Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2021 07:07 - 14:28 - 18.07.2021 ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1510 Коментари: 16 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КУБА Е В ТЕЖКА ХУМАНИТАРНА КРИЗА, А РЕЖИМЪТ ИСКА ДА СКРИЕ МАСОВИТЕ ПРОТЕСТИ ОТ СВЕТА Снимка: © Getty Images  

„Това, което светът вижда, че се случва в Куба, е лъжа“, са думите на президента на Карибския остров Мигел Диас-Канел, направени на митинг на Комунистическата партия в Хавана. Те обаче нямат общо с реалността.

Още на 11 юли хиляди кубинци излязоха по улиците в 40 града на страната и скандираха „Свобода“, „Долу диктатурата“ и „Гладни сме“. Един човек загина, а стотици други бяха арестувани, включително независими журналисти и опозиционни активисти. Международните анализатори определиха демонстрациите като най-мащабните протести в модерната история на Куба.

В същото време комунистическият режим твърди, че бруталните кадри на полицейско насилие от улиците, които гражданите публикуват в социалните мрежи, са „фалшиво съдържание“.

image

Още миналата неделя властите блокираха достъпа до интернет и макар да го възстановиха четири дни по-късно, Facebook, Twitter, WhatsApp и други приложения остават недостъпни в 3G и 4G мрежите. Бунтуващите се срещу режима граждани призовават свободата на словото им да бъде възстановена.

Причините за масовите демонстрации са лошото управление на Covid-кризата, икономическата криза, довела до недостиг на основни продукти, прекъсванията на тока в няколко града. Всичко това доведе до противопоставяне срещу еднопартийната политическа система и търсене на помощ от САЩ, които продължават да налагат икономическо ембарго на Карибската страна.

В отговор на всичко това властите мобилизираха военни по улиците и организираха масови контрапротести. Президентът Диас-Канел обвинява Вашингтон, че е провокирал протестите. По време на речта му, насочена към поддръжниците на режима, повечето от които възрастни хора, държавният глава беше придружаван от Раул Кастро. 90-годишният брат на Фидел Кастро отстъпи мястото си на първи секретар на Комунистическата партия през април, но сега се завърна само за да покаже, че е против демонстрациите.

image

„Омразата ни ограбва. Това вече го видяхме в социалните мрежи миналата седмица. Притежателите на тези мрежи, диктаторите на тези алгоритми, отвориха платформите си за омразата без минимална загриженост за морала и етиката“, каза Диас-Канел в събота.

„Няма никакво социално недоволство в Куба“, твърди външният министър Бруно Родригес и обвинява излезлите на улицата граждани, че са финансирани от САЩ и координирани от Вашингтон в социалните медии.

Още преди този месец обаче кубинците надигнаха глас срещу липсата на храна и лекарства, а дори и на вода по време на Covid-пандемията. Всички тези техни притеснения бяха публикувани в коментарната секция на про-правителствения сайт Cubadebate, пише BBC.

„Здравната система е в колапс, сега е моментът да поискаме международна помощ. Хората продължават да умират, а няма никакви ресурси за борба с пандемията“, пише един от потребителите. „Нуждаем се от лекарства от всякакъв вид, и то много спешно“, добавя друг.

image

„Всеки ден става все по-лошо. Условията са отвратителни. Как може властите да казват, че контролират вируса, при положение че нямаме дори нормални хигиенни мерки?“, пише гражданин на Куба в същия сайт.

Броят на новите инфекции се покачи до около 6000 на дневна база, а болниците в няколко провинции не издържат на натиска. Здравният експерт Амилкар Риверол казва, че Куба е пета в света и първа в Латинска Америка по отношение на нови Covid-случаи на глава от населението. „Затова гражданите искат да отправят важно послание с тези протести“, добавя той пред Al Jazeera.

Само около 18% от 11,3-милионното население на Куба е напълно имунизирано срещу вируса.

Кубинците са недоволни, че правителството позволява на руските туристи да пътуват до известния курорт Варадеро, който е едно от огнищата на пандемията в момента. „Вариантът „Делта“ идва в Куба, какво си мислите?“, отправя въпрос към властите един от гражданите в социалните мрежи.

