Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 12:48 - Самодостатъчная ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 865 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 12.08.2022 12:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                 .....

                                                       А
С НЕ РАСБИРАА, АС В ШОООК,

                                                           ... НАПРАВО СЪМ ШАШКАХ..

                                                            /
както рекла една нашенка /

                                                       Руският бюджет е пред колапс

     Приходите дори от нефт и газ спадат драматично, а руснаците бързо обедняват

12 Авг. 2022 3 554   image

Газовата война с Европа, проблемите в икономиката и сривът на рублата нанасят тежък удар на руския бюджет. Към края на юли федералната хазна отчете рязък спад на постъпленията от ключови данъци, а общите приходи са се съкратили с 26% за година. Това показват данните на министерството на финансите, цитирани от Moscow Times(link is external).

Въпреки високите цени и стабилния износ на нефт, приходите в бюджета по това перо са спаднали с 22% до 771 млрд.рубли. Отразява се и затварянето на "газовото кранче" към европейските страни, заради което експортът на "Газпром" падна до нивата от началото на 1980-те години. В бюджета са постъпили само 57,3 млрд. рубли от експортни такси за газ. За сравнение - през юни приходите по това перо са били 217,4 млрд. рубли, през май — 199 млрд. рубли, през април — 234 млрд. рубли.

Драматично е положението и с ДДС - там постъпленията са с 40% по-малко в сравнение с миналата година. Приходите от акцизи са паднали с 26%, от данък печалба - с 32%. Опитите да се преодолее дефицитът с паралелен внос не са се увенчали с успех - постъпленията от данъците върху вноса са паднали с 60%, а от акциз - с 44%.

 

"Приходите извън тези от нефт и газ са много ударени от санкциите. Цели отрасли в страната са напълно спрели - от производството на автомобили до металургията. Само 1/5 от вноса е възстановен, а икономическият спад се ускорява - 2,8% през април, 4,3% през май, 4,9% през юни", коментира икономистът от "Райфайзенбанк" Станислав Мурашов.

Въпреки че приходите падат драстично, правителството е увеличило разходите със 17%. В резултат на това в хазната се образува дефицит от 892 млрд. рубли или 33% от месечния бюджет. И това е само началото. МФ отчете, че е получило заявки за допълнително финансиране от различни ведомства на стойност 5 трилиона рубли.

Руската статистика също отчете драматични проблеми в покупателната способност на руснаците. Макар че номинално доходите на населението са спаднали само с 0,8%, с тях могат да се купят много по-малко продукти и обедняването е на нива, които статистиката не е отчитала от 10 години. Способността на руснаците да купят с доходите си основни продукти като ориз, брашно, черен и бял хляб, маргарин и масло е на рекордно ниско ниво за цялата история на наблюдение на тези показатели /от 2011 г./. 22% от руснаците признават, че могат да си позволят само храна, а 8% - че и за това не им стигат парите.

Засега ситуацията на пазара на труда е стабилна - безработицата е около историческия минимум. Но това едва ли ще е за дълго, тъй като от Русия се изтеглиха хиляди чуждестранни компании, в които работят около 5 млн. души, отчетоха икономисти. Вълната от уволнения се очаква есента. "Съкращения предстоят в металургията, строителството, логистиката," предупреди министърът на икономическото развитие Максим Решетников.

"В тези условия управляващите имат един изход - девалвация на рублата. Заради ситуацията с курса бюджетът губи значителна част от приходите си, а това не е в интерес на властта", смята икономистът от "Русс-Инвест" Александър Арутюнян.

След разхлабването на ограниченията за валутни операции и рязкото укрепване на рублата, през юли физическите лица са купили на борсата валута за рекордните 237,1 млрд. рубли. Покупките са основно през банки, които могат да превеждат средства в чужбина, отчете ЦБ на Русия. И макар че хората са купили около $4 млрд. долара, обемът на валутата по техните сметки не само не се увеличава, но и намалява с $3 млрд. "Това показва мащабен износ на валута в чужбина" коментира Егор Сусин от Private Banking. За месец хората са изнесли в чужбина около $7 млрд., или над $1,5 млрд. на седмица.

Централната банка на Русия позволи износ на валута, защото трябваше да се бори с рязкото укрепване на рублата, което удари по приходите в бюджета и по износителите на нефт и газ. Тя понижи основната лихва, отмени строгите ограничения за задължителна продажба на валута на борсата и постепенно вдигна лимита за износ на средства по сметки в чужбина: от $5000 на месец през март,  $10 000 - през април, $50 000 - през май, $150 000 - през юни, до $1 млн през юли. "Това доведе до ръст в търсенето на валута и спад в рублата - за изминалия месец рублата падна с 20% спрямо долара", отбелязва Сусин.

Не е известно колко валута е останала по сметките на руснаците в Русия. ЦБ престана да публикува тази статистика след началото на войната. Преди нахлуването в Украйна руснаците имаха в банки $90 млрд. $18 млрд. от които успяха да изтеглят в края на февруари и началото на март, преди ЦБ да въведе ограничения.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

...



Гласувай:
2



1. getmans1 - Всичко е наред има паритет...
12.08.2022 12:55
Путин продава Русия за рубли - русначето купува доларЕ..

цитирай
2. morskipesni - Де, де- запри ся.
12.08.2022 15:07
не друг, а ти 'рантутиш мънгоджере, и те дерат с вноски за НАТО. Ще видиш откъде излиза бялото мишче. Мен не ме мисли, аз съм шен и НИЩО не плащам на БГ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6141406
Постинги: 2777
Коментари: 26683
Гласове: 9697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930