Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03 08:07 - ВАСИЛ КОЛАРОВ и руските архиви ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 535 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 06.03 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
... Предговор на Васил Коларов към сборника с документи от руските императорски архиви

“Авантюрите на руския царизъм в България”, издаден в Москва през 1935 г.

Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разкриват
истинското лице и действителните мотиви на така наричаната „освободителна мисия“ на царска Русия
по отношение на българския народ, получил национална полунезависимост в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Създаването на „независимо“ българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море. В продължение на десет години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господството си в новообразуваната квазинезависима държава, като пускало в ход всички средства на азиатско-византийската дипломация — от масовата корупция и подкупи на политически гешефтари и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати, до вербуването на убийци и отстраняването на пречещи на плановете му държавни дейци на България.
Ужасяваща, ненадмината по вулгарния си цинизъм картина
разкриват секретните инструкции и донесения на царски министри и дипломати, извънредни емисари и чиновници. Пожълтялата хартия на тези документи пази забележки на монаршеския молив. Александър III е бил в течение на всички престъпни замисли, планове и подвизи на многобройната шайка дипломати и нелегални агенти. Той всичко знаел и всичко одобрявал. Той изпращал лично нему докладващи емисари. Съобщенията за терористични актове и убийства, носещи неприкрити следи от причастност към тях на правителствените агенти, не предизвиквали у него никакво възмущение. „Всемилостивото“ му сърце трогвали само съобщенията за неуспехите и печалната участ на завербуваните от царските агенти българи, върху които се стоварвал юмрукът на страната, отстояваща своята независимост и свобода.
И все пак усилията на Александър III да подчини по един или друг начин България търпели неуспех след неуспех, докато той не бил принуден да признае съществуващото положение на нещата.
Мъничкият народ отстоял своята държавна независимост срещу жестоките покушения на могъщия цар.
Сбъднали се пророческите думи на Карл Маркс от статиите му по източния въпрос, поместени в „New York Tribьne“ от 1853 г. Ако славянското население на днешна България „достигне някога господство в страната, тогава — пише Маркс — няма съмнение, че същите потребности, както и в Сърбия, ще предизвикат и в неговата среда антируска прогресивна партия, която неизбежно се заражда всеки път, когато някоя част от Турция стане наполовина независима“. /IX, 378/
Действително, икономическите и търговските връзки от първите дни на съществуването на младата държава създали и в България силно западофилско течение, на базата на което се образувала прогресивната антируска партия под ръководството на Стамболов. На тази партия се удало да обедини прогресивните сили на народа и да устои победоносно на кроежите и ударите на царското правителство. Доколкото ми е известно, съветската историческа наука е хвърлила недостатъчно светлина върху политиката на експанзия на царското правителство на Балканите през втората половина на миналия век и причините за поражението й. Това призна и покойният М.Н. Покровски, който даде ценни указания за подбора на документите, влезли в настоящия сборник. Въпреки че тези документи обхващат малък исторически отрязък и се отнасят единствено за България, все пак те хвърлят ярка светлина върху цялата политика на царското правителство на Балканите. В същото време те показват какви съкровища се пазят в тайниците на царските архиви, още неизползвани от марксистката историческа наука. Настоящият сборник има също огромно значение за пълното разясняване на борбата на прогресивните обществени класи в България срещу реакционните и завоевателските домогвания на царското правителство.
Най-важният, решаващият етап на тази борба, започнала в първия ден от съществуването на съвременна България и продължила чак до Октомврийската революция, са осемдесетте години, години на бури и най-тежки изпитания за българския народ. Публикуваните документи обхващат именно този исторически период и още веднъж потвърждават правилността — и от гледна точка на международната революция, и от гледна точка на развитието на революционното движение в България — на позицията на непримирима и ожесточена борба, на която българската революционна социалдемокрация (сегашната Българска комунистическа партия) под ръководството на Димитър Благоев винаги е стояла по отношение на
руския царизъм и русофилското политическо суеверие, усърдно разпространявано от реакционните партии в България.
Тези документи са много ценен материал за работа върху марксистката история на съвременна България. Но те са запазили важно значение и от гледна точка на днешната борба срещу реакцията в България. Защото те се отнасят до близкото минало на страната, до вчерашния й ден, неразделно свързан с настоящия исторически период. Те безжалостно разкриват черното, реакционно и предателско минало на редица съвременни политически групи и живи политически дейци на България, които днес воюват на фронта на фашистката реакция и влизат в конспирация с отрепките измежду руските белогвардейци срещу Съветския съюз
На основата на тази оценка на архивните документи ние с другаря Г. Димитров получихме разрешение от Наркоминдела да прегледаме материалите от царските архиви, отнасящи се до България, с цел публикуване. Настоящият сборник е резултат на това начинание. Другарят П. Павлович, на когото ние поставихме задачата да прегледа архива и да отдели най-ценните документи, извърши голяма по обем детайлна и отговорна работа, която заслужава всякаква похвала. В това всестранно му помагаха отговорните ръководители на архива.

