Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2020 16:34 - Късна ,есенна приказка
Автор: ivouzunov Категория: Забавление   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.11.2020 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Късна, есенна приказка

        Навън е 10 градуса. Има нещо като мъгла, премесена с нещо като слънце. Тишина, влага и безвремие. Май е четвъртък.
     Няма обществено значими събития, пък и да има населението е съсредоточено върху Друго. Всеки се е затворил навътре в себе си, подобно Буда съзерцаващ пъпа си. Но без философските и ментални последствия от това занимание. Някъде далече Григор "мачка чаршафите" ( по журналистическата терминология) с новата си изгора, а целокупното население спи в меките завивки на "националната гордост". През туй време измъчената му душа се търкаля по плажовете на три морета.
    Суматохата около Киселото Зеле премина, забелязах го, защото вече няма люде с напрегнато изражение и с чували в ръце  до камиони разтворили врати.
    Всички предположения за произхода ни са грешни, ние не сме "първата цивилизация на света", ние сме преки потомци на моряците от онзи холандски кораб, пръв запасил се с този продукт, предпазващ от скорбута. Ама ние всуе изодохме толкова каци с киселото, защото симптомите на заболяването са налице: "Започва с общо неразположение и летаргия. Може да се наблюдава загрубяване на кожата, трудно зарастване на рани и психични промени. В късните етапи и невропатия..." Това че раните не се затварят  е ясно, даже Вазов го споменава: .."носим още срама по челото, синила от бича, следи от теглото.."  А относно удебеляването на кожата, един професор даже спомена цели 80% от населението, прикачайки им определението " дебили". Това обаче  породи известно брожение у слушателите. Слушателите този професор с туй и ще го запомнят, защото тукашното население не обича да чете професорски мисли, пространни разсъждения и философски наблюдения. То обича  простичко да му се обясни и приема присърце кратките литературни жанрове, като псувнята, епитафията и .."обещанието". Всичко друго го отвлича прекалено много от "зимнината"! По същите причини много обича и Спорта, защото той не изисква мозъчно напрежение и не откъсва от "консумацията". Даже  я подпомага. Неслучайно почти всичките му "национални герои" и "светли премери " за подражание са спортисти. Като започвем от "зората на демокрацията", та до ден днешен...
      Иначе всичко е под контрол - още една година свършва, при това още по-безсмислена от предната. Във въздуха вече витае "коледният дух"  облечен във "втора употреба" и "черен петък".. Шараните се въртят обезпокоени във водоемите, подобно на прасетата преди Нова година. Безпогрешният инстинкт на дивото, предчувствайки жертвоприношение.





Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivouzunov
Категория: Забавление
Прочетен: 321615
Постинги: 198
Коментари: 209
Гласове: 413
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031