Стотици протестиращи кубинци, живеещи в Маями, излязоха на улиците и призоваха САЩ за подкрепа. Много от тях пропътуваха разстоянието до столицата Вашингтон и апелираха: „Байдън, свърши си работата“, предава Fox News.

Междувременно върховният комисар по правата на човека на ООН Мишел Бачелет призова за незабавно освобождаване на арестуваните протестиращи.

 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marana69 - верно ли,Гет? изключително. тревожна, е ситуацията...а Кубините са ни...като братя )
24.12.2021 07:38


Още преди този месец обаче кубинците надигнаха глас срещу липсата на храна и лекарства, а дори и на вода по време на Covid-пандемията. Всички тези техни притеснения бяха публикувани в коментарната секция на про-правителствения сайт Cubadebate, пише BBC.

„Здравната система е в колапс, сега е моментът да поискаме международна помощ. Хората продължават да умират, а няма никакви ресурси за борба с пандемията“, пише един от потребителите. „Нуждаем се от лекарства от всякакъв вид, и то много спешно“, добавя друг.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Здравей Гетьо!
24.12.2021 09:15
А ако се придържаме към Лениновия девиз- Доверяй , но проверяй?

Към днешна дата Куба хората срещнали се с Вируса са малко под милион , а починалите
малко под 9000 Тоест 0,9%-за Сащ около 2%, за България над 4%
За сведение Гетьо, Куба има собствена ваксина, която има разрешение да се прилага на деца над 2 години
Посочи една сравнително неголяма държава, която да има собствена ваксина
В много неща може да бъде обвинена кубинската власт, но не и в неглижиране на здравеопазването. Напротив-Куба е марка в медицината.
Отключили за 4 дни социалните мрежи недоволстват янките/статията е на американец/ Ами защо не погледнат гредата в собствените си очи. При тях действащ президент бе отключен от същите мрежи. При тях от упор разтрелваха протестиращи, при това мирно протестиращи, а не "подгряти кубиници"-там и карнавалите взимат жертви. Хиляди дела се образуваха във връзка с протестите в САЩ, имаме и не малко присъди вече. Смърти по време на протести имахме и във Франция и в Германия...
И протестите бяха и са много по масови. В Куба пише в статията , че протестират и срещу това , че не затварят страната , в Европа и САЩ протестират , че затварят!?
А иначе в Куба има дефицити и винаги ще ги има докато имат срещу себе си това безпрецедентно имбарго Само за момент си представи , че ЕС ни сложи имбарго, какво се случва с нас-или дори само Русия и Турция
И при това имбарго ще прочетеш, че Куба ,с много по надолу позици от нас преди промените, днес е далеч пред нас по всички икономически и жизнени показатели,
Лично аз обичам много тази страна , и болка ми е , че не мога да я посещавам вече-
получих страх от летене:(
Весели и здрави празници Гетьо-на теб и близките!
цитирай
3. getmans1 - До ком.1...
24.12.2021 09:32
Здр. Ю. това ми е втори или трети постинг за Куба и винаги са били актуали ... А, "Менторски тон" винаги си е бил ... менторски.
цитирай
4. getmans1 - ДО - 2. vencivaleri1951 - Здравей Гетьо! 09:15
24.12.2021 09:49
Чудесен пример е този коментар за предишните ми два постинга.

И както винаги пак бързаш да ме "размажеш" с един ЗАЛП неистини или истини в стил К. Къдринова и Поглед-инфо...
цитирай
5. get - До 4. getmans1 - ДО - 2. vencivaleri1951 ... Що е марксизъм? Еманация на завистта у човека.
24.12.2021 10:45
getmans1 написа:
Чудесен пример е този коментар за предишните ми два постинга.

И както винаги пак бързаш да ме "размажеш" с един ЗАЛП неистини или истини в стил К. Къдринова и Поглед-инфо...

