Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2022 00:40 - Та с какво казвате, че Китай бил по-различен от другите държави ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3189 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 04.08.2022 00:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                 .....

                                      А - ХАА, ДРУГАРЯТ СИ ДЗИНПИН ТАКА БИЛ КАЗАЛ

                                           ДА, БЕ ВЕРНО, ТОЙ ДРУГА РАБОТА СИ НЯМА,

                                    ПРИКАЗВА СИ А ВИЕ МУ ВЯРВАТЕ, НЪЛ СТЕ ДРУГАРИ

                                       ТРЯБВА ДА СИ ВЕРВАТЕ , ЧЕ ВСЕ КОМУНИСТИ СТЕ..


                                                     
Китай: лоши новини една след друга

Жилища, които са платени, но вероятно никога няма да бъдат построени; влогове, които са се изпарили; заеми, които може и никога да не бъдат върнати - какво става с Китай? Александър Гьорлах търси отговора.

    

 

image

Жилищата в този вид комплекси в Китай дълго време бяха смятани за сигурна инвестиция

Събитията буквално се трупат: стотици хиляди са спрели да плащат вноските за апартаментите, в които някога са искали да се нанесат. В Китай не е необичайно да се изплаща имот още докато той се изгражда. Но поради голямата задлъжнялост на няколко строителни предприемачи, финансирали проектите си с изгодни заеми, в момента не е ясно дали тези апартаменти изобщо някога ще бъдат завършени.

В провинция Хънан пък бяха измамени стотици хиляди вложители. Четири банки привлекли хора от цялата Народна република с високи лихвени проценти, но парите били инвестирани с висок риск. Сега депозитите на стойност шест милиарда долара ги няма и от април насам не е изплатено нищо. Собствениците на депозитите протестират от две седмици пред сградите на банките в Хънан. Полицията прилага срещу тях насилие, тъй като публичните протести в Китай са забранени. Фактът, че демонстрантите носеха китайски знамена, за да демонстрират патриотизма си, не им помогна. В същото време те скандираха, че за измамата са отговорни местните власти.

Рисковете около "Новия път на коприната"

Поредната лоша новина не закъсня: все повече заеми, отпуснати от Пекин в рамките на инициативата за "Новия път на коприната", вече не могат да бъдат обслужвани. От 2013-а година насам Китай е инвестирал около 840 милиарда долара в изграждането на пътища, пристанища, язовири и електроцентрали по цял свят. С този "проект на века", както го определи китайският лидер Си Дзинпин, Пекин преследва преди всичко политически цели, а не икономически. Поради това много заеми бяха отпуснати на базата и на политически, а не само на икономически критерии. Програмата е повече от смела с оглед на поетите рискове. Сега въпросът е дали Пекин не е направил грешка с тази глобална инициатива.  

По данни на "Файненшъл Таймс" все повече държави искат от Пекин да просрочи заемите им, защото не могат да ги изплащат. Пандемията върна много икономики в Азия, Африка и Латинска Америка години назад. Вероятно това е още една причина, поради която през 2020-а и 2021-а година трябваше да бъдат предоговорени заеми на стойност около 52 милиарда долара. Има данни, че през 2019-а те са били много по-малко - 16 милиарда. Според проучване на базирания в Ню Йорк изследователски институт "Родиум" в момента на риск са изложени 118 милиарда евро, което представлява 16 процента от всички заеми. 

За да запълни кредитните дупки на своите длъжници, Китай отпуска нови заеми, като по този начин увеличава собствения си проблем. Нарастващите лихви в световен мащаб увеличават вероятността все повече длъжници в по-бедните южни части на света да изпаднат в несъстоятелност. Най-късно тогава последиците ще се усетят и в Северното полукълбо. По-добре да не си представяме какво ще причини тройната криза - на банките, имотния сектор и кредитите - на самия Китай. Това ще разклати социалната стабилност и властта на Комунистическата партия. 

