Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2023 18:01 - © Ко ша прайм ся? II
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 3114 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 23.05.2023 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.05.2023г.

… Продължение от предния постинг …
     Въпрос : Значи не смятате, че САЩ и техните съюзници ще успеят да "разклатят" ситуацията?
С. В. Лавров :
Те го искат и активно го правят. Знам, че казват на арменците (имаме такава информация), те казват, елате при нас, изгонете руснаците от вашата територия, както и граничарите, премахнете военната база, американците ще помогнат за гарантиране на сигурността. Откровена провокация. Това също не е дипломация.
Вие започнахте интервюто с въпроса : къде е западната дипломация? Край на дипломацията. Има директен подкуп. Освен това виждаме как се държи Западът с онези, на които е залагал по някакъв начин в миналото. Те изоставиха египетския президент Хосни Мубарак, който в началото на "арабската пролет" подаде достойно оставка, не избяга, отиде в тази част на Египет, която познаваме като Шарм ел Шейх. Живял там, пенсионер. Американците позволиха на дошлите на власт Мюсюлмански братя да вкарат в съдебната зала възрастен мъж в клетка и да му се подиграват. След това се обърнахме към администрацията на президента Барак Обама. В онези години президентът на Русия Д. А. Медведев им каза, че Х. Мубарак е уважаван човек, съюзник на Съединените щати, наш приятел, винаги се опитва да заеме средна позиция, отразявайки интересите на страната си. Той му предложи да изпрати "сигнал" до "Мюсюлманските братя" да го освободят. Те трябва да слушат Б. Обама, защото той веднага подкрепи идването им на власт. Американците "отидоха в храстите" по въпроса.
Съединените щати изоставиха афганистанското ръководство, на което разчитаха по време на двадесетгодишната си окупация на страната. Това не донесе нищо друго освен разруха, вълна от тероризъм и трафик на наркотици на всички. Надявам се съвременните политици да обърнат внимание на историята и как се развиват отношенията с хегемона, който иска да се наложи в това си качество на всички.
Въпрос : Може ли украинската криза да приключи по този начин?
С. В. Лавров : Не изключвам. Политолозите пишат много за това. Прогнозите са, че всичко това ще продължи, докато американците имат нужда от това. Тези хора ще са на власт докато имат нужда от тях.
Въпрос : Позволете ми да се върна към мисълта на френския президент Е. Макрон не за факта, че сме станали васали на Китай, а за развитието на руско–китайските отношения и многократно прокламирания ни ориентир към Азиатско–тихоокеанския регион. Наистина ли се обърнахме? Ако е така, какви рискове и проблеми виждате? И в какво?
С. В. Лавров : Ние не трябва да ходим никъде. Ние сме евразийска, евро–тихоокеанска сила. Винаги сме били. От царско време. Двете глави на орела гледаха и на Изток, и на Запад.
Когато Западът беше готов за равноправно сътрудничество, се появиха светли перспективи за създаване на общо икономическо, хуманитарно пространство, общо пространство за сигурност от Атлантическия до Тихия океан. Това е чак до Тихия океан. Не е само от Урал вляво. Цялата ни страна беше отворена за равноправно сътрудничество с всеки, който е готов за това при условията на взаимно уважение и изгода.
Продължихме активно да развиваме отношенията с Изтока. Дори в най–добрите години на сътрудничество между Руската федерация и Европейския съюз. През 2001 година подписахме с Китайската народна република Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който гласи, че ние винаги ще се подкрепяме по въпроси, които са приоритетни за всяка от нашите държави. За 20–годишнината на Договора през 2021–ва година всичко това беше препотвърдено, подкрепено с допълнителен анализ, допълнителни изявления, че няма да създаваме военен съюз, но нашите отношения на многостранно, многопланово стратегическо взаимодействие и партньорство са с по–високо качество от класически военен съюз.
От 2001 година започнахме да изграждаме отношенията си, преди всичко с Китай, Индия и страните от АСЕАН. Сега казват, че "Русия е обърнала гръб на Запада". Никой не се отвърна от него. По–скоро самият Запад се обърна, стъпвайки на гърлото на своите интереси. Когато обемът на отношенията със западните страни "намаля", обективно делът на източната ни политика се увеличи. Освен това, независимо от пропорцията, абсолютният обем на отношенията с Китай достига рекордни нива. От своя страна смятам, че трябва да продължим да следваме обявения курс. Отворени сме за сътрудничество с всички.
Френският президент Е. Макрон явно се чувства безпомощен, когато вече няколко години говори за стратегическата автономия на Европейския съюз ("кукурига, но утрото не идва"). Той се чувства като васал на Съединените щати. Той се чувства неудобно от това. За което  "чест и хвала". Но той не може да направи нищо по въпроса.