- Материал Първи?
https://www.youtube.com/watch?v=0qalzvm3Rfg
- в който най-същественото е? ... 11% спад в икономиката на Куба-Либре

Втори: Как живут на Кубе на 30$ в месяц.
https://www.youtube.com/watch?v=TnKjXJGQAD4

Отговор: Бедно, но красиво и весело. Под ТОПЛИТЕ ГРИЖИ на партийната номенклатурна-олигархия!

Чисто икономическите, тоест ТОТАЛНАТА МИЗЕРИЯ Е ТАЗИ КОЯТО ИЗКАРА КУБИНЦИТЕ НА УЛИЦАТА!!
За шестдесет години СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ, обикновенния човек РАЗБРА - с марксизъм не мож'се изхраниш, а с ТРУДА И ПРЕДПРИЕМЧИВОСТТА СИ !

цитирай
6. vencivaleri1951 - Къде видя неистините тук в коментара
24.12.2021 11:28
И къде ментора, като си признавам за собствена невроза , поради която не съм на тези празници например там. Не са цифрите от поглед инфо, не са и от ПИК-от СЗО са
Потърсих на ковид Куба и написах това , което прочетох.
Предлагам ти да отвориш уйкито и да сравниш нашия и техния брутен продукт, по задълбочено ако потърсиш ще прочетеш за чуждите инвестиции у нас и у тях, брой на население, прираст, смъртност...Това са лесно проверими неща.
Аз познавам Куба по време на пълната купонна система-отчайваща картина. Гледам показателите днес и завиждам сравнявайки с нас. Да ме извинява варненския ти адаш, но не ние можем да говорим срещу кубинците за мизерия, като те са марка в
-медицината
-производството на захар и захарни изделия
-производството на конячни спиртни напитки
-спорт
-култура/шоу, опера, балет
-пълно образователно покритие на населението
-една от най привлекателните туристически дестинации в света
И ако говорим за перспектива
Куба е страна с младо население, при това не от африкански тип, а с висока средна продължителност на живота и завиден прираст. Както писах по горе със сто процента почти обхванати от образователната система млади хора. Демографски преди 30 години бяхме сравними-гонехме и двете страни малко над 9 млн Днес те гонят 11 , ние вървим към 6 Четем западни изследвания , където за нас пишат, че голям процент от младите ни хора са функционално неграмотни. И питам аз вас Гетьо 1 и Гетьо 2, коя страна има по голяма перспектива -тази която се топи , или тази която има висок прираст. Тази страна, в която образованието е на почит, или тази в която големи маси от населението напълно го игнорират. Страна която , ако не получи годишните си траншове от Запад/преди това от Изток/ и с купони няма да може да се изхрани.

getmans1 написа:
Чудесен пример е този коментар за предишните ми два постинга.

И както винаги пак бързаш да ме "размажеш" с един ЗАЛП неистини или истини в стил К. Къдринова и Поглед-инфо...

цитирай
7. get - До 6. vencivaleri1951 - Ето демонстриран от теб АВТОРИТАРНО-НАЗИДАТЕЛЕН=МЕНТОРСКИ ... ?!
24.12.2021 12:21
vencivaleri1951 написа:

И питам аз вас Гетьо 1 и Гетьо 2, коя страна има по голяма перспектива -тази която се топи , или тази която има висок прираст. Тази страна, в която образованието е на почит, или тази в която големи маси от населението напълно го игнорират. Страна която , ако не получи годишните си траншове от Запад/преди това от Изток/ и с купони няма да може да се изхрани!


Тоест МЕНТОРСКИ модел на водене на дискусия!!!

Както е с ТОВА:
vencivaleri1951 написа:

-медицината
-производството на захар и захарни изделия
-производството на конячни спиртни напитки
-спорт
-култура/шоу, опера, балет
-пълно образователно покритие на населението
-една от най привлекателните туристически дестинации в света ...
КОЕТО ТИ vencivaleri1951 - изреждаш?