Ще успее ли Пекин да тушира напрежението? 

И докато кредитната криза е предизвикана от външната политика и политиката за сигурност, останалите са домашно производство: доскоро секторите на недвижимите имоти и на банковото дело в Китай бяха слабо регулирани, което доведе до прекомерно кредитиране и манипулации. През изминалата година властта в Пекин се опита да консолидира сектора на недвижимите имоти с по-строги правила, което обаче бе направено с цел да се разшири надмощието на партията, разполагаща с дялове в компаниите, а не за защита на гражданите.

Сега Си Дзинпин няма друг избор, освен да компенсира хората, които са били измамени. 400-те хиляди вложители в Хънан ще получат по около 7400 долара. Но тези пари няма да са достатъчни, за да успокоят недоволството. 

За Си Дзинпин и неговата номенклатура протестите, които в момента избухват в цялата страна, са новост. Новото е, че хората не се интересуват от последиците, с които се сблъскват заради недоволството си. Уважението към правителството се е изпарило, след като стана ясно, че властите в провинция Хънан са използвали мобилното приложение за коронавирус, за да спрат хората да протестират. 

Корупцията и лошото стопанисване процъфтяват

Си Дзинпин дойде на власт през 2013-а година с обещанието да се пребори с корупцията. Още тогава той беше обвинен, че е използвал своята антикорупционна кампания, за да вкара политическите си противници в затвора.

image

Александър Гьорлах

Десет години по-късно корупцията и лошото стопанисване продължават да процъфтяват. В момента равносметката за Си изглежда така: Народната република страда заради ефектите от правителствената стратегия за нула Ковид инфекции: веригите за доставки са прекъснати, затворени са цели индустриални зони. Икономическите данни са се влошили, младежката безработица е 18,4 процента - най-високата от много време насам.

Жилищата в Китай бяха смятани от средната класа за естествен инвестиционен пазар - затова цените не спираха да растат. Строителните предприемачи можеха да се финансират евтино и да строят все повече имоти на кредит. Сега те губят стойността си с всяка изминала минута. Там, където състоянието е унищожено, има опасност от безработица и обедняване, а протестите не закъсняват.

В момента Си изглежда смята да реши всички проблеми с пари. Въпреки това, с оглед на гигантския финансов ресурс, който може да погълне тройната криза в Китай, не е изключено да прибегне до насилие срещу населението. Във всеки случай средната класа, чиято социална сигурност е застрашена, може да отприщи протести, каквито страната не е виждала от 1989-а година насам.

 

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета за етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

                                            / НЕ Е БИЛ ТАМ НА ЕКСКУРЗИЯ КАТО СТУДЕНТ /

 
  • Дата 29.07.2022
  • Автор Александър Гьорлах
  • Теми Китай
  • Ключови думи China, Neue SeidenstraЯe, Xi Jinping, Kreditkrise, Immobilienkrise, свят, Китай, "Новият път на коприната", Си Дзинпин, криза, кредити, недвижими имоти
                                                          РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА  

- Глад, изолация, лагери: ужасяващите мерки на Китай срещу Ковид

- Цял Шанхай е отцепен. Блокове се запечатват, за да не излизат хора навън. Който се разболее от Ковид, попада в изолационен лагер. Ужасяващите мерки на Китай срещу пандемията стават проблем за целия свят.

- Китай - пред финансова криза? "Китайската мечта": Пекин се готви да доминира над света Вече е ясно: в Китай управлява режим на терора


                              НОВ СВЕТОВЕН РЕД С ДРУГАРЯ ПУТИН И ДРУГИТЕ ОТ БРИКС                                                                                   
                                                 ЩЕЛИ ДА УСТАНОВЯВАТ - ТО, ХУБАВО АМА

                                   НЕКА ПЪРВО ДА ОПРАВЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ... КОЧИНИ,

                                                     ЧЕ СА БЕТЕР ... МНОООГО ПО - БЕТЕР.
                                                                                     ...

