Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09 08:04 - Само за млади, зелени и дръти "Септемврийчета" ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 934 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 23.09 08:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                         * * * * * 
               "ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ ПЪРВО КАТО ТРАГЕДИЯ, ПОСЛЕ КАТО ФАРС"
                                                           /
ваш човек цитирам /

                   ... НА ТРАГЕДИИ СЕ НАГЛЕДХМЕ А У ФАРСА НЯМА НИЩО ГЕРОИЧНО 

                                             Как ампутираха Антон Страшимиров

Автор: Росен Тахов

Анализи 07:00 18.09.2019

    image

                              Подлъгани за участие в метежа и осъдени на смърт.

„Клаха народа си...“ е само половината истина

По пладне на 26 септември 1923 г. Димитров и Коларов бягат от сегашната Монтана

Есента на 1923 г. е потушен септемврийският метеж. Комунистическата пропаганда му лепна етикета „въстание“. Създаде легенди около него и го обяви за първото антифашистко на планетата. Истината е, че става въпрос за „внос на революция“.

Троцки декларира, че такова животно има. Мъдрите шопи обаче уточняват, че е ялово и не дава поколение. У нас домораслите фашисти никога не са били на власт, а въстанието винаги е дело на народа. Така нареченото Септемврийско е скалъпено от Коминтерна.

Творческият метод на марксистката историография беше да величае удобното и заличава неудобното. Класически е случаят с Антон Страшимиров. Литераторите с пагони извадиха от контекста „клаха народа си, както и турчин не го е клал“. Сложиха му главна буква и го направиха емблема на фашизма.

Началото на изречението обаче липсва. То касае ония, които „подгавриха надеждите на работните маси и забегнаха“. Лъжовните Георги Димитров и Васил Коларов!

Каква е предисторията.

На 9 юни 1923 г. с преврат е свалено правителството на БЗНС. Оранжевата гвардия на Стамболийски се опитва да вдигне бунт, известен като Юнско въстание. БКП не го подкрепя, защото за нея земеделците са „аграрфашисти“.

Комунистическият интернационал осъжда тази пасивност. Той готви Световна революция, която ще роди нови държави по съветски модел. В България пристига генералният секретар на Коминтерна Васил Коларов. Заедно с Георги Димитров той трябва да вдигне ново въстание.

Решението за метежа е взето в началото на август. Съмишленици на ортодоксалните комунисти стават леви земеделци и анархисти. Създаден е единен комитет за военнотехническа подготовка, ръководен от Коста Янков. Същият който през 1925 г. взривява храма „Св. Неделя“.

На 12 септември е проведена акция за смазване на метежа още в зародиш. Щабът на съзаклятниците в София е ликвидиран, в страната са арестувани около две хиляди комунисти.

Мъглиж беше пръв,

Стара и

Нова Загора,

Чирпан,

изрежда Гео Милев най-нетърпеливите, които се вдигат преди официалното обявяване на „въстанието“. Бързат да отидат на заколение!

Революционен комитет в състав Георги Димитров, Васил Коларов и Гаврил Генов развява червеното знаме на 22 септември. Избират Северозападна България, близо до границата, за да си плюят на петите, ако стане напечено.

Същият ден правителството на Демократическия сговор обявява военно положение. То разчита на осакатената от Ньойския диктат армия и на цивилни доброволци. За седмица време стихийният метеж е потушен.

Според акад. Георги Марков жертвите са около 5000. Фалшификаторите на историята ги надуват на 30 000. Няма значение колко са черните забрадки. И само една да е, тя тежи на съвестта на Коминтерна и неговите послушници у нас.

Стратезите на клането мъдро са избрали град Фердинанд за столица на бунта. По пладне на 26 септември Димитров и Коларов бягат от сегашната Монтана. Американски пакард, купен с червени долари, надува газ към югославската граница. На другия ден луксозното возило минава браздата. Оттам двамата се прехвърлят в СССР.

Антон Страшимиров знае какво са черни забрадки. Той се сражава в Балканската война като редник. В Първата световна е военен кореспондент. Голямата касапница, както я наричат, разкрива пред писателя истината за злото. Милиони са убитите, ранените и осакатените.

Защо обаче пращат на заколение и в мирно време, пита себе си Страшимиров. Авторът на „Хоро“ е потресен от септемврийската трагедия. От едната страна са нискочелите комунисти, които насъскват брат срещу брата. От другата са ония, които отговарят на терора с терор. През 1923 г. става разделението на българския народ, което продължава до днес.