- Факти ?
Единствения им работещ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТРАСЪЛ и котиращ се на ПАЗАРА, е ТУРИЗМА - Но?
В съседната Доминиканска(с ПАЗАРНА ИКОНОМИКА) република - годишно влизат 18(осемнадесет) милиона туристи ... срещу 3(три) милиона в Куба.
- Защо? Е тема за друг коментар!
Защо се стигна Куба - да отвори врати, за ЗАПАДНИ И "РАЗЛАГАЩИ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ" КУБИНЦИТЕ, туристи.
- Ами защото ПРЕХВАЛЕНАТА ИМ НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ ... са структурно формиращи ПРОМИШЛЕНОСТТА ИМ ... а последната Е НЕКУНКУРЕНТНА поради което и ПРЕДПРИЯТИЯТА ИМ НЕРЕНТАБИЛНИ - Защо?
- Защото КАСТРО - ставайки ОРТОДОКСАЛЕН, след Караибската криза, КОМУНИСТ - въведе ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА.

- А какво донесе "плановата икономика" на ОБИКНОВЕННИЯ,( защото има и други кубинци ЖИВЕЕЩИ В ПРАВИТЕЛСТВЕНИ КВАРТАЛИ) КУБИНЕЦ?
- Донесе му ТИПИЧНОТО ЗА СОЦИАЛИЗМА ... МИЗЕРИЯ И НЕАДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА + ДЕФИЦИТ на стоки и услуги.
- В момента СРЕДНАТА ЗАПЛАТА е ДВЕСТА ПЕСОС - равняваща се на ТРИДЕСЕТ US$.
- Един път на месец - можеш да си купиш, пиле и пет яйца.
- Та де питам още: С тридесет долара в месец - смяташ ли, че обикновенния човек в Куба може да осигури минималният прожитъчен минимум!?
-За мен отговора е - Не!

- Именно това "Не", викаха излезлите да протестират кубинци ... поради мизерните заплати, хроничният дефицит ... и още по-важното, КАСТОВОТО РАЗДЕЛЕНИЕ В ОБЕЩСТВОТО ИМ ... на ПРИВИЛЕГИРОВАНИ И ОСТАНАЛИ !!

- Дай си труда да изгледаш ВТОРИЯ ФИЛМ (вж. линка) и тогава спори!!?

П.П.
- А по отношение на това?
vencivaleri1951 написа:

Демографски преди 30 години бяхме сравними-гонехме и двете страни малко над 9 млн Днес те гонят 11 , ние вървим към 6 Четем западни изследвания , където за нас пишат, че голям процент от младите ни хора са функционално неграмотни. И питам аз вас Гетьо 1 и Гетьо 2, коя страна има по голяма перспектива -тази която се топи , или тази която има висок прираст.


- Вече СЪМ (ти) ОТГОВОРИЛ - Позовавайки се на 5-то Постановление на МС, от 1986 год.
- Но ти явно - не можеш да четеш(осмисляш), факти и аргументи, които не са излезли изпод твоето перо/уста :))) ???
цитирай
8. blackpredator - забравил си Гетьо,
24.12.2021 13:21
пояснението към снимките
Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action
MIAMI, FLORIDA - JULY 17: General view of atmosphere during the Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action at Miami Dade College's Freedom Tower on July 17, 2021 in Miami, Florida. (Photo by Jason Koerner/Getty Images)

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 17 ЮЛИ: Общ изглед на атмосферата по време на митинга за демокрация в Куба: Призив за действие в кулата на свободата на колежа на Маями Дейд на 17 юли 2021 г. в Маями, Флорида. (Снимка от Джейсън Кьорнър/Getty Images)
цитирай
9. getmans1 - . . . СИГУРНО И ТОВА ОТ МАЯМИ; „Още ...
24.12.2021 13:39
... СИГУРНО И ТОВА ОТ МАЯМИ;
„Още на 11 юли хиляди кубинци излязоха по улиците в 40 града на страната и скандираха „Свобода“, „Долу диктатурата“ и „Гладни сме“. Един човек загина, а стотици други бяха арестувани, включително независими журналисти и опозиционни активисти.„


blackpredator написа:
пояснението към снимките
Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action
MIAMI, FLORIDA - JULY 17: General view of atmosphere during the Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action at Miami Dade College's Freedom Tower on July 17, 2021 in Miami, Florida. (Photo by Jason Koerner/Getty Images)