 



Гласувай:
1



1. starforlife - ~
04.08.2022 02:07
В постига Радо написа:
/ НЕ Е БИЛ ТАМ НА ЕКСКУРЗИЯ КАТО СТУДЕНТ /
...
НОВ СВЕТОВЕН РЕД С ДРУГАРЯ ПУТИН И ДРУГИТЕ ОТ БРИКС ЩЕЛИ ДА УСТАНОВЯВАТ
- ТО, ХУБАВО Ама НЕКА ПЪРВО ДА Оправят СОБСТВЕНИТЕ СИ ... КОЧИНИ, ЧЕ СА БЕТЕР ... МНОООГО ПО - БЕТЕР.
Радо, то и аз съм ходил 2 пъти за по няколко дни (не на екскурзия) в Китай и то в настоящите времена, а не през 70-те.
Вторият беше през 2013-та и дори постинг имах тук (спомни си времето на "вади").
И какво от това? Спец по отношение на Китай ли да се пудря? И тази длъжност е заел един.
Но все пак мога да кажа на путинопитеците следното:
Търговският обмен на Китай със САЩ (най-сериозния им търговски партньор) е около 580 млрд. $.
Втори е този с Европейски съюз - около 560 млрд. $.
Трети с Япония - 310 млрд. $.
Следват Южна Корея с около 270 млрд., Тайван с около 200 млрд. и чак след още 7 държави (Австралия, Малайзия, Бразилия, Индия...) е Русия с 90 млрд.
Та познай как се подреждат реално (а не на политикантски приказки) приоритетите на Китай и колко същият би си пожертвал интересите с тези държави заради Русия.

А сега една задочна реплика към Пръцковия днешен напън. Не за друго, а защото е и по твоята тема, а прави неговото пръцкане смешно.
Русия има финансовата система SPFS, чрез която се търгува в рубли.
Китай пък има CIPS, чрез която се търгува в юани.
Под 20% обаче от двустранния търговски обмен и при двете се извършва в техни валути - всичко останало се извършва чрез системата SWIFT предимно в $!
Засега една единствена китайска банка работи с руската SPFS и само 24 руски банки в китайската система CIPS! Всички останали ползват SWIFT, както и над 11 000 финансови институции.
цитирай
2. vencivaleri1951 - То не е лошо да се чете и между редовете
04.08.2022 09:34
Китай тръгна по пътя на лениновия НЕП -контролиран от държавата капитализъм и основно в сферата на потреблението. Тоест влезе в система със своите плюсове и минуси. За плюсовете няма да говорим , те са видни-може би най мощната икономика, може би най -мощният кредитодател. Минусите са присъщи на капитализма, но контролът , който е посъвместен не позволява да бъде засегната уязвимата част от населението, не позволява да бъдат засегнати социалните фондове, базовата потребителска кошница.
Тоест когато говорим в САЩ за "балон" в жилищното строителство и кредитиране например,освен инвеститорите , горят и милиони хора за които недовършеното ,
или необслужваното кредитно жилище е единствено. Тук авторът пише/без обяснения обаче / че "горят" инвестиционни жилища. Тоест жилища основно предназначени за наем. /"Гочето" например е сериозен инвеститор в недвижимост-в България и по света. Не навсякъде инвестициите му са еднакво ефективни, а ако между другото с джобните си е инвестирал в ресторантьорство и хотелиерство по нашето Черноморие е в сериозен риск/ В Китай например съдебният испълнител не може да запорира единственото жилище. Не може да запорира и отнема от доходите ти , ако остатъкът не може да покрие жизните потребности на длъжника , а и неговото семейство. В нас също има подобна защита/остатък от гадния соц и който вади очите на бирници и лихвари/, но тя е мизерна и лесно заобиколима, особено за правно незнаещи хора.
И накрая искам да попитам В някаква Китайска провинция , банкови мениджъри са се полакомили за кредитни премии, отпускали са необезпечени кредити на алчни инвеститори и на практика са фалирали банки и инвеститорите са останали с "пръст в уста" Това равносилно ли е , на хилядите описани жилища в България поради невъзможност на собствениците им да покрият жизнено необходими консумативи.
И понеже говорим за кредити. Какъв процент от населението у нас може да си позволи ипотечен жилищен кредит. Информирам-ср работна заплата не стига за отпускан
цитирай
3. getmans1 - СТАР, това за екскурзията май, че не ...
04.08.2022 09:37
СТАР, това за екскурзията май, че не трябваше да го слагам, че ще стане повод за изклинчване от темата...

