Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2022 10:37 - - Гергиев, умната Русия или още по-вредната ... Русия - 2 част
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 257 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.08.2022 11:55


                                                                                 .....

                     Писателят Прилепин призовава за прочистване на руския културен свят

Романистът и депутат националист е създал група в парламента, за да насърчи осъждането на творци, които се противопоставят на войната

Еманюел Гринспан,
в. "Монд"19 август 2022 г.,
20:00 ч.последна редакция 19 август 2022 г., 20:00 ч.

image

Захар Прилепин. Снимка Уикипедия

Лоши времена за руските артисти. Разкъсвани между бягство в чужбина и „вътрешно изгнание“ (мълчание), сега те са обект на лов на вещици, воден от малка група техни колеги. Писателят и политик ултранационалист Захар Прилепин сформира в началото на август мозъчен тръст в руския парламент, целящ да изключи от културния живот творци, които не подкрепят войната, "специалната военна операция" според официалната терминология, в Украйна. Колективът се нарича ГРАД (Група за разследване на антируската дейност) в областта на културата. Съкращението означава "градушка" на руски, но преди всичко днес напомня за известните залпови ракетни установки на руската армия, които опустошават градовете в Южна и Източна Украйна.

Първото заседание на ГРАД се проведе на 3 август в Думата, долната камара на парламента. На дневен ред: "прочистване на културното пространство" от всички лица, които активно или пасивно не са подкрепили руската военна инвазия в Украйна след 24 февруари.

Инициативата беше разпространена от руските медии, тъй като е насочена към много популярни фигури като комика Иван Ургант и рок групата Би-2, но също така и директора на Болшой театър Владимир Урин. В сайта на ГРАД се посочва, че основната му цел е да „идентифицира основните механизми за осъществяване на чуждо влияние и антидържавна дейност в областта на културата“. По-конкретно, той от няколко дни приканва към онлайн разобличаване на „[антируските] агенти и техните съучастници“.

Списък от 150 „агенти“

В крайна сметка групата публикува списък от около 150 „агенти“, включително много литературни и филмови личности, както и няколко журналисти и високопоставени служители. ГРАД предлага на своите цели единствен изход: „професионалистите, които желаят да бъдат премахнати от списъка, могат да го постигнат, като изразят публично своята подкрепа“ за руската армия и войната в Украйна.

След медийното ехо, предизвикано от тази офанзива в руския културен свят, всекидневникът “Ведомости” потвърди на 14 август, че Захар Прилепин иска да се кандидатира на президентските избори през 2024 г. Вестникът цитира източници от президентската администрация, известна с това, че строго контролира руската политическа система. Прилепин отрича, твърдейки, че настоящите му цели са „връщането на Киев в лоното на Русия“ и „деокупацията на руската култура“.

Избран за депутат през 2020 г., за зам.-председател на партията „Справедлива Русия-Патриоти-За истината“, 47-годишният Прилепин за първи път стана известен с романите си, описващи вселената на крайно насилие и социална несправедливост, в която се развива руската провинциална младеж. Благодарение на подкрепата на писателя Едуард Лимонов, провокатор и основател на Национал-болшевишката партия, неговата проза се радва на уважение в Русия през първите десетилетия на този век, но и в чужбина, където романът му “Санкя” (“Санькя”) (2006) е преведен на единадесет езика, включително френски (Actes Sud, 2009). През 2016 г. той твърди, че се е сражавал с оръжие в ръка срещу украинските сили в Донбас и говори само с пламенни думи за Владимир Путин. Трескав в изказа си и вечно развълнуван, превърналият се в политик писател предизвиква спорове дори в националистическия лагер.

