Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2022 07:07 - УКРАЙНА -„ двете страници" история и руският език ...III -та част
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1898 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 22.07.2022 08:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                  .....
                                              Потискане и насърчаване на украинския език 

                                                   ТОЗИ ПОСТИНГ Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ;

https://getmans1.blog.bg/politika/2022/06/24/ukraina-nalaga-zabrani-za-ruski-knigi-i-muzika-i-va-chast.1823649

https://getmans1.blog.bg/politika/2022/07/04/ukraina-dvete-i-stranici-istoriia-i-ruskiiat-ezik-ii-ra-chas.1824983

 

                                                                       А, ТЕМАТА Е;

                                           Основна статия: Русификация на Украйна 

Руската империя популяризира разпространението на руския език сред местното украинско население и активно отказва да признае съществуването на украински език.

Руският министър на вътрешните работи Пьотр Валуев през 1863 г. издава a таен декрет който забрани публикуването на религиозни текстове и образователни текстове, написани на украински език като неграматичен, но разрешава всички останали текстове, включително художествена литература.

Императорът Александър II през 1876 г. разширява тази забрана, като издадава Емс Указ.

 Указа забрани всички книги и текстове на песни на украински език, както и вноса на такива произведения. Освен това биват забранени публично представления на украински език, пиеси и лекции. 

През 1881 г. указът е изменен за да позволи публикуването на текстове на песни и речници и изпълненията на някои пиеси на украински език с одобрението на местните служители. Трупите само за украински обаче бяха забранени.

 Приблизително 9% от населението говореше руски по време на Преброяване на руската империя от 1897г. за разлика от 44,31% от цялото население на Империята. 

През 1918 г. Съвета на народните комисари постанови, че националностите под техен контрол имат право на образование на собствения си език. По този начин украинците в Съветска епоха имаха право и да учат на украински език.

През съветските времена отношението към украинския език и култура преминава през периоди на упвърждаване т.е. осъществяване на политика на "коренизация ", в годините от  1923
 до  1933 и на тотално потискане през периода на Сталинизма.

По-късно е подновена Украинизацията в епохата на Хрушчов, от  1953 до 1964 г. Украински културни организации, като театри или Съюз на писателите, бяха финансирани от централната администрация.

 Доколкото официално не е имало държавен език в Съветския съюз до 1990 г. руският на практика е бил в имплицитно привилегировано положение като единствен език, широко разпространен в цялата страна.

Украинският език, въпреки официалното насърчаване и държавното финансиране, подобно на други регионални езици, често бивал пренебрегван или тихомълком обезсърчаван, което довежда до постепенно намаляване на употребата му.

През 1990 г. руският става юридически официален общосъюзен език на съветски съюз, като съставните републики имат право да декларират свои официални езици. 

                                                                          / следва /

                                                              А, следващата тема е;

                                                  Украинизация в съвременна Украйна

                                                                                  ...

Тук пак се сещам за вица „Двете страници историяи разбирам, че това може да бъде творение само на един извратен великоруски шовинистически ум само не разбирам как може това да е смешно за българин чиято собствената държава е липсвала от геогравските карти цели 700 г. Ама така е то, пропагандата убива първо душата а тялото, ... майната му на нещо без разум и достатъчно е да е, и сляпо благодарно.

И не, това не е упрек, това е подкана за размисъл, че се сещам пак за удмурдският език и на какъв присмех бях подложен заради тази моя емпатия към този народец, и която сега, пък се олицетворява в нечии глави като „омраза към Русия
" 
... Да сте живи и здрави и аз имам на какво да се смея, като чета русофилските дитирамби в чест на ЕРДОган и хич не ми пука, че чужда глава мисли вместо вас.
                                 
                                                  ... 