Иначе, по темата, аз определено си мисля, че Запада има „вина„ за този Франкенщайн който създаде С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ, РАЗБИРА СЕ.

Някъде около 80-та год. Китай моли Запада за помощ като се заканва, че ще бъде принуден да „отвори„ границите си ... но това което по късно стори народа му казва „Направи добро а после яж говно„. За сетен път, Китай доказва, че комунизма не е коректен партньор краде технологии, произвежда ментета и корумпира всичка по пътя на пласирането им.

А, като се почувства малко позаякнал става и нагъл и тръгва да се налага ... това което гледаме по видеобмена далеч не е това което е ... знам го първа ръка, даже не една.

Тука като видим човек да рови в контейнера или самотна баба на село, сядаме на компа и заливаме ФБ с „лицемерно възмущение„ но иначе „другаря СИ казал„ ...
цитирай
4. getmans1 - ДО - ком. 2. vencivaleri1951 - То не е лошо да се чете и между редовете 09:34
04.08.2022 09:54
... ЗАПОЧВАШ ПОРЕДНИЯТ РАЗГОВОР който няма да довършиш

... СЪВЕТВАШ НИ аФторитетно да четем между редовете но самият ти според написаното ясно си личи че само си го прегледал отгоре-отгоре.

... В статията не видях никъде да се правят паралели с други държави ... Така, че „Защо някъде бият негрите„ тук никой няма да ти даде...
цитирай
5. starforlife - ~
04.08.2022 13:05
getmans1 написа:
ЗАПОЧВАШ ПОРЕДНИЯТ РАЗГОВОР който няма да довършиш
Радо, естествено, че няма да довърши, защото неговото не е разговор, а най-банално тролене, целящо да посее лъжи сред по-лековерните и неориентирани читатели.
Ето гледай:
vencivaleri1951 написа:
В Китай например съдебният испълнител не може да запорира единственото жилище. Не може да запорира и отнема от доходите ти , ако остатъкът не може да покрие жизните потребности на длъжника , а и неговото семейство.

Венци, ти така "знаещо" и "авторитетно" ФАНТАСМАГОРИРАШЕ и тук
https://getmans1.blog.bg/politika/2022/07/27/sled-kulta-kym-putin-dugin-predlaga-da-byde-syzdadena-ideolo.1828326
Фантасмагорираше с тази част от твой коментар:
vencivaleri1951 написа:
Впрочем в САЩ за обида на президентската институция съставът е сериозен.

Които твои изсмукани от пръстите измислици аз оборих така:
Как да знае фантасмагориращата ти кратуна, че ТОВА НИ НАЙ-МАЛКО НЕ Е ВЯРНО!
Острата и обидна реч по адрес на Президента на САЩ е ПРАВО, защитено конституционно съгласно Първата поправка на американската Конституция и ЦИВИЛЕН гражданин на САЩ НЕ НОСИ НИКАКВА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ за подобно деяние по адрес на американския президент или каквото и да е друго длъжностно лице!
За военнослужещите, на базата на чл. 88 от Единния кодекс на военното правосъдие, максималното наказание е уволнение от редовете на въоръжените сили, отнемане на всички надбавки и дължими бъдещи заплати и до 1 година лишаване от свобода!