В нашия случай – да. Китай е десет пъти по–голям. Той е основният ни търговски партньор, далеч пред всички останали. Но Китай е основният търговски партньор за 140 страни от почти 200 страни по света. Да, това е мощна държава, която се развива бързо, има стратегически цели, които последователно постига. Китай вижда хоризонтите на своето развитие, за разлика от тези, които имат избори на всеки две години. В US–Америка на всеки две години жертват неща от глобален характер за вътрешнополитическите си дребни "разправии".
Не трябва да мериш по себе си. Не виждаме никакви заплахи от Китай. Имаме най–близки, доверителни отношения на всички нива. Отношения на взаимно уважение и полза. Ако сред страните от западния свят такива отношения са изключителна рядкост (ако изобщо се срещат), то това не са наши проблеми.
Въпрос : Можете ли да опровергаете тезата, че "желязната завеса се спуска" (има такава аналогия) не от наша, а от отсрещната страна?
С. В. Лавров : Дори не искам да си играя с термини. Западът направи своя избор и казва, че "Русия трябва да претърпи стратегическо поражение", "трябва да се откаже от Крим", да предаде руския народ и в други части на бивша Украйна. Те са обявени за "не хора", а физическото им унищожаване е обявено за цел на сегашния режим в Киев. М. В. Подоляк наскоро заяви, че ще завземат Крим, Донбас и ще унищожат всичко руско там.
Фактът, че те ще убият руснаците – не един и двама фигури от Киев го заявяваха публично. Между другото, бившият украински посланик в Казахстан П. Ю. Врублевски също говори за това. Директно пред камерите, гледайки в обектива, той каза, че където и да са руснаците, трябва да ги убият. Това е "техният дълг" към бащите, които "не са изпълнили тази задача". Това е толкова прост, "дипломатически" език. Това е връщане към "дипломацията" по американски и украински.
Този режим убива руснаците, руската култура, руския свят във всичките му проявления, унищожава физически руските хора, които са били негови граждани. Ако именно в това Западът вижда ценностите, които сега защитава режимът на Зеленски, наречете го "завеса". Желязна, не желязна. Тази завеса може вече да е паднала, може вече да е "прищипала" нещо. Това си е техен проблем. Повече няма да разчитаме на Запада като партньор с ни най–малка степен на договаряне. Нека работим с останалия свят, който е готов за това.
Въпрос : Възможно ли е да се нанесе геополитическо поражение на ядрена сила? Почти философски въпрос.
С. В. Лавров : Всеки ден Западът "с пяна на уста" повтаря "заклинания" : "даваме на Украйна повече оръжия", "даваме ракети с голям обсег, крилати, "безкрили"; танкове", "скоро ще има самолети, но не сега, малко по–късно". "Трябва да довършим Русия".
Както каза президентът на Франция Еманюел Макрон, тази архитектура на сигурността трябва да бъде изградена по такъв начин, че Украйна да бъде най–надеждно защитена и е необходимо по някакъв начин да намери място в целия този "концерт" за "вече изтощената и обезоръжена" Руска федерация. Това отразява само едно нещо : те искат да продължат този конфликт, постоянно да повишават залозите, да ескалират това, което сега се нарича ескалация. Британците предадоха далекобойни оръжия, някои страни предават бивши съветски и перспективни модерни американски самолети. Може би не са наивни хора. Най–малкото техните военни ще трябва да обяснят на политиците, че на определен етап действието среща съпротива. Ако вдигнете летвата и повишите качеството на конфронтацията, тогава вероятно трябва да очаквате подходяща реакция, поне според законите на физиката и военното време.
Въпрос : С други думи, очаквате ли по–нататъшна ескалация?
С. В. Лавров : Не очаквам. Коментирам фактите. Тази цел е прокламирана и последователно въплъщавана "в желязото" и в други форми на "материята", от която са съвременните оръжия.
Въпрос : Завършвайки разговора, искам да разбера нашия министър, началника на външнополитическото ведомство, който дълго време ръководи този курс. Къде намирате сили? Такъв често срещан въпрос. Чух, че понякога изпълнявате песни в бард клуба.
С. В. Лавров : Няма бард клуб. Написах някои текстове за рождени дни и други годишнини от личния живот на мои приятели. Понякога го правя с приятелите си.
Въпрос : Имате ли любими композитори?
С. В. Лавров : Композитори бардове? Много, не искам да обидя никого. В. С. Висоцки, Б. Ш. Окуджава. Ю. И. Визбор, А. М. Городницки и други. Няма да изброявам всички.
Въпрос : Трудно ли е да си министър в такава ситуация?
С. В. Лавров : Не съм мислил за това. Имам добър екип. Разчитам на тях. Всички са професионалисти. Интересно е да се работи с тях. Основното е, че често виждаме правилните резултати.
Въпрос : Надявате ли се доброто да победи злото? Искам да разбера откъде идва силата на тази вяра. Убедени ли сте в това?
С. В. Лавров : Не съм мислил за това. "Нашата кауза е справедлива" (Наше дело правое) – това вече се превърна в крилата фраза.
От какво друго черпя сили? Питахте за музика, поезия, песни.
Във връзка с Деня на победата имаше огромен брой програми, в които звучеше нашата велика музика от Великата отечествена война, посветена на историята на нашия народ и държава. На запад такива песни няма. Това също е един от факторите, които вдъхват увереност.