... Гласувай:
7
01. getmans1 - Оппаааа, оправих баналната грешка ...
06.03 10:02
Оппаааа, оправих баналната грешка от заглавието ...

И тук въобще не става въпрос доколко вярвам на КОЛАРОВ но като се има предвид, че са използвани руски архиви от него време сигурно ще е интересно да се прочете тази книга ... ако я има нейде.
цитирай
2. fun1001 - гете, дай по накратко,френд..
06.03 10:20
тук има хора, които пишат на конвейр, и с по 5-6 имена
кога, ще сварим )

Васил Коларов? как ти дойде на ума..
аз четох скоро нещо мн интересно от Хрушчов-син
и, той в Америката, разб се..
ще го пусна, довечера,ако остане време )
напоследък, пишеш доста...сложно, не те разбирам..
но, виж босия, го разбирам ..отраз )
хубав ден,да имаш Слънце и усмивки..
цитирай
3. getmans1 - . . . ДЖУЛИ, това си е 100 процента ...
06.03 10:31
... ДЖУЛИ, това си е 100 процента копи-пейст ... оригинално ... от мен сал едно загалавие и за МОЙ СРАМ СЪМ ГО ОБЪРКАЛ

...ОТДЕЛНО ОТ ТОВА СИ Е СЕРИОЗНО ЧЕТИВО ... НЕ ВИЦ


fun1001 написа:
тук има хора, които пишат на конвейр, и с по 5-6 имена
кога, ще сварим )

Васил Коларов? как ти дойде на ума..
аз четох скоро нещо мн интересно от Хрушчов-син
и, той в Америката, разб се..
ще го пусна, довечера,ако остане време )
напоследък, пишеш доста...сложно, не те разбирам..
но, виж босия, го разбирам ..отраз )
хубав ден,да имаш Слънце и усмивки..

цитирай
4. blackirigator - Безродниците имат много имена. ...
06.03 10:39
Безродниците имат много имена.
Русороби, пуиноиди, путинофили, путинисти.
Баба Ласа има много имена но не повече от мен.
Аз работя активно срещу путинската отрова.
цитирай
5. fun1001 - :-)))))))))) ТИ си Нашето Слънце!!!
06.03 11:01
blackirigator написа:
Безродниците имат много имена.
Русороби, пуиноиди, путинофили, путинисти.
Баба Ласа има много имена но не повече от мен.
Аз работя активно срещу путинската отрова.

цитирай
6. get - До getmans1 - Имам я аратлик и то още от първото й след-"десето-ноемврийско" издаване !
06.03 19:46
getmans1 написа:
Оппаааа, оправих баналната грешка от заглавието ...

И тук въобще не става въпрос доколко вярвам на КОЛАРОВ но като се има предвид, че са използвани руски архиви от него време сигурно ще е интересно да се прочете тази книга ... ако я има нейде.


- А ако действително проявяваш здрав интерес искайки да я прочетеш?

- Ето я електронното позиционирана книгата на Адрес:

https://chitanka.info/text/42303-avantjurite-na-ruskija-tsarizym-v-bylgarija
... има я и на още един адрес - ама и този ще ти свърши работа :))) !

Всъщност в електронната "Читанка" - го няма въведението написано(цитирано, част - от теб) от името на В. Коларов - написано в дух ... ?

Цитат:
"Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разкриват

истинското лице и действителните мотиви на така наричаната „освободителна мисия“ на царска Русия по отношение на българския народ, получил национална полунезависимост в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Създаването на „независимо“ българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море.
В продължение на десет години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господството си в новообразуваната квазинезависима държава, като пускало в ход всички средства на азиатско-византийската дипломация — от масовата корупция и подкупи на политически гешефтари и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати, до вербуването на убийци и отстраняването на пречещи на плановете му държавни дейци на България.
Ужасяваща, ненадмината по вулгарния си цинизъм картина
разкриват секретните инструкции и донесения на царски министри и дипломати, извънредни емисари и чиновници. Пожълтялата хартия на тези документи пази забележки на монаршеския молив. Александър III е бил в течение на всички престъпни замисли, планове и подвизи на многобройната шайка дипломати и нелегални агенти. Той всичко знаел и всичко одобрявал. Той изпращал лично нему докладващи емисари.
....
В същото време те показват какви съкровища се пазят в тайниците на царските архиви, още неизползвани от марксистката историческа наука.
...
руския царизъм и русофилското политическо суеверие, усърдно разпространявано от реакционните партии в България.

