Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2022 13:02 - Нищо ново под слънцето ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 859 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2022 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                 .....

                                     Истинските българи, борци за независима България

Безмилостния сатирик и опълченец на Шипка, идеолог и водач на патриотическите дружини (заедно със Захари Стоянов) "България за себе си" - Димитър Петков във вестник "Независима България"!
Източник - Строители на съвременна България (том III) - Симеон Радев

Докато Захарий Стоянов полемизираше с руските вестници, неговият неразделен другар Д. Петков се разправяше в „Независима България" преимуществено с руския цар.

Откакто бе станал разривът с Русия, той неведнъж беше писал против него, но в пределите, допуснати от цензурата. Когато се възстанови свободата на печата, неговите нападки станаха безогледни. Той, както вече посочихме, събираше в своя малък вестник какво се носеше в чужбина срещу Александра III, че застрелял един от генералите си, че удушил своя градинар, че хвърлил жена си от стълбите...
На 13 декември 1886 г., в една статия под наслов „Руския цар убийца!" той го обвиняваше, според някои баснословни слухове в Европа, че убил с револвер германския военен аташе. Това бяха чисти изстъпления на перото.

Но имаше в писаното от Петкова и проникновения, които сега напълно потвърдяват новите документи. Удивително нещо, той необразован, едва стигнал до грамотност българин, беше дошел за Александра III, от преценка на неговата политика, до същите заключения, каквито меродавни хора в Петербург бяха извлекли от своите наблюдения върху неговата личност. Петков в 1886 г. пишеше за руския самодържец в ,,Независима България" rope-долу това, което фон Бюлов, управляющ германското посолство в Петербург, пишеше в своите най-доверителни рапорти.

,,Отдавна позагатнахме, казваше нашия самооформил се публицист, че сегашния руски цар е умствено разстроен и че то е една от причините, дето руската политика от три-четири години стана толкова смешна и лудешка.„

Разбира се това не можеше да се говори открито по разни съображения, но от поведението, което тоя цар държеше спрямо България, и Действията, които вършеше, бе ясно, че тук пипа лудничава ръка." Като най-голямо доказателство за умственото неравновесие на Александра III, Петков привеждаше незабравимите приключения на неговия пратеник в България генерал Каулбарс.

,,Читателите трябва да знаят, пишеше той, че Каулбарс е получавал заповед не от Гирса и правителството, а лично от царят. Ето защо неговите действия бяха толкова лудничави и башибозушки".

После добавяше:

,,И нас искат да хвърлят в ноктите на тая лудничава личност! Не стигало сто милиона народ да се изтезава и мъчи, ами трябвало още и нашия нещастен народец да тегли..."

Оттогава Петков не престана да сочи на руския цар като на виновник за изпитанията на младото българско княжество. И когато избухнаха метежите, върху него той съсредоточи своята ярост.

На 24-и февруари например бележеше:

,,Успя той да види брат срещу брата да стрелят, баща синът си да убива, синове срещу бащите си да стрелят, успя да види по улиците жертви, убити с неговите пари и от неговите шпиони, сполучи да потопи своя отровен залък и в българска кръв. Да, не друг някой, не турци и немци, а там в студения ceвep, в Гатчино, обитава виновникът на всичкото кръвопролитие. Ако царят да не беше толкова жесток към малката България нямаше да има ранени и убити по русенските улици, нямаше да има съд, осъждане и прострелвания. Но има Господ и за България....„

По онова време името на руския цар се споменаваше на преноса във всичките български църкви. Петков люто въставаше, подир метежите, срещу тоя обичай:

,,За бога и за света Богородица - какво добро сме видели ние от тоя цар, за да ни бъде толкова мил, щото да му кадим тамян и по черквите си?"

Както Захарий, и той напомняше незабравимата болка - как в Русия се подиграли „подло и безчеловечно" с княз Александра.

