Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2022 19:33 - Островът на свободата или ... на лъжата
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 704 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2022 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                    .....

                                                                               ???

                                                                  ПРОСТО, ЕДНО МНЕНИЕ


                                                    Куба: Диктатурата и лъжата за блокадата
  • imageАЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
  • 30 ЮЛИ, 2021
  • АНАЛИЗИ, ЛАТИНСКА АМЕРИКА, ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА
  • https://voinaimir.info/2021/07/cuba-communist-dictatorship/
 

Снимка: Metin Ozer, Unsplash

Куба е диктатура, която си служи с терор и пропаганда, за да потиска гражданите си. Гражданите биват затваряни, биват лишавани от основните си човешки права, заглушавани са, а семействата на преследваните също биват подлагани на заплахи. Прилаганите от режима практики на постоянно незаконно задържане, персоналното съсипване на политически дисиденти, и ограничаване на основни човешки права нямат нищо общо с каквито и да е блокада или ембарго, а са изцяло продукт на тоталитарната комунистическа диктатура, пише за Mises.org Даниел Лакал (Daniel Lacalle).
 

Цялата пропаганда, целяща да оправдае кубинската диктатура, се основава на две лъжи: несъществуващата „блокада“, и предполагаемо отличното „обществено здравеопазване“.

Куба страда от една единствена блокада: тази на диктатурата против населението, която ограничава вноса на хранителни стоки, медикаменти, използването на интернет, и свободата на пътуване. Доказателствата са видими тази седмица, когато режимът „временно вдигна“ ограниченията за внос на хранителни стоки и медикаменти.

Лесно е да се срине лъжата за тъй нареченото отлично кубинско обществено здравеопазване. Просто трябва да отидете до Куба, и да го видите.

Здравеопазването, с което режимът така се хвали, е провалена и разпадаща се система, която осигурява качествени услуги единствено за богати чужденци и за лидерите на режима. Куба разполага с „най-скъпото безплатно здравеопазване на света“, както е научил авторът на оригиналния материал от местните.


Митът за качеството на кубинското здравеопазване е оборван многократно. Marнa Werlau от НПО-то Archivo Cuba (Кубинският Архив), обяснява, че „здравеопазването в Куба е ужасно за обикновените граждани.
Съществува апартейд, който благоприятства управляващия елит и чужденци, които плащат в щатски долари“, и е показано, че „на кубинското здравеопазване липсват прозрачност и капацитет“. Политиките на страната по здравеопазване не само не дават добри резултати, но и ограничават основните права на пациентите; „това едва ли е модел за следване“.
 

Всеки, който пътува до Куба, може да се увери, че често повтаряният мит, че „няма недохранени деца“, както някои твърдят, че UNICEF демонстрира, е лъжа, която само замаскира режим, който продължава да използва купонна система и мизерия като средства, с които да държи населението под ботуша си.

Все пак, от UNICEF никога не са твърдяли, че Куба е сложила край на недохранването сред децата, а че „децата с поднормено тегло са паднали до 4%“, рекорд, който е бил задминат от Коста Рика и Чили например, където е достигнат 1%. Следене на напредъка по детското и майчинското недохранване: приоритет за оцеляване и развитие (UNICEF, Ноември 2009, стр. 102 и нататък), ясно показва как други държави значително изпреварват Куба в това отношение.
 

Действителната детската смъртност е двойна на официално обявената, и много по-висока, отколкото в страни като Чили и Коста Рика според проучвания (напр. „Infant Mortality in Cuba: Myth and Reality,” by Roberto M. Gonzalez).
 

Типичен изглед от успехите на командната икономика. Тринидад, Куба. Снимка: L’odyssйe Belle ,Unsplash

Митът за блокадата е още по-смехотворен. Несъществуващата блокада също е лъжа, която служи за оправдаване на диктатурата.
 

Външнотърговският обмен на Куба е 27% от БВП през 2020, в сравнение с Бразилия, за която е 32%. Кубинският износ е 14.5% от БВП, в сравнение с бразилския 16%, по данни на Световната Банка.
 

САЩ е деветият най-голям търговски партньор на Куба по обем, или 3% от вноса. Куба има повече от 27 двустранни споразумения с повече от 90 страни, и изнася до Канада (22% от износа), Китай (21% от износа), Венецуела (13% от износа), Испания (11% от износа), Нидерландия (7% от износа), Германия, Белгия, Швейцария, Кипър (по 2% от износа за всяка), и Франция (1% от износа), измежду други. Данните по държави можете да видите в официалната кубинска статистика.
 

Износът на хранителни стоки и земеделска продукция от САЩ за Куба се е увеличил със 74.7% през март 2021, или 54.3% на годишна база, по данни на правителството на САЩ за американската търговия с Куба.
 

