Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 07:07 - Модерната инквизиция ... погва Бил Гейтс, Илон Мъск и всичко ЩО мисли, и разсъждава върху възможностите които ни дава познанието ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1566 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 22.05.2020 08:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                 МОДЕРНАТА ИНКВИЗИЦИЯ                                   

                                      ... ПО - СТРАШНА И ПО - ЛИЦЕМЕРНА ОТ СРЕДНОВЕКОВНАТА 

                                                           / ИЛИ КАКВО ГИ ЧАКА  ВИЗИОНЕРИТЕ/

                     БИЛ ГЕЙТС Е НА КЛАДАТА, МАРК ЗЪКЪРБЪРК ЧАКА РЕД, ДА СЕ ГОТВИ ИЛОН МЪСК

                                                                           5 ДЖИСТЕРИЯ

„                                ЗАЩО БИЛ ГЕЙТС БЕ НАРОЧЕН ЗА НОВИЯТ ГЛОБАЛЕН САТАНА


image

Бил Гейтс е един от най-големите филантропи, дарил милиони за изследвания на коронавируса. Но в света все повече набира скорост конспиративната теория, че милиардерът иска да чипира с ваксина човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

image

Силвия НЕДКОВА

17.05.2020

Време за четене: 6 мин.

 

Не знам как успяваме да живеем заедно в две различни реалности. Едната е обичайната – нормални хора правят нормални неща, обичат се, страдат, боледуват, лекуват се, умират, занимават се с благотворителност или с печалбарство – добри и лоши неща, но близки до ума. В другата реалност земята е плоска, има страховити 5G кули, почти комиксов злодей, който иска да завладее света, подземия, където завличат невинни деца, за да ги плашат и да извличат адреналин от вените им, ваксина с чипове, но и супергерои, които разобличават това гигантско зло и го предотвратяват чрез говорене в социалните мрежи…

Да, има хора, които живеят като в комикс, във филм на „Марвел” или „Дисни”, в страшна приказка. Тези хора са наши познати, приятели, колеги, може би дори любими. А световете ни са различни.

Разбирам напълно защо се появяват теориите на конспирацията. Живеем в свят, обусловен от причините и следствията. В свят, в който времето тече линейно и случилото се вчера е пряка причина за случващото се днес. Нищо в детерминираната реалност не изниква от нищото, не и след Големия взрив.

Хората имат нужда от причина. Дори да е абсурдна според здравия разум, тя все пак дава усещане за ред. И когато липсва авторитетна и добре формулирана мисъл, която да обясни кое след кое идва, залутаният в собствените си неясни представи човек подрежда пъзела погрешно и получава съвсем различна картина. Това съвсем не е ново явление и не е родено от настоящата пандемия. В опитите си да си обясни реалността човечеството е склонно да се поддава на заблуди. Така са възникнали суеверията, култовете, масовите религии с буквалното им тълкувание.

Проблемът е, че въпреки високата технологичност на днешния свят, човекът все още е атавистично същество, което най-трудно си отговаря на въпроса „защо”. Някога, когато мълнията изпепелявала дърветата, първобитните смятали, че това е дело на невидим бог. Днес, когато вирус поваля хората, съвременният хомо сапиенс смята, че това е дело на видим, но недосегаем могул. Малко по-рационално обяснение в сравнение с древното, но също толкова абсурдно.

При това конспиративното мислене създава и други илюзии. На първо място, илюзията, че човекът може да контролира нещата. Разгадал е загадката, мисли си, значи има начин да предотврати кошмара. Има я и илюзията за по-висша форма на разсъждения – „ето, аз не се поддавам на стандартната информация, имам собствен мозък и мога да прозра нещо скрито зад твърденията”. Но най-вече вреди илюзията за непогрешимост. Хората, поддаващи се на конспиративни теории, са много по-склонни да отхвърлят всички други възможни отговори, отколкото тези, които се позовават на здравия разум.