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 17 ЮЛИ: Общ изглед на атмосферата по време на митинга за демокрация в Куба: Призив за действие в кулата на свободата на колежа на Маями Дейд на 17 юли 2021 г. в Маями, Флорида. (Снимка от Джейсън Кьорнър/Getty Images)

цитирай
10. get - До 8. blackpredator - А ти, ЩЕ ЛИ НИ ОБЯСНИШ - що дири МИЛИОН И ПОЛОВИННАТА КУБИНСКА диаспора у Маями?
24.12.2021 13:53
blackpredator написа:
пояснението към снимките
Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action
MIAMI, FLORIDA - JULY 17: General view of atmosphere during the Rally For Democracy In Cuba: A Call To Action at Miami Dade College's Freedom Tower on July 17, 2021 in Miami, Florida. (Photo by Jason Koerner/Getty Images)

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 17 ЮЛИ: Общ изглед на атмосферата по време на митинга за демокрация в Куба: Призив за действие в кулата на свободата на колежа на Маями Дейд на 17 юли 2021 г. в Маями, Флорида. (Снимка от Джейсън Кьорнър/Getty Images)


... избягала в УПАДЪЧНИЯ САЩ - от КАСТРОВИЯ РАЙ ?!

Ще ли си напънеш, напръдленият слог да обясниш?
- Как тъй на Седмия от 1958 год. конгрес на БКП обявихме: Социализма в България е победил!

- А вече ПРИ ПОБЕДИЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ - С ПМС № 61 / 28.12.1967 г. - въведоха ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК ?
Чрез разпоредбите - цитат:

«за неомъжените и неоженените над 30-годишна възраст, както и за семейните без деца след 5-годишен брак размерът на този данък да е 10% ОТ ТРУДОВИЯТ ДОХОД» - край на цитата + ?-ка.

- От що ли, ПОД ТОПЛИТЕ ГРИЖИ НА ПАРТИЯТА - българина престана "да се множи" а нацията ни ВЗЕ ДА СЕ ТОПИ ?!
цитирай
11. vencivaleri1951 - Гегьо2,
24.12.2021 13:55
Ти се държиш менторски-то и как "МЕНТ" да се държи
Телемах не ми е син и около съпругата ми /за съжаление:)/ няма тарапана от кандидати, та да живна на стари години с някоя кубинка:)
Какво да кажа?
Отваряме статистиката и:
-средна продължителност на живота в Доминикана 73 и малко
-детска смъртност 20 на хиляда
в Куба
средна продължителност на живота-без малко 80
детска смъртност-5 на хиляда
-грамотност-практически 100%

Това ли ти наричаш страна в хуманитарна катастрофа? Колко са страните с подобни жизнени показатели?
Адашът ти е постнал статия, в която Куба е укорима за отношението на властите към пандемията, а Куба има едни от най-добрите показатели за незатворила се страна -под 1% смъртност. Куба е единствената сравнително малка страна , която има собствена ваксина. Ти казваш, че нямала медицина на ниво. Собствена ваксина е лакмус за нивото на имунологията в която и да е страна.
Какви са нашите жизнени показатели господине?
Отвори уйкито и виж къде сме ние , къде са те като брутен продукт, като продължителност на живота, като детска смъртност, като обхванато от образователната система население.
Да попитаме ли каква е престъпността в нас и там, корупция, задлъжнялост на население и държава?
Щото в нашият бутен продукт 20% са кредитите , че ние живеем живота си на заем-за сметка на внуци и правнуци. И кредитите ни са да се прехраним и подслоним общо взето, а не за инвестиции , които ще донесът принадена стойност .
Няма да забравя какво ми каза кубинския посланик у нас по време на перестройката. Засекохме се в МС, имаха проблем със "Захарни заводи" и тя помагаше на търговското аташе. Познавах я от времето когато работех в НУЦ, където се обучаваха доста кубинци.
Заговорихме си, тя се оплака от Горбачов и попита:
-Не се ли усещате че ви "варят" като жаби-с постепенно увеличаване на температурата. Тази едноръка партизанка, без академично образование бе разбрала това , което аз кин и държавен експерт не бях схванал, а вкъщи си имах тениска с лика на Горби-проклет да е.
А Куба щеше да е съвсем друга страна, ако имаше залежите на Доминикана . Нищо, сега ще дръпне-най малкото защото две велики сили няма повече да се съобразяват с американското ембарго в ни най-малка степен