Тези документи са много ценен материал за работа върху марксистката история на съвременна България. Но те са запазили важно значение и от гледна точка на днешната борба срещу реакцията в България. Защото те се отнасят до близкото минало на страната, до вчерашния й ден, неразделно свързан с настоящия исторически период. Те безжалостно разкриват черното, реакционно и предателско минало на редица съвременни политически групи и живи политически дейци на България, които днес воюват на фронта на фашистката реакция и влизат в конспирация с отрепките измежду руските белогвардейци срещу Съветския съюз"


- Апропо! Разбрахте ли от последните изречения "къде ги е стягал чепика" ДРУГАРИТЕ КОМИНТЕРНОВЦИ (като В. Коларов ?) - които взели та написали през 1935 г. настоящата книга за АВАНТЮРИТЕ НА РУСКИЯ ЦАРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ?

ВТОРО - разбрахте ли КАКВА ИНФОРМАЦИЯ СЕ КРИЕ В "СПЕЦИАЛНИЯ АРХИВ НА РУСИЯ" и понастоящем?
Тъй като ЕДИНСТВЕНО В СЛУЧАЯ - ЦИТИРАНАТА КНИГА - на нас българите ни е дадено право да надникнем и се запознаем с част от нашето историческо минало СЪХРАНЯВАНО "ЗАД ДЕВЕТ КЛЮЧА" - в същите тези архиви ?
цитирай
7. getmans1 - ДО - 6. get - До getmans1 - Имам я аратлик и то още от първото й след-"десето-ноемврийско" издаване ! 19:46
06.03 22:00
... ГЕТ, аз също я имах в електронен вариат но таблетчето отиде на ремонт и не се върна ... малко съм прочел от нея, сега я имам на посоченият от теб адрес.
По принцип съм против да се пускат по няколко постинга на ден но обмислям тия дни да почна да я пускам като четиво с продължения, всекидневно в едно и също време .... а злободневните както падне

...Гледам, че ЧеПърда си е сложил модерация ... сигурно срещу теб ... хахаха ... тоя ако си мисли че неговите „контри„ са интерес, много се лъже ... днес напрово се изложи с неправилният си цитат.
цитирай
8. get - До 7. getmans1 - Ако ще пускаш "четиво с продължение" - най-добре е да започнеш с книжката ... ?
06.03 23:11
getmans1 написа:
... ГЕТ, аз също я имах в електронен вариат но таблетчето отиде на ремонт и не се върна ... малко съм прочел от нея, сега я имам на посоченият от теб адрес.
По принцип съм против да се пускат по няколко постинга на ден но обмислям тия дни да почна да я пускам като четиво с продължения, всекидневно в едно и също време .... а злободневните както падне

...Гледам, че ЧеПърда си е сложил модерация ... сигурно срещу теб ... хахаха ... тоя ако си мисли че неговите „контри„ са интерес, много се лъже ... днес напрово се изложи с неправилният си цитат.


... на старозагорския владика Методий Кусев(ич) - заглавие:
"Погрома на България. Виновникътъ"!

- Най вече първите и ТРИ ЧАСТИ:

- В. „Пряпорецъ" отъ 18 февруарий 1908 год. (статия „19 февруарий 1901 год.")
Екзархътъ, Господинъ Господинъ Иосифъ, въ едно свое собственоръчно писмо отъ 2/V 1902
I. Каква щеше да бъде ползата, ако бяхме всички за руски протекторатъ?
II. Каква щеше да бъде ползата ако бяхме били всички за независима Балгария

Ще я намериш на адрес:

http://macedonia.kroraina.com/knizhki/kusev_1914.htm

ВТОРО:
Виж още Адрес: http://macedonia.kroraina.com/ofrdo/ofrdo_1.htm

Та от този адрес можеш да азбереш КАКВО ИСКА ДА НИ КАЖЕ АРХИМАНДРИТ КУСЕВ и можеш да допълниш с коментарните бележки от "Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област. Сборник исторически документи" - в предговора към който Димитър Петков, януарий 1893 г. - казва на стр.14 и 15-а:

"Българите са се намирала под турско иго 500 години, в продължение на което време не са били в състояние да се освободят със собствени сили, следователно историческите примери на другите страни са неприложими по отношение на българите. По такъв начин за българите е нужно да се изработи Органически устав ... по отношение на свободата на печата и събранията в протоколите на Военния съвет, прочее, е изказано следното мнение: за да може БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД БЕЗ ВЪНШНО ВЛИЯНИЕ САМ ДА ДОСТИГНЕ ДО ОСЪЗНАВАНЕ НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОТЕКТОРАТ НА ИМПЕРАТОРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, е нужно на българите да се предостави свобода на печата и събранията. ..."