В комиксовата вселена всичко е възможно и всичко е опасност. Там няма други протагонисти освен супергероите, които спасяват света от злодеите. Там всичко е черно и бяло, ясно и точно – приказка, в която нюансите са отхвърлени, за да се изведе поуката.

Хората, които вярват на конспирации, не си задават въпроса защо му е нужно на Бил Гейтс и съучастниците му да ни „чипират”. Не се питат защо човешката маса трябва да бъде „поробена”. Отговорите ще разрушат съвършената история, построена в главите им. Нека се попитаме вместо тях.

Защо 5G мрежата трябва да има за цел да унищожи населението? Нали именно това население пазарува благата, произведени от „злодеите“? Ако населението бъде изтребено, няма да има кой да купува. Така Бил Гейтс ще обеднее. Защо му е тогава да убива потребителите?

Защо са необходими чипове, вкарани „тайно” в телата ни? За да ни следят? Кой да ни следи? 7 милиарда следени хора изискват поне 700 милиона проследяващи. Дори да предположим, че 10 процента от населението бъдат въвлечени в проследяване, каква информация ще събират те? На кого ще я предават? Какво ще прави той с нея? Как това ще му помогне да стане по-богат или по-властен?

За прословутия „адренохром” дори не е нужно да се задават въпроси. Тази градска легенда е толкова прозрачно изкопирана от сценария на детското анимационно филмче „Таласъми ООД”, излязло в самото начало на хилядолетието, че наистина може само да разсмива. В анимацията едни симпатични чудовища отиват по домовете на децата, плашат ги и със страха им захранват собствения си свят.

Защо д-р Джуди Миковиц с вече героизираното поради безкрайни сваляния филмче „Пландемия” накара толкова хора да ѝ повярват? Защото им каза нещо, което искаха да чуят – че опасност няма, че става дума за злодеи, подлежащи на контрол, които могат да бъдат спрени. Че човечеството не е прашинка в космоса, която може да бъде унищожена като динозаврите за секунди. Че има разумен план зад природната стихия. Това успокоява.

Всъщност всички приказки за конспирация са успокоителни приказки, приспивни песнички. „Нани-на, дете, на сутринта всичко ще е свършило, историята има край.”

Няма да е честно, ако не признаем, че проблемът е свързан и с липсата на правилна комуникация от страна на тези, които отговарят за подредбата на света. Цензурата, свалянето на информация, заплахите не помагат, само задълбочават подозренията. Така се героизира измислицата, тя се превръща в невинна жертва и става още по-желана. Не забрана на глупавите предположения, а добронамерено, смислено и аргументирано опровергаване е нужно. Трябва да се говори повече. Не да се крещи „яко ще измирате”, а да се обясни механизмът, който води до това. Да се каже къде е било началото и къде може да се прогнозира финалът. Всички отговорни фактори по целия свят все още са в дълг към хората от гледна точка на точно този тип комуникация.

Нуждата от ясно начало и ясен финал е същностна човешка нужда, култивирана във времето от все по-нарастващия наратив на историята. Има обяснения за всяко зло в исторически аспект. Злото на Третия Райх е концентрирано в една личност – Хитлер. Злото на тоталитаризма има имена – от Сталин през дребните диктатори до Мао и Пол Пот. Има персонификация, която улеснява разказа. В схемата на митологичното мислене има бог, но има и дявол. Има виновник.

В ситуации като пандемичната липсва отговор на въпроса „кой е виновен”. Отвикнали сме да живеем, без да сочим с пръст виновния за злото. Дяволът вече не е част от картинката след системното развенчаване на религиозните представи. Дяволът вече е само метафора, а ние имаме нужда от съд, присъда и електрически стол, за да заспим спокойно. Затова ни трябват Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, английската кралица – рептил или някой друг комиксов злодей. Той може да бъде спрян, срещу него може да вдигнем протест и да му се накрещим, за да се освободим от ужаса, че сме хаотично смъртни. Ако повярваме, че има вирус, който е по-силен от цялата ни наука, технология и медицина, означава да повярваме, че животът ни е без стойност, просто игра на природата.