get написа:
[quote=vencivaleri1951]
И питам аз вас Гетьо 1 и Гетьо 2, коя страна има по голяма перспектива -тази която се топи , или тази която има висок прираст. Тази страна, в която образованието е на почит, или тази в която големи маси от населението напълно го игнорират. Страна която , ако не получи годишните си траншове от Запад/преди това от Изток/ и с купони няма да може да се изхрани!


Тоест МЕНТОРСКИ модел на водене на дискусия!!!

Както е с ТОВА:
vencivaleri1951 написа:

-медицината
-производството на захар и захарни изделия
-производството на конячни спиртни напитки
-спорт
-култура/шоу, опера, балет
-пълно образователно покритие на населението
-една от най привлекателните туристически дестинации в света ...
КОЕТО ТИ vencivaleri1951 - изреждаш?

- Факти ?
Единствения им работещ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТРАСЪЛ и котиращ се на ПАЗАРА, е ТУРИЗМА - Но?
В съседната Доминиканска(с ПАЗАРНА ИКОНОМИКА) република - годишно влизат 18(осемнадесет) милиона туристи ... срещу 3(три) милиона в Куба.
- Защо? Е тема за друг коментар!
Защо се стигна Куба - да отвори врати, за ЗАПАДНИ И "РАЗЛАГАЩИ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ" КУБИНЦИТЕ, туристи.
- Ами защото ПРЕХВАЛЕНАТА ИМ НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ ... са структурно формиращи ПРОМИШЛЕНОСТТА ИМ ... а последната Е НЕКУНКУРЕНТНА поради което и ПРЕДПРИЯТИЯТА ИМ НЕРЕНТАБИЛНИ - Защо?
- Защото КАСТРО - ставайки ОРТОДОКСАЛЕН, след Караибската криза, КОМУНИСТ - въведе ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА.

- А какво донесе "плановата икономика" на ОБИКНОВЕННИЯ,( защото има и други кубинци ЖИВЕЕЩИ В ПРАВИТЕЛСТВЕНИ КВАРТАЛИ) КУБИНЕЦ?
- Донесе му ТИПИЧНОТО ЗА СОЦИАЛИЗМА ... МИЗЕРИЯ И НЕАДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА + ДЕФИЦИТ на стоки и услуги.
- В момента СРЕДНАТА ЗАПЛАТА е ДВЕСТА ПЕСОС - равняваща се на ТРИДЕСЕТ US$.
- Един път на месец - можеш да си купиш, пиле и пет яйца.
- Та де питам още: С тридесет долара в месец - смяташ ли, че обикновенния човек в Куба може да осигури минималният прожитъчен минимум!?
-За мен отговора е - Не!

- Именно това "Не", викаха излезлите
цитирай
12. getmans1 - И къде ментора, . . . И ДВАТА ТИ КОМ...
24.12.2021 14:16
vencivaleri1951 написа:
И къде ментора,


... И ДВАТА ТИ КОМЕНТАРА СА „МЕНТОРСКИ„ И ДАЛЕЧ ОТ ОБСЪЖДАНОТО В СТАТИЯТА

vencivaleri1951 написа:
Аз познавам Куба по време на пълната купонна система-отчайваща картина.


... Те И СЕГА НА КУПОННА СИСТЕМА

vencivaleri1951 написа:
Гледам показателите днес и завиждам сравнявайки с нас. Да ме извинява варненския ти адаш, но не ние можем да говорим срещу кубинците за мизерия, като те са марка в
-медицината
-производството на захар и захарни изделия
-производството на конячни спиртни напитки
-спорт
-култура/шоу, опера, балет
-пълно образователно покритие на населението
-една от най привлекателните туристически дестинации в света