- Защо искат "свобода на словото" точно руските освободители - желаещи ние "братушките" сами да стигнем И СПОНТАННО ПОЖОЕЛАЕМ РУСКИ ПРОТЕКТОРАТ НАД БЪЛГАРИЯ ?!
цитирай
9. getmans1 - ДО - 8. get - До 7. getmans1 - Ако ще пускаш "четиво с продължение" - най-добре е да започнеш с книжката ... ? 23:11
06.03 23:57
НЕ, ГЕТ, ще бъде информация натюр ... големите текстове искат време, умения и способности ... все неща с които не мога да се похваля, че притежавам ... ако има мераклии за коментиране, ОК ако не, здраве да е.

ПРЕДСТАВИ СИ КАКВИ „ПАРИ ЩЕ ПАДНАТ, А„ ... хахахахахаха /не можах да се устискам/
цитирай
10. get - Хаха-ха! - Ами щом "плащали за патриотизъм" - дай тогава да си "заработим парите" :))) ?
07.03 10:08
getmans1 написа:
...

ПРЕДСТАВИ СИ КАКВИ „ПАРИ ЩЕ ПАДНАТ, А„ ... хахахахахаха /не можах да се устискам/


ВТОРИЯТ ТЕКСТ КЪМ КОЙТО ТИ ДАВАМ ПРЕПРАТКА - със саглавие:
"Окупаціонный фонд основанный для устройства Русско-Дунайской области."

Е резултат от работата на тогавашните НЕ "тайни служби" а на безумци-патриоти използвали съдействието на руския драгоман (секретар-преводач) в Русчук(Русе) и Букурещ, Якобсон.
Ето какво ни се обяснява от С. Радев В ЗАБРАНЕНАТА ПОРАДИ ТОВА ЧАСТ, СЛЕД "ДЕВЕТИ" (цензурирана, непечатана) от книгата МУ със заглавие "Строителите на съвременна България".:

"Тази книга ... е сбирка от цял ред документи, измъкнати из секретните архиви на руските консулства, документи, които дохождат да изкажат пъклените планове на онази държава, която се нарича наша освободителка - Русия.
Тия документи са добити от бившия руски чиновник, драгоман при Руското консулство в Русе дълги години, а по-после в Букурещкото посолство, г. Якобсон. Историята на тяхното измъкване е известна. В битността си като драгоман в Русчукското консулство, на г. Якобсон - след оттеглюването на руските консули заедно с Каулбарса, - е било временно възложено заведване на консулството и съхранението на секретната архива. Като човек, който се възмущавал от подлостите, които, руските дипломати вършат в България и който не е видял нищо зло от тази България, г. Якобсон, се е възползувал от случая и измъкнал една голяма част от тия документи, които се отнасят до работите в България, и беше побягнал от Румъния в Лондон. Вследствие на старо познанство с него, нашата редакция, като видя по руските вестници, че Якобсон бил измъкнал някои секретни документи и бил побягнал в Лондон, - се обърна към него и го помоли да й достави тия документи, ако се отнасят до работите в България, срещу едно възнаграждение. Подир малко време г. Якобсон, скришно, с чужд паспорт, дойде в България и ни донесе документите, като има добрината и да ги нареди според времето и датата. Ний не можем освен да му благодарим тука, че ни даде възможността да се запознаем и ний, па и всички българи и цял свят, с пъклените кроежи на руските дипломати за отечеството ни.

Препоръчваме на читателите да прочетат с голямо внимание документите, да си припомнюват преминалите, от освобождението ни насам, събития. Прочитането ще им напомни много неща и те ще дойдат да признаят, че г. Стамболов е принесъл големи услуги на отечеството, гдето от 9 август после тури преграда на всяко руско бъркане и влияние в България."

- И отново ЗАВРЪЩАМ ВНИМАНИЕТО НА РОДОЛЮБИВИТЕ БЪЛГАРИ читатели ... към ОСНОВНОТО - а то е?
<<?>> Що е това ПРОТЕКТОРАТ ? <!>... пък , ако ще да е с допълнението, "РУСКИ" или без ... него ?
цитирай
11. bven - https://chitanka.info/book/9000-avantjurite-na-ruskija-tsarizym-v-bylgarija
07.03 10:43
Тук е дадена книгата с предговора на в.коларов. Хубаво е да се прочете от всички.
Поздрави за идеята!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 2353749
Постинги: 1258
Коментари: 14758
Гласове: 6263
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031