От своя страна Куба през 2020 внася от Венецуела, Китай, Испания, Русия, Мексико, Италия, Аржентина, Бразилия, САЩ и Германия, както и от други страни, някои от които в локдаун.

Единственото, което действа върху Куба е ембарго върху тези стоки, които диктаторският режим използва за военни цели.
 

Това, което левите крият за ембаргото: ембаргото е въведено през 1958 г. при режима на Фулхенсио Батиста за ограничаване на търговията с оръжие. Ембаргото на износни стоки от САЩ от 1960 г. не включва хранителни стоки и медикаменти. От 2000 г. насам не действа никакво ембарго за износ на хранителни стоки и медикаменти от САЩ за Куба.
 

Повече от 90 северноамерикански мултинационални компании изнасят за Куба от 2001. От 2014 г. 60 северноамерикански компании работят директно в Куба.
 

Куба изнася стоки за $14.9 млн. и внася стоки за $176.8 млн. за и от САЩ през 2020 според щатския департамент. Вносът и износът с Китай също са от особено значение.
 

САЩ е най-големият търговски партньор за внос на хранителни стоки и земеделска продукция за Куба според щатския департамент, като износът на тези стоки от САЩ за Куба е бил $220.5 млн. през 2018. САЩ също е голям доставчик на хуманитарни помощи за Куба, включително медикаменти и медицински продукти с обща стойност $275.9 млн. през 2018. Паричните преводи от кубинци в САЩ са в размер на $3.5 млрд. през 2017, и представляват най-големия външен приток на финанси за режима.
 

Това, което действително е унищожило Куба, е комунизмът. Един разрушителен и прахоснически диктаторски режим.

Режимът на Кастро е машина за пилеене на субсидии. Поглъща помощи от СССР между 1960 и 1990 г. в размер на 6 плана „Маршал“, и не успява да подобри икономическия си растеж, или да използва тези огромни субсидии, за да подобри производителността си.

За периода от 1960 до 1990 г. Куба получава $65 млрд. само от СССР, като това не включва помощите от други социалистически страни.

Кубинската диктатура е пропиляла субсидии и помощи и от Китай, пост-съветска Русия и Венецуела.

Само за кубинската медицинска програма Misiуn Barrio Adentro хаванската диктатура получава $120 млрд. за период от 16 години, официална цифра, обявена от Николас Мадуро през 2019, и потвърдена от Хулио Гарсия, кубински представител във Венецуела.
 

Куба получава още пари от Венецуела за други мисии, продажби на електроцентрали, пренасочване на внос на хранителни стоки, и дори за продажба на милиони крушки.
 

За последните 18 години Китай е опростил близо $5 млрд. дълг на Куба, почти половината от общия дълг, който е опростил на търговските си партньори. Разбира се, търговията с Китай е намаляла заради постоянни неплащания на задължения от страна на диктаторския режим.
 

Русия е дарила милиарди долара на Куба посредством световната хранителна програма (WFP) и отмяна на 90% от дълга към Русия (2014), около $25.8 млрд.
 

Култът към Че Гевара в страната е силен, въпреки последствията от неговите действия за живота на хората. Снимка: Vince Gx ,Unsplash

Само за периода 2011 до 2014 Мексико, Япония, Китай и Русия освобождават кубинския режим от $40 млрд. дълг, което представлява 50% от настоящия БВП на Куба според Форбс.

Кредиторите от Парижкия клуб през 2015 г. също отменят $8.5 млрд. дълг.
 

Кубинската диктатура продължава да прави едно и също: взима заеми, пилее пари, докарва населението си до просешка тояга, и изпада в несъстоятелност и неспособност да си обслужва задълженията, след което се оплаква от несъществуваща „блокада“.
 

Като включим дарения, отмяна на дългове, и финансова подкрепа, Русия, Китай, Венецуела, и кубинските основни търговски партньори са предоставили на кубинската диктатура финансова подкрепа и дарения в размер на $200 млрд. за последните 16 години.
 

Въпреки всичко това, и с монетарна политика също толкова деструктивна, колкото на Венецуела, с печатане на кубински песоси без стойност или търсене за тях, при пилеене на резервите, които получава, инфлацията за 2021 ще достигне 500% според Ройтерс.
 

Какво е направила кубинската диктатура с всичките тези пари? Пропиляла ги е, докато обрича кубинския народ на мизерия.

Куба има ниво на бедност, което според независими изчислени достига 50%. Според данни на ONEI (Oficina Nacional de Estadнsticas e Informaciуn) 35.6% от трудоспособното население е безработно или е заето в недостатъчно квалифицирани професии за нивото си на образование.

Финансовото и икономическо бедствие сваля позицията на страната според индекса на човешко развитие от 73 място до последните места в света.
 