... НИКОЙ НЕ ПРАВИ СРАВНЕНИЯ, ОТДЕЛНО ТВОИТЕ ВНУШЕНИЯ
- В КУБА ЕМА ЕДНА МОДЕРНА БОЛНИЦА ... ВЪВ ВАРАДЕРО И ТО ПРЕДИМНО ЗА ЧУЖДЕНЦИ
- ОТДЕЛНО ЧЕ НИТО В СТАТИЯТА НИТО АЗ СЪМ ОТРИЧАЛ, ЧЕ МЕДИЦИНАТА ИМ ИМА ПРОБИВИ И УСПЕХИ ... ВАКСИНИТЕ ИМ СИГУРНО СА ДВЕ, ЧЕ ЗАЛАГАТ НА ПРОФИЛАКТИКАТА, ЧЕ ТРУПАТ ОПИТ В ЧУЖДЕСТРАННИ МИСИИ И Т.Н

- КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА МАРКА СЕ ГОВОРИ КОМПЛЕКСНО ... КАКВА МАРКА С ЕДНО ЛЕКАРСТВО И ДВЕ ВАКСИНИ И ЕДНАТА ПРОФИЛАКИКА КАТО ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА - НАСИЛСТВЕНО ПРИЛАГАНА

vencivaleri1951 написа:
И ако говорим за перспектива
Куба е страна с младо население, при това не от африкански тип, а с висока средна продължителност на живота и завиден прираст.


... И КАКВО НИ ЗАНИМАВАШ С РАЗНИ СТАТИСТИКИ ... ОФИЦИАЛНО ТРЪГВАМЕ ОТ ЕДНАКВИ ПОЗИЦИИ А НЯМАТ БОЛНИЦИ ... НИСКИ ЗАПЛАТИ ... Т.Н.

цитирай
13. getmans1 - ПИК, АМА ДРУГ ПЪТ. . . „Куба е пример ...
24.12.2021 14:40
ПИК, АМА ДРУГ ПЪТ ...

„Куба е пример за противоречие. Тя е единствената страна в Латинска Америка, която разработва не една, а две ваксини срещу COVID-19. Същевременно медицинските специалисти обвиняват правителството в апатия и предприемане на рисковани мерки по време на пандемия.

Неврохирургът Александър Пупо, който е един от най-острите критици на кубинската здравна система, разказва: „Ситуацията се влошава с всеки изминал ден. Сякаш епидемията от краста и повсеместният глад ни бяха малко. С разпространението на коронавируса броят на хората, които губят живота си или живеят в още по-голяма мизерия, се увеличава."

„Хаосът е навсякъде. Здравната система е в колапс“, добавя акушер-гинекологът д-р Мануел Гера, който също не се притеснява да роптае срещу здравната политика на Куба.

Още за Истини и митове за здравеопазването в Куба от Framar: https://media.Framar.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%B0
цитирай
14. vencivaleri1951 - Гетьо, чети!
24.12.2021 17:04
Казах пълна купонна система-което значи почти всичко Сега има купони до колкото знам , за много малко стоки.
Не тръгваме от равни позиции-те преди 30 години са назад от нас. Измерими бяхме само демографски и като площ. Данните за ковид са от онзи ден.
Има дефицит на храни, има дефицит на стоки, има дефицит на медикаменти и апаратура. Това никой не го отрича и се знае защо са тези дефицити.
Те са остров без грам полезни изкопаеми и на 100% зависими от внос на метал, химия и енергоносители. Животновъдство не вирее -малко говеда -овце и свине не. Климатът не позволява Това което произвеждат с много труд продават част от него, защото най-могъщата икономика и армия ги е затворила. Търговията с Куба е инкриминирана, направи ли го фирма от друга държава , няма достъп до американския пазар на стоки и пари. Дори руснаците се съобразяват с какво търгуват
и то основно е по списък с хуманитарни стоки и услуги. Сега слава Богу, за Куба идват по добри времена, след като и руснаци и китайци нарекоха нещата с истинските им имена. Дано Куба не бъде изтъргувана, защото наистина са чудесни хора.
И последно Гетьо...При Батиста емигрантите са много повече, отколкото при Кастро
Статистиката е полезно нещо Като са толкова зле/не казвам че са цъфнали и вързали/, защо показателите им икономически и жизнени са по добре от нашите
А жизнените са на нивото на най-развитите страни И това не е генетика Върни статистиката преди 60та година и ще видиш каква разлика има.
цитирай
15. get - До 14. vencivaleri1951 - Какво да четем бре Венци ... ?
24.12.2021 18:10
vencivaleri1951 написа:

Гетьо, чети!