Антон Страшимиров пише позив за спасяване на оцелелите. Праща го във вестник „Лъч“, легално издание на БКП. Редакторът Иван Ганчев дълго се чуди дали да го публикува. Той е против скалъпеното въстание, но какво ще каже Коминтернът?

Документът излиза на 12 ноември 1923 г. със следната бележка: „Писателят Антон Страшимиров ни изпрати настоящия позив още преди две седмици. По независещи от нас причини не можахме да го обнародваме навреме и го даваме едва днес.“

Този ден е понеделник, Страшимиров е в кафене „Македония“ на улица „Мария-Луиза“. Влиза вестникопродавецът Димитър Даскала, който е самороден поет и рекламира изданията в мерена реч.

Купете си „Лъч“ да видите

що е натворил Антон

с неговия кълъч,

провиква се Даскала. Писателят предлага да се устроят комитети, които да установят числото на жертвите. Да се събират средства чрез обществени инициативи. За тази цел дарява библиотеката си и собствените издания на стойност 75 000 лева.

„Ами сега?“, чешат се зад ухото в Агитация и пропаганда при ЦК на БКП. Антон Страшимиров е български класик. Казал е истината, но само половината ни трябва. Ще приложим литературна ампутация, решават агитаторите.

През 1963 г. издателство „Български писател“ пуска том 7 на Страшимировите съчинения. Там позивът го няма, има бележка на страница 475:

„Още докато се носи димът от опожарените села и отеква зловещото ехо на картечниците, той отправя своя знаменит позив, който апелира за оказване на помощ на семействата на убитите работници и селяни, които не можели да очакват подкрепа от тези "...които клаха народа си, както и турчин не го е клал“.

 

 

                                                                   Оригиналът

                      ДО БЪЛГ. УЧИТ. СЪЮЗ, ДО Д-ВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В СОФИЯ

                                            И ДО ДОМА НА ИЗКУСТВАТА ВЪВ ВАРНА

Не бива да останем безучастни пред страшното бедствие от току-що потушената гражданска война в страната. Стоят безпомощни - хулени и гонени често от най-близките си - хиляди семейства на избити и арестувани. Нито тези, които подгавриха надеждите на работните маси и забегнаха, нито онези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, - нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима.

Да се конструират комитети с двояка задача: 1/ да се установи числото на озлочестените по селища (истината се забулва и досега, очевидно тя е ужасна, та има уплаха от чудовищността на деянията и страха от потресената обществена съвест) и 2/ да се пристъпи към събиране на средства чрез утра и вечери, театра, кинемо-спектакли, концерти, худож. изложби, литературни сборници и книжовни лотарии.

За една книжовна лотария оставям в разположение библиотеката си и своите издания - книги за 75 000 лв.

С почит: А. СТРАШИМИРОВ


                     
... В БЪЛГАРИЯ ФАШИЗМЪТ ГО ДОНЕСЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.

                                                                    ТОЧКА !!!

                                                                           * * *Гласувай:
3Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Още колко
23.09 10:06
такива редове ще възстановяваме и лъжи опровергаваме.....
цитирай
2. vmir - Ей сега дъртия фашага бот вв1951 ще докаже,
23.09 10:23
че това не е никакъв метеж, а първото антифашистко въстание в света. А Димитров и Коларов не са изоставили привържениците си, а са отишли да осигурят подкрепления против фашизма. Такива ситуации, в които фашаги викат "вова, убий фашагите" са най-голямата наслада за душите на истинските фашаги.
цитирай
3. vacsine - Няма по-долно, мръсно и предате...
23.09 11:12
Няма по-долно, мръсно и предателско нещо от българския комуняга. Няма и как иначе да е от партийка, зачената от майцеубийци и национални предатели.
цитирай
4. getmans1 - За съжаление, много ...
23.09 12:55
... и ще е трудна работа ... те, и Христос прегърнаха само и само да я подържат жива.


syrmaepon написа:
такива редове ще възстановяваме и лъжи опровергаваме.....

цитирай
5. getmans1 - Не очаквам нищо ново
23.09 12:57
... освен някоя новоизмислена СВС..


vacsine написа:
Няма по-долно, мръсно и предателско нещо от българския комуняга. Няма и как иначе да е от партийка, зачената от майцеубийци и национални предатели.