                                                        Кое е това, което е унищожило Куба?

                                                Комунизмът, а не несъществуващата блокада.
 

                                              Можете да дискутирате и във форума Война и Мир


                                                                                  ... 



Гласувай:
2



1. getmans1 - ЕТО ВИ ВИНОВНИКА, ....
09.08.2022 19:46
За „Война и мир“
Кой стои зад блога "Война и мир"?
Непрекъснато ни залива псевдо-наука, псевдо-история, в обществото ни процъфтява краен и безумен социализъм, комунизъм , необоснован национализъм и всякакви вредни възгледи. Всичко това е обилно гарнирано с абсолютно непознаване на реалната история и на фактите. И понеже вярваме в девиза „Кой ако не аз, кога ако не сега“, тази образователна по своята същност инициатива бе създадена.

„Война и мир“ започна като фейсбук страница на 1 април 2016 г., кръстена на романа на Лев Толстой. Целта бе чисто и просто да се популяризира българската история, както и историята по принцип. С над 5000 харесвания за шест месеца и средно по 120 000 души достигнати всяка седмица (колкото е тиражът на един вестник), през октомври 2016 г. бе ясно, че е дошъл моментът за следващата крачка – а именно, създаване на сайт. Първоначално това бе личен блог на Георги Драганов, но много скоро голяма част от публикуваните материали започнаха да са както на други автори, така и на гост автори.

Войната е най-лошото нещо, което може да сполети едно общество. Разрушения, смърт, мъчения, изнасилвания, етнически прочиствания, тя изкарва най-лошото в човешкия характер. Същевременно, тя показва и човешкото благородство, приятелство, смиреност. Войната често е помагала и за научни открития.

Мирът е най-доброто възможно състояние, но пък понякога прекаленото желание за мир води до много по-пагубни войни, до леност, до деградация на обществото и загуба на неговите качества.

Тук ще бъдат публикувани откъси от книги, статии, снимки и картини на историческа, икономическа и политическа теми, без да се изпада в злободневни нападки към този или онзи политик или партия. Платформата подкрепя свободата на словото в абсолютен смисъл, включително и политически некоректни мнения, включително и обидни мнения, включително и публикации, които други медии не биха публикували или свалят. Искрено вярваме, че само с дискусия може да се достигне до реално решение на всеки един проблем, а цензурата винаги е контрапродуктивна.

И така, благодарим, че четете това! Очаквайте редовно нови публикации за историята на България и света, както и коментари за икономика, политика и култура. Нека превърнем българския интернет в едно по-добро място.

цитирай
2. vmir - Колкото по-силно фактите противоречат на бот Венцо,
09.08.2022 19:56
толкова по-зле за фактите. Противоречието с фактите е мярка за трудовата активност на бот Венцо. Ако социализмът не беше фалирал, бот Венцо сега да беше герой на социалистическия труд.
цитирай
3. getmans1 - И да се разберем най-на краищата,...
09.08.2022 20:17
... И това, "И лошо време настана, всеки пише, никой не чете" Е МНОГО ВЯРНО но не го търсете при getmans1 - ЧЕ НЕ ВИ Е, Къдринка Къдринова при Волгин ако и, че „гетьо от делиормана„


Американско-кубинският търговско-икономически съвет се фокусира върху въпроси, включително законодателството на Съединените щати и правителствените разпоредби на Съединените щати, свързани с търговски дейности в Република Куба от базирани в Съединените щати компании и пътувания до Република Куба от представители на Съединените щати- базирани бизнеси.

ИКОНОМИЧЕСКОТО ОКО НА КУБА© , публикувано от организацията, има читателска аудитория, включваща висши ръководители на базирани в Съединените щати компании, висши ръководители на компании, базирани извън Съединените щати, държавни служители (САЩ, Република Куба , и други страни), организации и журналисти от вестници, списания, телевизия и радио от цял ​​свят. ИКОНОМИЧЕСКОТО ОКО НА КУБА © е една от публикациите с най-широко разпространение относно Република Куба.

https://www.cubatrade.org/
цитирай
4. getmans1 - Колкото по-силно фактите проти...
09.08.2022 20:24
vmir написа:
Колкото по-силно фактите противоречат на бот Венцо,
толкова по-зле за фактите. Противоречието с фактите е мярка за трудовата активност на бот Венцо. Ако социализмът не беше фалирал, бот Венцо сега да беше герой на социалистическия труд.


... Взе да ми писва от блогарски аФторитети, да знаеш ... Е, можеш да видиш, 5 постинга за „Руският език в Украйна„ пуснах и каква дискусия стана - аФторитети блогви.НЕТ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6079641
Постинги: 2743
Коментари: 26510
Гласове: 9637
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031