Гласувай:
5



1. marana69 - ...те са.''взели, дали''..това ,са хора, с 'Мисъл' на Амеба @ бъди, по изразителен )
22.07.2022 08:55

... Да сте живи и здрави и аз имам на какво да се смея, като чета русофилските дитирамби в чест на ЕРДОган и хич не ми пука, че чужда глава мисли вместо вас.
цитирай
2. getmans1 - -. . . те са. ''взели, дали''. . това, ...
22.07.2022 09:37
marana69 написа:
- ...те са.''взели, дали''..това ,са хора, с 'Мисъл' на Амеба @ бъди, по изразителен )
... Да сте живи и здрави и аз имам на какво да се смея, като чета русофилските дитирамби в чест на ЕРДОган и хич не ми пука, че чужда глава мисли вместо вас.


... абеее, прибери го тоя дълъг език и
не давай съвети чието последствие не мож понесеш
цитирай
3. vencivaleri1951 - Гетьо, аз не знам някой да е отричал в СССР, Русия след това украинският език
22.07.2022 09:54
Какво значи изучавал се украински език. Във всяка съюзна република където имаше
чувствителна украинска диаспора се откриваха украински национални училища-най вече РФССР, Белорусия, Казахстан По принципа на нашите езикови гимназии-много от предметите на украински. В Украйна също имаше руски национални училища, които на териториите с рускоговорящо население бяха болшинство. И национални училища имаха всички съюзни републики и не само на своите територии.
Украйна никога не е била завладявана от Русия. След монголското иго украинците остават подвластни на полско-литовската държава , където и знатните украински родове са крепостни. Започват и насилствено да ги католицизират. украинците се бунтуват не един път , но най-мащабното въстание , с начален успех е това на Богдан Хмелницки , но в последствие започват да търпят поражение. Изправени пред това да бъдат физически заличени , въстаниците пишат прошение доруския император/ Петър 3тимисля/ в които молят да бъдат приети в империята. Писмото е налично, договорът подписан от Хмелницки и петър е наличен Украйна влиза с няколко области.Впрочем тогава няма украинци и Украйна , а малоруси и Малорусия. Малорусия се разширява след войните които води Русия с полско-литовското княжество, а по късно и с поляците, както ще се разшири и Украйна след ВСВ. Да сравняваш положението на Украйна в СССР и Русия с това на България в границите на Османската империя е извини, но идиотизъм. Хайде посочи български султан в Османската империя-аз ще ти посоча трима в СССР. Парадоксално беше, но имаше момент през 70те в който беше предложен украинец за първи секретар в РФССР, което наистина разбуни хората и Брежнев оттегли кандидатурата. А вицът за двете страници история е закачка , но е факталогичен. Той не е от сега, а от началото на 90те.
Фактично е , че Украинска държава имаме за първи път след революцията през 1917г
При това две-Западна и Източна независими украински държави. В течение на две -три години , те се противопоставят една на друга, обединяват се в една държава и т н. Като говорим за източна и западна става въпрос за територии на запад от Днепър Воюват помежду си. След това украинците ще поискат да влезат в СССР и ще бъдат приети през 1921 г, ато ще им бъде предадена и по голямата част от Нова Русия. И за това има налични документи
Настройването на Украйна срещу Русия идва от промяната на стандартите. Украйна до промените , а и след тях имаше по добър стандарт от Руската федерация, защото първо начело на държавата около 30 години неизменно са украинци, от там и преразпределението към Украйна , често е за сметка на други. Донбъс става една от перлите на съветската икономика, Украйна получава евтини енергоносители и др материали, а продава скъпо селскостопанска продукция. Това свършва с Путин и Украйна започва да затъва, масово да емигрира, появяват се междуетнически сблъсъци и т н. Не в РФ е забранен украинския език, украински училища има и в момента във федерацията.
За черкуването. Отче наш и в българия и в Русия се чете по един и същи начин-т нар черковно славянски.
/старобългарски/няма служене на руски, както и в нас няма служене на съвременен български език.
И за малките народи. Само в Кавказ имаше през 70те около 100 националности. В СССР бяха над 200. Вероятно към това число са и националностите в днешната федерация. Русия не е толкова богата страна , че да осигури национални училища на това множество от народи. САЩ са много богата държава. там има не малко племена коренно население, индианци, потмци на насилствено отвлечени африканци. Имаха и президент с корени от Сенегал, макар и не роб. Обама сенегалски дали е учил, а съпругата му Мишел мозамбигски...Може и да греша, но не мисля, че има немски, ирландски и т н училища.
Важното е гражданите да имат еднакви права. Обама стана президент, афроамериканка днес е вице, такъв е и Остин... В Русия Шойгу е и с кръв на малцинствен народ-може и езисът на народа си да не знае добре.
В СССР никога не е имало дискриминация-достатъчно е да се видят архивите за членове на ЦК, Политбюро, МС, Думата На практика СССР не е управляван от руснаци-след 24 г грузинци и украинци
цитирай
4. morskipesni - След приключването на измислената бандеровска "держава"
22.07.2022 11:05
двете странички не са проблем. Нека си останат, за поука на поколенията. Мир и спасение!
цитирай
5. marana69 - ....СССР, се управлява, от 100г..от Хервейската Хказарска мафия!
22.07.2022 11:07
Която, действа, от 1 000 год..
от Владивосток, до..НюЙорк...
я, бегай ,да играеш, с Унуките, )
нищо, ново, и полезно, не каза,венцо..извини..