Всъщност сме много уплашени. Но супергероите никога не си признават, че ги е страх. Те просто побеждават с помощта на свръхестествените си способности. Да не дава Бог да разберем, че всъщност не притежаваме такива.
„ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ„
Гласувай:
5
11. getmans1 - Тук работата опира до народанта ...
22.05.2020 08:22
Тук работата опира до народанта приказка „хем боли, хем сърби, и до мисленето, че човек е действително венец на природата и, че всичко което пожелаеда има, и да знае му се полага по право ... веднага и на момента, и по задължение от околните.
цитирай
2. vmir - Личните ми наблюдения показват малко по-различна картинка от описаната.
22.05.2020 11:00
Ще посоча само един централен факт свързан с любителите на конспиративни теории у нас:
- Практически всички те ненавиждат Запада въпреки съответните разновидности, разлики и нюанси.

И точно в различията им най-добре проличава и тяхното единство, затова ще посоча и някои от тях, явно служещи за преднамерено замислена маскировка:
- Правило при тях е, че са с напълно измислена легенда за миналото си, уж нямали много или почти нищо общо с комунизма, обичайно са измежду най-истеричните или кресливи "антикомунисти", част от тях дори се пишат репресирани от комунизма, НООООО същите приемат ортодоксалните ретроградности, "норми" и кощунствени клевети на прововерните комунисти за верни, а кипят от необуздана ярост срещу хора, които отдавна и безвъзвратно са обърнали гръб на комунистическите дивотии. Особено срещу някогашини членове на компартията, измамени поради младост, неопитност, неинформираност или шантажи. И за слепеца е ясно, че катилите са им далеч по-мили от жертвите на същите катили.

За да сработи тази маскировка, се използват някои много типични похвати, например:
- Почти задължително е използването на ник, заблуждаващ, че нямат нищо против или дори симпатизират на Запада, а най-безочливите простаци от тях даже се представят за отлични познавачи на Запада, целейки се в най-неграмотната и опростачена част от населението, за да внушават и разпространяват гадостите си за "моралната деградация", "разруха" и настоящ фалит на Запада...

Може да се навлезе в редица още гротескни изяви на конспиролозите и манипулаторите, разкриващи бездни на човешката морална деградация и безскрупулност, оформящи нуждата да се приписват на други собствените им склонности и перверзни мечтания, но не ми се губи време с подобни човешки отрепки и отпадъци на човешкото общество. Организираната им подлост и мръсотия са достигнали до там, че блогови идиоти като Гадостинка, Захариада и подобни дори не се замислят, когато "цитират" самия Бил Гейтс или медии, които нямат почти нищо общо с инсинуациите, за фабрикуването на които се плащат огромни суми, за да оправдават паразитирането на безполезни хрантутници, неспособни на друго, освен на просташки манифестации на ура-"патриотизъм". Мисля, че за всеки средно интелигентен човек е ясен източника на подстрекателствата и глупавата им цел.
цитирай
3. starforlife - Радо, извини ме, но ме викат да вечеряме и само ще кажа, че...
22.05.2020 21:32
... че "Бизнес със скоростта на светлината" е книгата, която имам на Бил Гейтс - човек, който може да се каже, че създаде стандартите при куп направления по отношение на програмните продукти.

Лека вечер и наздраве.
цитирай
4. getmans1 - Наздраве СТАР, току що си направих ...
22.05.2020 22:44
Наздраве СТАР, току що си направих салатата и налял ракийката ... оле-ле, мале-ле селската ми идилия в действие ...

А, Бил Гейтс го мразят наивни „бунтари„ с фалшиво самочуствие, че и те биха могли ... биха могли АМА АКО ... ако го нямаше АМА АКО-то.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 3062331
Постинги: 1511
Коментари: 17372
Гласове: 6842
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930