"Първо, оскърбиха и го унизиха като разбойник като го отчислиха (от списъка, на руските войски; второ, дадоха приказа по своите войници да му се не споменава името княз); трето, казаха на тия вестници да пишат, че той е ,,прахвест", „разбойник” (!), „хайдутин" и пр. и пр.; четвърто, подкупиха хора, които го извлекоха хайдушки от палата му и го занесоха в Русия да се подиграват с него като с уличен багабонтин."

Най-сетне Петков изваждаше друго едно жестоко оплакване:

„Пето и последно: извадиха документи уж от Царската библиотека, с които доказваха (в „Исторически вестник"), че бащата на нашия княз е бил берберин, а майка му циганка... След всичко направено от Русия против българския първоизбраник, българските владици и попове как смеели да се молят за виновника на тия поругания, Александър III? То е възмутително и подло да се слави в нашите черкви онзи, който напои русенските улици с кръв, който разплака толкова бащи и майки, който копае гроб на България. Калугерите и поповете, които вършат това, заслужават обесване. Какво е това? Руския цар копае гроб на България, а нашите калугери викат от черквите: „Да го поживи бог". - Да го поживи бог него вдън земя".


Тия викове на негодувание, тия проклятия наивни на врачка, свършваха с едно предупреждение към Св. синод:

„Обръщаме вниманието комуто се следва да прекрати това безобразие, защото един ден ще чуем, че някой поп или владика е изнесен от олтаря на тарга."

Думи ненапразни като се има предвид бурното време и участта, която не много по-късно постигна Климента Търновски.

„Читателите трябва да знаят, пишеше „Независима България", че русите говорят за окупация, само за свое утешение. Никаква окупация обаче те не могат да направят, защото ще бъдат разгърмени от Европа, която отдавна се въоръжава. Положението на Русия е тъй шаткаво, щото по-скоро тя ще има вътре революция отколкото да посмее да мисли за окупация на България. Впрочем що да говорим? Всеки се е убедил вече, че Русия не може да ни направи нищо и че тя мисли само със слъгване да ни присвои".

image                                                                                           ...



Гласувай:
0



1. getmans1 - morskipesni - ЩЕ ТЕ ТРИЯ ДОРИ И БЕЗ ДА ...
16.08.2022 13:26
morskipesni - ЩЕ ТЕ ТРИЯ ДОРИ И БЕЗ ДА ТЕ ЧЕТА така, че не си прави труда
цитирай
2. starforlife - Ами, Радо, първо като си рекъл, та да кажа на МорскиПръдни, че този път пък аз го изтрих!
16.08.2022 17:08
Е... Прочетох идиотския му коментар и мога да му кажа, че
цитирай
3. getmans1 - Заптисвайте, трийте, горете- и ...
16.08.2022 18:07
morskipesni написа:
Заптисвайте, трийте, горете- и слънцето под похлупак ако може, ще турите:)))))


По изключение ти отговарям, ... в думата демокрация има значение в изказа съдържание а какво има в твоите коментари, а? ... Механичен сбор от думи в неумел опит за ирония и разбира се, че на всеки може да се случи и да не му се получи но при теб е практика ... и никога по същество, ни-ко-га..

... Ако ти разбираш демокрацията като слободията да си плямпаш както ти се харесва в моят блог, то явно си сбъркал адреса.
Като следствие от всичко това, аз не си правя труда не само да ти го„връщам а, И ДА ПОСЕЩАВАМ БЛОГА ТИ.

... ТАКА ЧЕ, понеже от намеци не разбираш, от игнориране също а упорито си следваш отъпканата си пътечка, така ще е...

цитирай
4. getmans1 - Е. . . Прочетох идиотския му коме...
16.08.2022 18:11
starforlife написа:
Е... Прочетох идиотския му коментар и мога да му кажа, че


... ЗЪЙБИГО ... Изтрих му коментара защото за минути след пускането на този постнг беше го написал ... по-малко от 5 мин. ... явно дори не го прочел . мернах само Русия и Германия ... това ми беше предостатъчно

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6143573
Постинги: 2778
Коментари: 26684
Гласове: 9698
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930