да се сбият
за малко гостите, които влезаха в спор . При мен бързаха за "масата"
Екзотиката в моите дестинация са две-Китай/като студент/ и по късно Куба
Очарован бях и от двете страни
цитирай
10. getmans1 - ДОБРЕ БЕ, ДЕСИДЕНТЕ - чак се чудя как сте отървали Белене-то, че аз познавам хора и за по-малко дето са го ... лежали..
03.08.2022 18:39
vencivaleri1951 написа:
Няма как да не знаеш онзи симпатяга където представяше времето-емо чолаков. Е неговия дядо бе първи секретар на Смолянски окръг. Бяха добри приятели с баща ми, а и с близки идеологически разбирания. Без да се впускам в подробности ,Чолаков бе свален от поста си за промаоистки уклон и бе преместен или в някое от СБАтата , или в някой от ловнорибарските съюзи/окръжни/ Баща ми бе лашнат като аташе, после директор на Институт-без наказания з. Общо взето аз бях доволен, защото и двете му служби бяха почивка в сравнение с това което правеше преди това, а и по добре платени. Жена ми много си имаше приказката с баща ми и с голям интерес беше към Китай. Дисертацията и беше свързана с ревизията на китайската културна революция Критика , но и симпатия. За мен последвалото /Дън/ бе чисто и просто НЕП на Ленин , на китайска почва. Аз защитих кандидатска за половин час и всичките "топчета бяха бели" А дисертацията писах между другото и без кой знае какви напъни-3 месеца предсрочно. Жена ми я писа 4 години, защитава я 5 часа и защите с 5 бели и 4 "черни" топки. По време на защитата и щяха да се сбият
за малко гостите, които влезаха в спор . При мен бързаха за "масата"
Екзотиката в моите дестинация са две-Китай/като студент/ и по късно Куба
Очарован бях и от двете страни


... МАКАР, ЧЕ КАК ДА ТИ ВЯРВАМ ... като те гледам как сега се въртиш като ветро-показател ... ДА СЛАВИШ МАО за мен и сега ми е непонятно - как може да се случи на на човек с претенции

... В СЪЩНОСТ РЕПЛИКАТА МИ БЕШЕ ЗА ТВОИТЕ КЛЕВЕТИ ЗА МОЯТА „ИЗБИРАТЕЛНОСТ„ В ОТНОШЕНИЯТА, БЛОГОВИ ... приемам, че вината е моя, че ти подавам малкият си пръст та да ми захапиш ръката от рамото, най-малкото
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070568
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031