И сега с кого ще се заяжда Колективния Запад, след като Руската федерация не му обръща внимание? Изчерпаха се и потенциалните обекти за налагане на санкции.
Обаче парите си искаме. Европейските компания подават искове срещу "Газпром" за неустойки, като общата им сума към май 2023 година може да мине 17 милиарда долара.

https://tsargrad.tv/articles/sergej-lavrov-na-zapad-bolshe-polagatsja-ne-budem-budem-rabotat-so-vsem-ostalnym-mirom_784878

https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D1%83%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D0%BD/a-53826122
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32369028.html

https://eec.eaeunion.org/news/razvitie-vzaimodeystviya-obedineniy-eaes-shos-i-briks-obsudyat-na-eef-2023/
https://odkb-csto.org/
https://iacis.ru/deyatelnost/2023_god__god_russkogo_yazyka_v_sodruzhestve_nezavisimih_gosudarstv
https://docs.cntd.ru/document/901792686
http://static.kremlin.ru/media/events/files/ru/hkwONx0FSpUGgXPaRU3xUHRmkRneSXIR.pdf
https://www.segabg.com/hot/category-economy/evropa-iska-gazprom-17-mlrd-dolara-za-nedostaven-gaz




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - https://www.youtube.com/watch?v=layXlaTZLcs
23.05.2023 19:48
:)))
цитирай
2. mt46 - ...
23.05.2023 20:01
Не страхуй ся!...
цитирай
3. kvg55 - До 1. mileidi46
23.05.2023 21:10
Ахъм.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
23.05.2023 21:14
Как да не се страхуваш?!
Знаеш ли върху какво ще им хрумне на евроколхозните чиновници да турнат санкции?!
Току виж взели тръгнали по къщята да извземат компютри.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752078
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031