След като ФАКТА СИ Е ФАКТ!?
Не сто не двеста а хиляди ОБИКНОВЕННИ ХОРА, в различни населени места на Куба излязоха на улицата!
- Защо?

- Вероятно ЗАЩОТО не са чели, твоите мъдрувания в/у БВП на Република Куба ... и високото ниво на здравните услуги? Толкова високо, та преди две години КРАСТАТА БЕ ДОБИЛА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ размери. По причина проблеми с водоснабдяване и септично-санитарните условия в градовете им.

- За ОПИСАНИЕ прелестите на Кубинския социалистически-рай ВИЖДАМЕ СИ ТВЪРДЕ
ПОДГОТВЕН ... Ама, за същият "социалистически рай" довел до демаграфска криза, в България още от СЕДЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ ... ?
get написа:


- Как тъй на Седмия от 1958 год. конгрес на БКП обявихме: Социализма в България е победил!

- А вече ПРИ ПОБЕДИЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ - С ПМС № 61 / 28.12.1967 г. - въведоха ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК ?
Чрез разпоредбите - цитат:

«за неомъжените и неоженените над 30-годишна възраст, както и за семейните без деца след 5-годишен брак размерът на този данък да е 10% ОТ ТРУДОВИЯТ ДОХОД» - край на цитата + ?-ка.

- От що ли, ПОД ТОПЛИТЕ ГРИЖИ НА ПАРТИЯТА - българина престана "да се множи" а нацията ни ВЗЕ ДА СЕ ТОПИ ?!


- Допояснявам за нечелите 5-то от 1986 год. Постановление на Министерския съвет.
В същото наред с други неща БЕ ЗА ПРЪВ ОТБЕЛЕЗЯНА ТЕНДЕНЦИЯТА за ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО?!
- Като изрично се посочва, че данните за същият са присъщи и за 1984 год.?

- Венци, в тази връзка народа разказваше ВИЦОВЕ, и този за ЛЪЖАТА?
В контекста на същия знаеш ли КОЯ Е НАЙ-ЛОШАТА ЛЪЖА ????

п.п.
А по отношение словечкото "мент" - първо ползвано за руските жандарми в Полша.
После(след революцията) прикачвано на Лагерните от ГУЛАГ охранники от ресора на ЧеКа - Пояснявам?
- Бъркаш ме с подполковника президент ан РСФСР от КГБ.

А че първо МЕНТ е ползвано за вътрешните войски, при КГБ (тогава назовавано ЧеКа) - Сам ще се убедиш, от стихотворението на Снегулски Н. А.

"Приезжаю на каторгу… Менты
Неподвижно стоят, монументы.
Как начальство надутые, важные,
Изрекают слова трёхэтажные.
...
Прихожу, говорю с возмущением:
«Ваши менты грешат обращением
И ругаются просто классически.
А ведь я, как-никак, политический».

- Тук още ще допълня, КОЙ Е ПО-НАДУТИЯТ и кой НАЗИДАВА "ТРИЕТАЖНО" ? По това ще разберем: Кой е МЕНТ-а в момента :))) ?
цитирай
16. getmans1 - Писна ми от това твое МЕНТОРСТВАНЕ - ...
24.12.2021 18:19
Писна ми от това твое МЕНТОРСТВАНЕ - Мен ще пращаш да чета, ч не слушам ЛЪЖИТЕ ТИ!

ТИ ЧЕТИ:

https://mises.org/wire/cuba-dictatorship-and-blockade-lie

Има начин И да се преведе и на "К. Къдринковски"- език.

Що за наглост менторска, дагоеба Тараланкоуло/прости ме Господи/ погледни само колко цитата съм ти цитирал срещу твоите измислици...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6183604
Постинги: 2786
Коментари: 26726
Гласове: 9715
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930