„Прилепин и Алексей Беляев-Гинтовт (идеологически ангажиран художник плакатист) са ултрамалцинство в руската културна сфера”, казва експертът по съвременно руско изкуство Андрей Ерофеев. “Това са предимно персонажи, които са се провалили като творци. Те се опитват да пробият чрез радикализъм, като смятат, че така ще оставят следа там, където изкуството им не е оставило. Но те са опасни, защото насърчават доносничеството”.

image Време на доноси

 

Най-видимата мишена на ГРАД, комикът Иван Ургант, от еврейски произход, отговаря, като съветва г-н Прилепин и неговите съюзници да изяснят своите цели и методи, като се преименуват на „Група за откриване на враговете на нашето общество“ (ГОВНО), нов акроним, който образува думата "лайно" на руски. Що се отнася до метода, той предлага преследване на членове на семействата на „врагове на народа“, пряка алюзия към сталинските чистки. Иван Ургант, който публично разкритикува нахлуването в Украйна в края на февруари, незабавно спря изключително популярното си седмично шоу от Първи канал, водещият руски телевизионен канал. Скоро след това емигрира в Израел.

"Военна цензура"

Присмехът обаче не е доминиращата реакция към тази форма на маккартизъм, насърчавана от ГРАД.

„Всичко това би било смешно, ако не беше истина и не предизвикваше преки връзки с миналото”, пише изкуствоведката Ирина Мак в колонка, публикувана от сайта Republic.ru. „За мен и за хората в света на изкуството, които не подкрепят войната, това е катастрофа и директно завръщане в Съветския съюз“, обяснява руската художничка Катя Муромцева, която живее от година в САЩ.

„Лично аз, продължава тя, не мога да си представя да продължа артистичната си кариера в Русия, където изразяването на алтернативни мнения е станало невъзможно и където свободата на изразяване е изчезнала. Мисля, че е важно да продължим да говорим за антивоенни проекти, направени от руски художници. Например моята поредица „Жени в черно срещу войната“ сега е изложена в Япония. Ние даряваме приходите от продажбите на украинци, които са били принудени да напуснат страната си”.

За художничката Анна Ротаенко, която е в Европа и е прекъснала всички връзки с руските институции, инициативата ГРАД е сигнал за „смъртта на културната политика в Русия“.

„Но най-сериозната, обяснява тя, е военната цензура, която преобладава навсякъде от началото на войната и която съществува преди Прилепин. Артистите, които остават в Русия, са принудени да действат и да се изразяват анонимно и тайно, в противен случай са осигурени репресии”.

Московският изкуствовед и издател Екатерина Вагнер не си прави илюзии относно истинската мотивация на ГРАД и Захар Прилепин и заклеймява тяхното „желание да завземат публични бюджети за култура – ​​било за тяхна пряка изгода, било за тази на техните приятели. И въпреки тревожната ситуация, в която се намират много руски артисти, тя все още намира причина да се надява.

„Много е тъжно, но от друга страна го виждам като знак на надежда. Ако режимът третира хора като театрални мениджъри или рок певци като реална заплаха за съществуването си, това означава, че той остро чувства собствената си слабост”.





Гласувай:
1



1. getmans1 - Във вчерашният постинг нещата д...
20.08.2022 11:00
Във вчерашният постинг нещата доволно се разводниха и то, от най-загриженият за руската култура... И причината за разводняването е доволно позната, и не е загрижеността за РУСКОТО то, РУСКОТО е просто лицемерно прикритие за ставащото в „толямото кьоше„ на Евразия.

Иначе на какво друго виждано вече е това образование наречено ГРАД - (Група за разследване на антируската дейност) в областта на културата, било е при при нацизма, актуално е било и при комунизма.

Лично на мен ми допада, ГОВНО - „Група за откриване на враговете на нашето общество“.
Някак си по-креативно ми звучи за случая нищо, че на лицемерите ще им прозвучи не литературно и просташки ..
цитирай
2. morskipesni - Изчиства се.. боклука, измита се гюбрето, пуска се водата.
21.08.2022 10:29
Иде мир, траен СВЕТОВЕН мир! Гангстерът САЩ се спихва- изгрява слънце (фиеста).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6139924
Постинги: 2776
Коментари: 26679
Гласове: 9696
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930