В СССР никога не е имало дискриминация-достатъчно е да се видят архивите за членове на ЦК, Политбюро, МС, Думата На практика СССР не е управляван от руснаци-след 24 г грузинци и украинци
цитирай
6. starforlife - ~ 3. vencivaleri1951
22.07.2022 12:27
Венци, ти кога ще престанеш с това тролене с опорки? М?
Един човек не е изобщо важно какъв е като националност, народност, култура и прочее, а в случая съществено е каква политика прокарва, упражнява, отстоява и в чии интереси е тя!
Та то може и марсианци да са били начело на КПСС и от там СССР (или която и да е друга държава), но това не означава, че интересите на Марс са отстоявали.
Та така е с управлявалите СССР грузинци, украинци, плутонци.
Стига вече с този лъжовен патетизъм!
Русия е зло и това е заявено в момента от 90% от света, а населението като бройка няма значение!
Защото и това не може да твърдиш: Че видиш ли еди колко си милиарда китайци и индийци са на страната на Русия!
На нейна "страна" са управляващата върхушка, която защитава интересите си, а Кремъл има отлични методи, инструменти и възможности да ги прави "приятели" на политиките си!
И само не ми излизай с пълната идиотщина как китайци купували руски стоки и се снимали с тях, защото на това ще ти се смее всяко мислещо дете след 8-мата година!

ПС: И удивляващо плоско е, че за това, което подчертах вие, се сещате и балалайкате само тогава, когато е реципрочно!
Тоест: Какъв вой е само от ваша страна, че видите ли еди кой/кои си защитавали интересите на САЩ и ЕС, а не на България!
А иначе балалайкаш как един грузинец или украинец (2-ма, 10-тима) са равни на цялата тази диаспора, м?

И как лицемерието като епитет към теб от моите уста да не е релевантно и заслужено?
цитирай
7. getmans1 - ХА, СПРИ СЕ БРЕ ЧОВЕК ... Край басейна и на биричка се изнасилих и го прочетох това „бля-бля„ което вече знам наизуст от години вече...
22.07.2022 13:52
vencivaleri1951 написа:
Какво значи изучавал се украински език. Във всяка съюзна република където имаше
чувствителна украинска диаспора се откриваха украински национални училища-най вече РФССР, Белорусия, Казахстан


... Едни и същи неща, едни думи с един смисъл, години вече ГИ УСУКВАШ ПО КИЛИФАРСКИ - силно се надявам да знаеш какво точно значи този израз ...

... Този път намалих обема на извадката и за удобство я разбих на изречения и абзаци всеки пораждащ размисъл ЗАЩОТО Е ОБОСНОВАН ФАКТ. Дал съм възможност и с линкове да се проследи основното мисъл в този предълъг материалкойто забележи е подкрепен с библиография и препратки - над 100 бр. от автори и източници от цял свят.