Та докога казваш ще тролиш?.

И ти както много правилно подчертава Радо и както винаги правиш, се смълча, но пък мекотело от агитката ви докладва коментара ми, модерацията го изтри, а аз изтрих твоя като подигравка към тях!

Та така и сега изсмукваш от пръстите си!
Повтарям троленето ти:
vencivaleri1951 написа:
В Китай например съдебният испълнител не може да запорира единственото жилище. Не може да запорира и отнема от доходите ти , ако остатъкът не може да покрие жизните потребности на длъжника , а и неговото семейство.

И хайде да се опиташ поне да ни убедиш, че си прав, а след това аз отново ще те направя смешен и ще покажа какъв трол си.
Ще го направя отново на базата на цитиране на част от китайските закони, а не на тролски измислици като теб!

Пък после не само ще си поговорим за онези 60% необслужваеми кредити в Русия в настоящите дни на нейни "победи", а аз специално ще дам методи за продължаване на плащания от страна на напусналите "великая" и "могучая" несъгласни със случващото се в нея, но държащи на Честта си руснаци, нескъсващи със задълженията си там.
Практически доказани, работещи и най-вече изгодни икономически методи!
Защото откъде да знае икономическата ти семка, че в момента руските банки работят с 200$ комисионна при такъв превод от чужбина!
Ама $ е шума, нали?!
"Шума", с която продължава държавния рекет не само спрямо руския Бизнес, а и спрямо руския Народ! Особено емигриращия!
цитирай
6. getmans1 - ДО - ком. 5. starforlife - ~ 13:05
04.08.2022 14:19
СТАР, по едно време му се връзвах на приказките, после се ядосвах, присмивах а вече го съжалявам заради доводите на които се обосновава.
... Отделно, той абсолютно не си дава сметка, че аз съм в пъти по-близо до реалният живот.
цитирай
7. getmans1 - Я, гледай ти ... И тук вършала метла ... само ще преместя тук един коментар макар, че вече сигурност в блог.бг - нет
04.08.2022 18:46
ТУКА НАДА МАЛКО ДЕЛИОРМАНСКА ЯСНОТА;

Случаят описан в постинга е част от статия на ВЗГЛЯД.РУ
Тази статия я има в БЛИЦ или по-точно, в Блиц е опосано само УЖ казаното от украинският боец т.е. цитираното от автора на блога.

Преди час аз прочетох статията във ВЗГЛЯД;
... където депутат от ДНР Владислав Бердячевски разказва, че предстои падането на с. Пески, разказва за жесток обстрел от руска страна и в подкрепа цитира „ФБ страница на боеца„. И в интерес на истината там е по-подробна, за артилерийска подкрепа от украинска страна само с две минохвъргачки и с още една случка с загинал другар „описана„ от боеца.

Слагам някои думи в кавички защото тази статия завършва така;

- цитирам, „Ранее официальный представитель Минобороны генерал-лейтенант Игорь Конашенков сообщал, что украинская артиллерия обстреляла батальон 56-й бригады ВСУ, после чего он был практически ликвидирован. Эти боевые действия проходили у населенного пункта Пески. „

Когато реших все пак да коментирам с отвращение естествено тази статия беше изчезнала и на нейно място същото но без разказа на депутата, ето я;

https://vz.ru/news/2022/8/2/1170680.html

Проверих и страницата на ВЗГЛЯД за УКРАЙНА - няма я,

Сега ще припомня на домакина, че когато на него нещо казано като укор към Русия винаги казва „Първата жертва на войната е истината... „

Вие си правете изводите ... а, аз ще си „нося позора„ и Фереджето АКО СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СЪМ СЕ МЕТНАЛ НА АМБРАЗУРАТА ... знае се защо.
Постинг: Вик на отчаяние!!! По никакъв друг начин не може
Автор на постинга: vencivaleri1951

Редактирай | Изтрий
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074220
Постинги: 2742
Коментари: 26499
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031