цитирай
6. getmans1 - Няма, даже чакат Гаргамедон Освиникин да ги освобождава :)))
23.09 13:00
vacsine написа:
Няма по-долно, мръсно и предателско нещо от българския комуняга. Няма и как иначе да е от партийка, зачената от майцеубийци и национални предатели.

цитирай
7. getmans1 - УНИКАЛНО ЧЕТИВО ... почти колкото статията :)))
23.09 13:43
1. vencivaleri1951 - И какво полза от великолепната ти реплика
13:01
Тук ерудитите обясняваха навремето как Гео Милев си го е заслужил
Един от ерудитите ти обяснява за Троцки и износ на революция, като главата му заета от пеене на Белла чао от делиорманските минарета, дори не схваща, че троцкизмът властва в страната пред която е забил чело в почвата Че коалиционният партньор на менталното чудо Байдън Бил Сандърс, има монография посветена на учителя Троцки, както и други издавания пак върху троцкизма Че това което прави САЩ със света не е нищо по различно от военнен комунизъм, родоначалник на който наистина е Троцки Позивът на Страшимиров е редактиран наистина, но защо Страшимиров бяга и се превръща в невъзвращенец-той е ВМРО Защо Хербст е убит-той е антикомунист, но чесетен автор и отговорен държавен чиновник Защо Петко Петков ще развее кървавата риза на братовчед на дядо ми/ без него не мога да мина/, той е бил средна ръка активист , наистина бивш адютант на Стамболийски, но натирен от същия, след като Дупаринова "обърква " премиера с адютанта/секретаря/.
И защо ерудитите не се разкарат до архиварите в София и не прочетат оригиналите от следствията срещу деветоюнци. Защо не прочетат показанията на ген Илиев за списъците които военните получават-списъци на хора за унищожаване -стотици Защо не прочетат как без емоция се избиват хора , които въобще не познават и за които някой е донесъл нещо си. И да прочетат как пълзи този квази офицер, топейки подчинените си, пращайки га на смърт, само и само да спаси кожата И как възрастта си представя като аргумент ...и оцелява Днес абсурдно , но има и паметник това влечуго в Казанлък И днес един засранец, ще пише за 23ти септември ерудизмите си.
23 септември нито е износ на революция, нито е добре организиран акт При това и го стопират предатели. Впрочем предатели , които ще се скрият в Москва, а и един ще се роди там Бай Тодор не пусна дядо то на последния жив в България, въпреки нееднократното ходотайство на Громико . През 23та година СССР са в смутно за себе си време, че да изнасят Революция Болшевиките дори не могат да помогнат на вдигнатото в Германия въстание от Роза Люксембург/любовница на Ленин/ с цел и да помогте на Ленин . Последният сключва известния Брестко Литовски мирен договор , което и решава съдбата на германското въстание. Нас нито тогава, нито сега не са ни броели за живи
цитирай

... " НА ЗАДОЧЕН КОМЕНТАР СЕ ПОЛАГА И ЗАДОЧНА РЕПЛИКА";

.- Понеже "не ни брояли за живи" затова руският цар преди ПСВ си уредил като "плячка" точно България с перспектива и проливите...

- Преди ВСВ когато Хитлер канил СССР и Сталин в "оста" то последният предявил СЪЩИТЕ искания.

... Иначе, "никой не ни броял за живи" ... / за N - ти път се въздържам да употребя съответните епитети към автора на тия нелепици /
цитирай
8. morskipesni - По-скоро "приятелите" ще ви изтровят с "ваксини",
23.09 15:16
отколкото Народът да въстане отново. Оцелелите след вакс-геноцида файтон мизерници ще удуша с тия две ръце.
цитирай
9. vacsine - отколкото Народът да въстане от...
23.09 18:19
morskipesni написа:
отколкото Народът да въстане отново. Оцелелите след вакс-геноцида файтон мизерници ще удуша с тия две ръце.

Хаха, морски червей, бас хващам, че ако срещнеш някого от нас, ще се насереш преди още да те е пипнал. Нещо като тетевенския храбрец - пръцко.
цитирай
10. morskipesni - Не, ще мине гладко- аз ще съм в трибунала,
24.09 16:26
а на когото е дошъл ЗАКОННИЯ ред, тогоз' ще посочвам на Доко и Мето "Душете с чорап от Името на Народа и от Божие -и Лично от Мое име". Казахме, я има- я нема два файтона да устискате. Аз обаче съм силно мотивиран.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 5691792
Постинги: 2582
Коментари: 25156
Гласове: 9199
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031