... Това не е историята която ти в по-голям а аз в по-малък обем сме учили и двамата, че тя май яко е дупена - и върху това се замисли

... Знам, че си правиш упражненията НО ПОНЕ ГО ПРАВИ ПО ТЕМАТА -ако имаш доводи и размисли по въпроса де.

... ПП

Утре ГОЛЯМ МАТЕРИАЛ, само за сянка и студена бира - По нашата история ... и, споко не е изсмукана от „колеца с двата домата„ ...
цитирай
8. getmans1 - . . . ТИ ПЪК КЪДЕ СЕ ВРЕШ, ТУК НИКОЙ НЕ ...
22.07.2022 13:57
... ТИ ПЪК КЪДЕ СЕ ВРЕШ, ТУК НИКОЙ НЕ ТЕ БРЪСНЕ И ЗА СЛИВА ДОРИ ...

morskipesni написа:
двете странички не са проблем. Нека си останат, за поука на поколенията. Мир и спасение!

цитирай
9. getmans1 - . . . Знаеш ми мнението за СВЕТОВНАТА ...
22.07.2022 14:06
... Знаеш ми мнението за СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ, но този път браво ... добър похлупак на гърнето - АМА В АМЕРИКА ЗАЩО БИЯТ НЕГРИТЕ

marana69 написа:
....СССР, се управлява, от 100г..от Хервейската Хказарска мафия!
Която, действа, от 1 000 год..
от Владивосток, до..НюЙорк...
я, бегай ,да играеш, с Унуките, )
нищо, ново, и полезно, не каза,венцо..извини..

В СССР никога не е имало дискриминация-достатъчно е да се видят архивите за членове на ЦК, Политбюро, МС, Думата На практика СССР не е управляван от руснаци-след 24 г грузинци и украинци

цитирай
10. getmans1 - . . . Много точен и логичен коментар ...
22.07.2022 14:15
... Много точен и логичен коментар СТАР - ЦЕНА НЯМА КАТО ... фередже - ХАХАХАХ

... Явно СТАЛИН е другият идол на Путин ама -Грузия, трън в задника МУ..

starforlife написа:
Венци, ти кога ще престанеш с това тролене с опорки? М?
Един човек не е изобщо важно какъв е като националност, народност, култура и прочее, а в случая съществено е каква политика прокарва, упражнява, отстоява и в чии интереси е тя!
Та то може и марсианци да са били начело на КПСС и от там СССР (или която и да е друга държава), но това не означава, че интересите на Марс са отстоявали.
Та така е с управлявалите СССР грузинци, украинци, плутонци.
Стига вече с този лъжовен патетизъм!
Русия е зло и това е заявено в момента от 90% от света, а населението като бройка няма значение!
Защото и това не може да твърдиш: Че видиш ли еди колко си милиарда китайци и индийци са на страната на Русия!
На нейна "страна" са управляващата върхушка, която защитава интересите си, а Кремъл има отлични методи, инструменти и възможности да ги прави "приятели" на политиките си!
И само не ми излизай с пълната идиотщина как китайци купували руски стоки и се снимали с тях, защото на това ще ти се смее всяко мислещо дете след 8-мата година!

ПС: И удивляващо плоско е, че за това, което подчертах вие, се сещате и балалайкате само тогава, когато е реципрочно!
Тоест: Какъв вой е само от ваша страна, че видите ли еди кой/кои си защитавали интересите на САЩ и ЕС, а не на България!
А иначе балалайкаш как един грузинец или украинец (2-ма, 10-тима) са равни на цялата тази диаспора, м?

И как лицемерието като епитет към теб от моите уста да не е релевантно и заслужено?
цитирай
11. morskipesni - Бръсни свойта си слива
22.07.2022 16:26
аз никого не бръсна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6189378
Постинги: 2786
Коментари: 26728
Гласове: 9716
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930